marjan.hr

PLOVI I LOVI

KORISNI SAVJETI( o pripremanju ribe)

KORISNI SAVJETI

  • Brudet se ne miješa, već se samo posuda za vrijeme kuhanja povremeno protrese.
  • Ma u kakvu posudu da se cijela riba priprema, uvijek se ona mora smjestiti tako da zauzme položaj kao da pliva, a to ce reći potrbuške.
  • Uvijek, prije upotrebe limuna, izvadite mu špice koje cesto mogu da zagorce mnoga jela od riba.
  • Ako vam prije upotrebe uvene petrusimen ili selen, osviježite ga tako da malo odstoji u mlakoj vodi.
  • Kada pržite ribu u tavi, prije nego što cijelu ribu ili komade prevrćete, podignite tavu na trenutak da ulje prestane da cvrčci, cime se spašavate od uobičajenog prskanja vrelog ulja unaokolo.
  • Mnogi su u nedoumici mogu li se na iste načine pripremiti riječne i morske ribe. Odgovor je potvrdan a isto tako se događa i sa vremenom potrebnim za kuhanje ili pečenje slatkovodne ili morske ribe. Jedino je jegulja izuzetak
  • za Jegulju je potrebno dva puta više vremena.
  • Cesto se griješi ukoliko se gotova jela od ribe ne poslužuju na ugrijanom posudu i poslužavnicima.Ako ribu ili kotlete prije prženja krače vrijeme ostavite u mlijeku, biće ukusniji kada ih uvaljate u brašno i pržite na vrelom ulju.
  • Svježa riba može ostati u frižideru i nekoliko dana ako joj u usta stavite pupu od kruha ili zemičku natopljenu bijelim vinom. Razumije se, rijeci je o prethodno ocišcenoj ribi.
  • Da riba koju kuhate ostane cijela, ostavite je u kesu od gaze i tako uvijenu spustite u proključalu vodu.
  • Zlatno pravilo: kada kuhate morsku ribu, stavljajte je u hladnu vodu
  • Frišku ribu ocisticete znatno lakše nego li ako je ustajala.
  • Veće komade ribe ili cijelu ribu, naročito oko repa, treba nešto duže peci ili kuhati nego li što se to cini sa manjim komadima, kotletima i filetima.
  • Riba se lakše može očistiti od ljuski ako se oštrica noža zamoci u pokvašenu sol.
  • Prilikom prokuhavanja, kada cijelu ribu ili odreske valjamo u brašno, jaja ili prezlu, treba dodati i malo parmezana.
  • Kupljena ili ulovljena riba priprema se odmah ili se čuva u frižideru najviše tri dana.
  • U zamrzivaču može i nekoliko mjeseci.
  • Odmrznutu ribu moramo pripremiti što je mogućno prije a ni u kom slučaju odmrznuta riba ne smije se ponovo zamrzavati.
  • Ribu odmrzavamo na zraku ili vodi. Iako odmrzavanje na zraku može potrajati i 4-5 sati, to pomaže očuvanju kvaliteti ribljeg mesa.
  • Ako ribu odmrzavamo u vodi, temperatura vode ne smije biti iznad petnaestak Celzijusovih stupnjeva, a u posudu u kojoj je riba, voda treba da utice ravnomjerno.
  • Odmrzavanje ribe mlakom ili toplom vodom više je štetno nego korisno.-
  • Ribu solimo blagim trljanjem po površini i to neposredno prije pripremanja.
  • Ako riba stoji dugo posoljena , sol izvlači riblje sokove i njene hranjive sastojke.
  • Ukoliko ribu čistimo i režemo na drvenoj dasci prije upotrebe dasku treba preliti octom da time zatvorimo pore drvetu i sprecimo upijanje ribljeg soka i mirisa u dasku.
  • Dasku ispiramo prvo hladnom vodom a onda vrućom i sredstvima za pranje.
  • – Mnogo je ukusnija i bolja riba iz tekuće nego iz stajaće vode pogotovo zato što riba iz stajaće vode za mnoge od nas, ima neprijatan miris. Taj miris u velikoj mjeri, izgubi se kada se riba stavi u hladnu vodu koju cesto treba mijenjati a riba u njoj odstoji desetak sati.
  • Riba triput pliva: prvi put u vodi, drugi put u ulju a treći put – u vinu!”.
  • Ko ne zna da pripremi ribu, neka je pusti da i dalje pliva!!! –
  • Kapulu prije pirjanja treba posoliti. –
  • Za brudet je bolje kapulu sjeckati na listiće. –
  • Ako koristimo puru u kuhanju dobro je dodati malo maslaca i vrhnja za kuhanje.
  • -Ako ne želimo da nas oči ne peckaju prilikom sjeckanja kapule stavimo je malo u frižider (duboko) 5 minuta.
  • -Prije pečenja ribe na gradele dobro je gradele namazati s limunom, da se riba ne lijepi za gradele.
  • -Riba koja se peće na gradele ne smije se prati(da se ne zalijepi za gradele).
  • -Preljev za ribu je maslinovo ulje, češnjak na sitno, peršin, sok od limuna i papar pa dobro promiješajte .
  • – Stavimo kuhati puno vode u jednom loncu (ovisno o hobotnici, naravno), ali najmanje za ovu našu jedno 5 litara. Posolimo vodu (50 grama soli) – kad voda zavrije uhvatimo hobotnicu nečim ispod one njene glave i umočimo je u vodu. Voda ce trenutno prestati kljucati. Ostavimo je tako minutu i izvadimo. – Držimo je tako iznad vode dok voda ponovno ne zavrije. Onda postupak ponovimo. I tako tri puta.
Ažurirano 12. siječnja 2015 — 20:50

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme