Sastojci: 800 g oslića (ocišcenog) 0,5 dl maslinovog ulja 3 režnja češnjaka 100 g rajčice 1 limun 100 g riže lovorov list,peršin,sol, papar PRIPREMA-U hladnu vodu staviti kuhati ribu, češnjak u komadu, prepolovljenu rajčicu, lovorov list, listove peršina, sol, papar u zrnu i limunov sok. Kad je riba kuhana (oko 20 minuta) izvaditi je […]
ŠKAMPI NA BRUDET
– 1 kg škampa – 0,20 kg luka – 0,2 l maslinova ulja – 1 češanj češnjaka, – 2 žlice peršina – 1 žlica krušnih mrvica – 1 žlica šećera – 2 žlice umaka od rajčica – 0,2 l bijela vina – 0,2 l vode, sol, papar Priprema: Na maslinovu ulju do pola ispirjati […]
SALATA OD TUNJEVINE
Za 4 osobe: – 60 dg krumpira – 1 glavica luka – 2 žlice maslinovog ulja – 15 dg kuhane tunjevine – 4 žlice vinskog octa – 1 žličica senfa – 2 žlice majoneze – sol i papar Priprema: Krumpir skuhati u ljusci. Kad je kuhan, oguliti ga i narezati na kolutiće. Krumpiru dodati […]
RIŽOT OD LIGANJA
Za 4 osobe: – 60 dg liganja – 35 dg riže – 1 dl maslinova ulja – 4 režnja češnjaka – peršin – 1 žlica koncentrata od rajčice – lovorov list – 1 dl bijelog vina – sol i papar Priprema: Očistiti i oprati lignje i narezati ih na kolutiće. Na maslinovu ulju popržiti […]
RIBLJA JUHA
Za 4 osobe: – 1 kg različite bijele ribe (škrpina, grdobina, ugor itd.) – 15 dg riže – 1/2 dl maslinovog ulja – 20 dg mrkve – 1 korijen celera – 2 korijena peršina – 1 mala glavica luka – 2 režnja češnjaka – 2 lovorova lista – papar u zrnu – sol Priprema: […]
MARINADA OD PEČENE RIBE
– 1 kg plave ribe – 1/4 l ulja – 1 luk – 1 mrkva – malo celera – malo peršina – 2 režnja češnjaka – papar u zrnu – malo ružmarina, list lovora – 3 žlice octa- limun Priprema: Plavu ribu ispeći na gradelama. Na ulju popržiti na listove narezan luk, mrkvu, celer, […]
HOBOTNICA NA SALATU
– 1 kg hobotnice – 50 dg krumpira – 1 glavica češnjaka – 2 dl maslinova ulja – sol, papar Priprema: Hobotnicu dobro istući batom, očistiti i oprati, a zatim kuhati oko 45 minuta. Istodobno skuhati krumpir u ljusci, oljuštiti ga i narezati na kockice. Kuhanu hobotnicu narezati na komadiće, dodati krumpir, sitno sjeckani […]
HOBOTNICA PEČENA S KRUMPIROM
– 1 hobotnica (oko 1 kg) – 1 kg krumpira – 1 veća glavica luka – 3 češnjaka – 6 žlica maslinovog ulja – 6 žlica običnog ulja – sol, papar, ružmarin – 1 dl bijelog vina Priprema: U odgovarajući lim na hladno ulje staviti krumpir i luk izrezan na veće ploške. Na to […]
HOBOTNICA ISPOD PEKE S MLADIM KUMPIRIMA
– 2 kg hobotnice – 1 kg mlada krumpira – 1 dl maslinova ulja – 2 dl bijela vina – osrednja glavica luka – tri češnja češnjaka – sol – papar – peršin Priprema: Duboko smrznutu hobotnicu odlediti, očistiti i oprati. Staviti je u lonac, na plinsku vatru bez kapi vode, poklopiti i pirjati […]
RIŽOT S MORSKIM PLODOVIMA
– domaće lignje – svježi škampi – miješane školjke: dagnje, prnjavice, kućice – luk, češnjak – riža “Scotti” – ulje maslinovo i obično – pelati – malo bijelog vina – sol, papar – vegeta – origan – peršin – vrhnje za kuhanje – parmezan Priprema: Na mješavini maslinovog i običnog ulja popržiti luk i […]
BRODET OD DAGNJI
– 1 kg dagnji – 2 glavice luka – 3 dl bijelog vina – 4 rajčice – 2 žlice peršinova lista – papar- sol -ulje Priprema: Dagnje dobro operemo i očistimo te ih prokuhamo u vodi da se otvore. Malo ih ocijedimo pa izvadimo meso iz školjki. U vatrostalnu posudu stavimo najprije sitno isječen […]
KORISNI SAVJETI( o pripremanju ribe)
KORISNI SAVJETI –Brudet se ne miješa, već se samo posuda za vrijeme kuhanja povremeno protrese. –Ma u kakvu posudu da se cijela riba priprema, uvijek se ona mora smjestiti tako da zauzme položaj kao da pliva, a to ce reći potrbuške. – Uvijek, prije upotrebe limuna, izvadite mu špice koje cesto mogu da zagorce mnoga […]
PRIPREMA PRŽENA RIBA
Kada očistite ribu,prije prženja,dobro je osušite suvom krpom ili papirom.Nikad je ne treba pržiti tek opranu i mokru. Nikad ne stavljajte mnogo ribe u malo ulja. Naprotiv – malo ribe u MNOGO vrelog ulja. Ako ulje nije dovoljno vrelo (mora da vri) riba ce se lijepiti za tavu, i neće lijepo porumeniti. Veću ribu […]
PRIPREMA RIBA NA GRADELE
RIBA NA GRADELE Gradele je idealan za pečenje manjih riba i onih osrednje veličine, kao i za odreske i filete. I kada je posrijedi pečenje ribe na roštilju, pripremamo je na način na koji to činimo s kuhanim i pečenim ribama .gradele moraju biti dobro ugrijane, sa ravnomjerno raspoređenim žarom i prethodno premazane uljem. Dok […]
PRIPREMA PEČENA RIBA
PECENA RIBA Najcešce, ribu pečemo ili na štednjaku ili u pećnici. Manje ribe, komade i filete pečemo na štednjaku u tavama raznih veličina i na malo ulja. Prije nego što počnemo sa pečenjem, ulje u tavi dobro zagrijemo. Jedino u tom slučaju riba ce pečenjem dobiti željenu svijetlo ili tamnije smeđu boju. U pećnici treba […]
PRIPREMA DINSTANA RIBA
DINSTANA RIBA Budući da riba sadrži dosta vode, možemo je dinstati u njenom vlastitom soku, bez obzira na to koje je vrste riba, da li cijela ili u komadima. Dok se riba tiho dinsta u poklopljenoj posudi, povremeno i postepeno dodajemo sok od limuna, bijelo vino ili ocat, pošto smo prije zagrijali ulje u posudi […]
PRIPREMA KUHANA RIBA
Kuhamo mnoge vrste riba, cijele ili isjeckane na komade. Najbolje se riba kuha u posebnim posudama sa rešetkastim ulošcima. Ako to nemamo, ribu kuhamo u emajliranim posudama kojima raspolažemo, a čija veličina odgovara potrebama. Ukoliko imamo posude sa rešetkastim ulošcima, onda prvo uljem namažemo te uloške na koje potom stavljamo ribu pa sve to […]
PRIPREMANJE RIBE (općenito)
Zbog svog sastava i nedovoljnog vezivnog tkiva, riba se kuha ili peče znatno brže od svih drugih vrsta mesa. Pri kuhanju ili pečenju, riba izgubi 15 do 20% svoje težine. Riblja mast lagano se topi tokom kuhanja ili pečenja ribe, mješajuči se sa sokovima i tečnošću u kojima se priprema. Ukoliko je riba masnija, […]
OSMOZA
ZAŠTITA PLOVILA OSMOZA – ZLOCUDNA BOLEST BRODOVA Ovako izgleda OSMOZA Definicija iz rjecnika: Prolaz fluida kroz membranu ili porozno tijelo. Definicija vlasnika plovila: Najveci neprijatelj vlasnika plovila. Osmoza je proces promjena unutar stakloplasticnog trupa. Naime, brodovi od stakloplastike izradeni su od poliesterske smole ojacane staklenim vlaknima koja se impregniraju poliestarskom smolom i tako nastaju […]
VELIKI CRV 1
Po pricanjima starih splitskih ribara pricu o velikom crvu donio je u Split jedan talijanski zarobljenik ,koji je bio na prinudnom radu u splitskom škveru. Najprije im je pokazao kako ribe za crvom lude, a potom ih naucio nalaziti mu staništa i loviti ga ¨perunon¨, malim patentnim ostima na kraju podužeg drvenog štapa: aktivirana […]