marjan.hr

PLOVI I LOVI

VERTIKAL JIGGING

  pribor: štap Generalno, zbog ritma, osebujne akcije i tehnike što ju vertikalni jigging donosi, štap za ovu disciplinu treba se odlikovati sljedećim osobinama:                                                                                       malom težinom dobrom uravnoteženošću optimalnom akcijom  

SIDRENJE U LUCI

Sidriti u lukama i Lučicama se ponekad moramo sidriti. sa zidanim pristanima prisiljeni smo jer su ljeti pretrpane pa nema dovoljno slobodnih vezova. Na takvo sidrenje gledamo kao na nužnost. Nema dovoljno prostora da ispustimo onoliko sidrenjak koliko je to potrebno, ai dno je rijetko kada prikladno za sidrenje: najčešće je to debeli sloj mekanog mulja. […]

TEHNIKA SIDRENJA

  Dok se približavamo mjestu gdje cemo sidriti, još jednom provjeravamo kako su drugi usidreni i koliko je udaljena obala, da ne bismo doplovili preblizu kada ispustimo potrebnu duljinu sidrenjak. Oni koji su tu došli prije nas imaju prednost i zatečeno stanje moramo poštovati. Ne smijemo doci ni preblizu obale gdje ima plićine i podvodnih […]

GDJE KADA I KAKO SE SIDRITI

SIDRENJE Kad trazimo sidriste, prvo pronadjemo na karti zasticenu uvalu u odnosu na trenutni vjetar i valove. Posto ce uvala biti garant pretrpana, odmah na karti pronadjimo i alternativno mjesto u blizini. Pogledajte i boju uvale na karti: mora biti tamno plava (dubina ispod 10m). SIDRENJE JE ZABRANJENO AKO: – Na obali (ili na karti) […]

SIDRA I VRSTE

  Sidro je sprava koja ukopanu u morsko ( riječno, jezersko) dno, pomoću užeta ili lanca drži brod ili plutajuće tjelo na željenoj poziciji. Prva sidra su se pojavila u Egiptu oko 2200 godina prije nove ere i bila su koničnog oblika, dok su se preteče danšnjih sidara pojavila dvije stotine godina kasnije u Kini. […]

BOFOR (mjerna jedinica)

Vjetar nastaje uslijed nejednakosti tlaka u atmosferi zbog meteoroloških mijena. Vjetar je određen brzinom, smjerom i jačinom. Brzina vjetra mjeri se pomoću anemometra a izražava se uobičajenom jedinicom za brzinu – metrima u sekundi, kilometrima na sat, čvorovima ili specijaliziranom jedinicom – beaufort (čitaj “bofor”). Odnos ovih jedinica vidljiv je iz sljedeće tablice: Brzina vjetra […]

ZBOG POHOTE IDU U RIŽOTE

Šime Duvančić Od po’ marča, kako stara ribarska poslovica kaže, počinje period najboljeg udičarskog lova sipe, jer će se ti glavonošci maksimalno primaknuti obali zbog produženja vrste. Mnoge će zbog tog rituala koji traje dva minuta završiti u rižotu. Uspješnost lova sipa posljedica je njihove velike agresivnosti, kako prema plijenu, tako i prema pripadnicima vlastite […]

„PLAVI TRIO“(Skuša, sarun i plavica)

Šime Duvančić Skuša, sarun i plavica, najbrojniji panulaški plijen, vrlo uspješno se mogu udičariti i iz usidrenog ili plovila prepuštenog morskoj struji.Takav način lova nije osobito popularan na našoj, ali jest s talijanske strane Jadrana, osobito uz obale regije Romagna, gdje se i razvila posebna tehnika udičarenja tih riba. Iako se, kao i svim drugim […]

LUNARNA PROGNOZA

Kada Sunce i Mjesec stoje u upravo idealnom položaju, uspješnost prognoziranja narušit će nepovoljne, lokalne ili globalne, meteorološke prilike, pad tlaka zraka što prati meteorološke promjene, veća ili manja odstupanja temperature mora ili zraka za pojedino doba godine ili neki drugi lokalni faktor, poput zemljotresa, čiju pojavu nije bilo moguće predvidjeti. Svemu tome nasuprot, luna-solarna […]

PIZA SA SRDELAMA

SASTOJCI – 40 dg. tijesta – 1,5kg. svježih srdela – 2 režnja češnjaka – 1,5dl. maslinovog ulja – 2dl. gustog soka od pomidora – peršin, sol papar Priprema: rastegnite tijesto od pice i premažite ga s uljem. Očistite srdelu, češnjak i peršin nasjeckajte, tijesto namažite pomidorima posložite ribu pospite nasjeckani češnjak i peršin zalijte uljem […]

OSLIC S KROMPIROM

  Sastojci 50 dag fileta oslića 1.5 kg krumpira 2 žlice maslinovog ulja glavica češnjaka 2-3 žlice nasjeckanog peršina vegetesol papar PripremaKrumpir ogulite i narežite na kolutove. češnjak očistite i nasjeckajte. Dno lonca premažite uljem pa slažite red krumpira, red oslića. Na vrhu neka bude krumpir. Svaki red obilno pospite češnjakom, peršinom i Začinite po […]

PAŠTETA OD TUNJEVINE

Sastojci 1 limenku tunjevine u maslinovom ulju (moj favorit je Rio Mare) 2 tvrdo kuhana jaja 2 žlice majoneze 2 žlice senfa 1 manja žlica maslaca 1 žlica vrhnja (kiselog) 3 kisela krastavca izrezana na male kockice šaka oraha izrezana na sitno dvije kockice topljenog sira solpapar dvije male žličice sitno sjeckanog peršina Priprema Iscijediti […]

OBORITA RIBA U ŠKROVADI

  Sastojci: 1 kg oborite ribe (orada, škarpina, lubin, zubatac….) 1 kg krumpira 0,5 kg luka 2-3 srednje velike rajčice 2-3 mrkve 1 zelena ili crvena paprika (sve povrće izrezati na tanke, okrugle ploške) 1 vezica sitno sjeckanog peršina 3-4 režnja češnjaka 3-4 lovorova lista i malo ružmarinasol papar i vegeta po želji 0,1 l […]

MARINIRANI INCUNI

  Sastojci: 500 g inčuna korica od polovice limuna 2–3 režnja češnjaka mrkva crveni luk celer, peršin,papar u zrnu maslinovo ulje 2 čaše octa čaša bijale vina PRIPREMA -Izribajte limunovu koru. Dobro operite i ocijedite peršin. Operite, očistite i sitno narežite mrkvu, crveni luk i celer. Operite inčune pod mlazom tekuće vode, odstranite glave i […]

S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme