marjan.hr

PLOVI I LOVI

JUHA OD OSLICA

  Sastojci: 800 g oslića (ocišcenog) 0,5 dl maslinovog ulja 3 režnja češnjaka 100 g rajčice 1 limun 100 g riže lovorov list,peršin,sol, papar PRIPREMA-U hladnu vodu staviti kuhati ribu, češnjak u komadu, prepolovljenu rajčicu, lovorov list, listove peršina, sol, papar u zrnu i limunov sok. Kad je riba kuhana (oko 20 minuta) izvaditi je […]

RIBLJA JUHA

  Za 4 osobe: – 1 kg različite bijele ribe (škrpina, grdobina, ugor itd.) – 15 dg riže – 1/2 dl maslinovog ulja – 20 dg mrkve – 1 korijen celera – 2 korijena peršina – 1 mala glavica luka – 2 režnja češnjaka – 2 lovorova lista – papar u zrnu – sol Priprema: […]

HOBOTNICA NA SALATU

  – 1 kg hobotnice – 50 dg krumpira – 1 glavica češnjaka – 2 dl maslinova ulja – sol, papar Priprema: Hobotnicu dobro istući batom, očistiti i oprati, a zatim kuhati oko 45 minuta. Istodobno skuhati krumpir u ljusci, oljuštiti ga i narezati na kockice. Kuhanu hobotnicu narezati na komadiće, dodati krumpir, sitno sjeckani […]

RIŽOT S MORSKIM PLODOVIMA

  – domaće lignje – svježi škampi – miješane školjke: dagnje, prnjavice, kućice – luk, češnjak – riža “Scotti” – ulje maslinovo i obično – pelati – malo bijelog vina – sol, papar – vegeta – origan – peršin – vrhnje za kuhanje – parmezan Priprema: Na mješavini maslinovog i običnog ulja popržiti luk i […]

BRODET OD DAGNJI

  – 1 kg dagnji – 2 glavice luka – 3 dl bijelog vina – 4 rajčice – 2 žlice peršinova lista – papar- sol -ulje Priprema: Dagnje dobro operemo i očistimo te ih prokuhamo u vodi da se otvore. Malo ih ocijedimo pa izvadimo meso iz školjki. U vatrostalnu posudu stavimo najprije sitno isječen […]

PRIPREMA PRŽENA RIBA

  Kada očistite ribu,prije prženja,dobro je osušite suvom krpom ili papirom.Nikad je ne treba pržiti tek opranu i mokru. Nikad ne stavljajte mnogo ribe u malo ulja. Naprotiv – malo ribe u MNOGO vrelog ulja. Ako ulje nije dovoljno vrelo (mora da vri) riba ce se lijepiti za tavu, i neće lijepo porumeniti. Veću ribu […]

PRIPREMA RIBA NA GRADELE

RIBA NA GRADELE Gradele je idealan za pečenje manjih riba i onih osrednje veličine, kao i za odreske i filete. I kada je posrijedi pečenje ribe na roštilju, pripremamo je na način na koji to činimo s kuhanim i pečenim ribama .gradele moraju biti dobro ugrijane, sa ravnomjerno raspoređenim žarom i prethodno premazane uljem. Dok […]

PRIPREMA PEČENA RIBA

PECENA RIBA Najcešce, ribu pečemo ili na štednjaku ili u pećnici. Manje ribe, komade i filete pečemo na štednjaku u tavama raznih veličina i na malo ulja. Prije nego što počnemo sa pečenjem, ulje u tavi dobro zagrijemo. Jedino u tom slučaju riba ce pečenjem dobiti željenu svijetlo ili tamnije smeđu boju. U pećnici treba […]

PRIPREMA DINSTANA RIBA

DINSTANA RIBA Budući da riba sadrži dosta vode, možemo je dinstati u njenom vlastitom soku, bez obzira na to koje je vrste riba, da li cijela ili u komadima. Dok se riba tiho dinsta u poklopljenoj posudi, povremeno i postepeno dodajemo sok od limuna, bijelo vino ili ocat, pošto smo prije zagrijali ulje u posudi […]

PRIPREMA KUHANA RIBA

  Kuhamo mnoge vrste riba, cijele ili isjeckane na komade. Najbolje se riba kuha u posebnim posudama sa rešetkastim ulošcima. Ako to nemamo, ribu kuhamo u emajliranim posudama kojima raspolažemo, a čija veličina odgovara potrebama. Ukoliko imamo posude sa rešetkastim ulošcima, onda prvo uljem namažemo te uloške na koje potom stavljamo ribu pa sve to […]

OSMOZA

  ZAŠTITA PLOVILA OSMOZA – ZLOCUDNA BOLEST BRODOVA Ovako izgleda OSMOZA Definicija iz rjecnika: Prolaz fluida kroz membranu ili porozno tijelo. Definicija vlasnika plovila: Najveci neprijatelj vlasnika plovila. Osmoza je proces promjena unutar stakloplasticnog trupa. Naime, brodovi od stakloplastike izradeni su od poliesterske smole ojacane staklenim vlaknima koja se impregniraju poliestarskom smolom i tako nastaju […]

VELIKI CRV 1

  Po pricanjima starih splitskih ribara pricu o velikom crvu donio je u Split jedan talijanski zarobljenik ,koji je bio na prinudnom radu u splitskom škveru. Najprije im je pokazao kako ribe za crvom lude, a potom ih naucio nalaziti mu staništa i loviti ga ¨perunon¨, malim patentnim ostima na kraju podužeg drvenog štapa: aktivirana […]

S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme