marjan.hr

PLOVI I LOVI

„PLAVI TRIO“(Skuša, sarun i plavica)

sime Šime Duvančić
Skuša, sarun i plavica, najbrojniji panulaški plijen, vrlo uspješno se mogu udičariti i iz usidrenog ili plovila prepuštenog morskoj struji.Takav način lova nije osobito popularan na našoj, ali jest s talijanske strane Jadrana, osobito uz obale regije Romagna, gdje se i razvila posebna tehnika udičarenja tih riba.
Iako se, kao i svim drugim načinima, dobro udičare tijekom cijelog toplijeg dijela godine, „plavi trio“ na romanjanski način se posebno dobro lovi u proljeće i jesen. Zato je sad pravo vrijeme za isprobavanje takvog načina njihovog lova. A za njega ne treba puno znanja niti opreme. Obvezno je potrebno imati kakvo plovilo i barem motovilo sa srednje jakom tunjicom. Međutim, puno bolje je loviti suvremenim priborom, štapom i rolom.
Iako se loviti može i s kratkim, onim od samo dva, najbolje je koristiti štap dužine između 3,0 i 4,0 metra. Ako veličina plovila i spretnost ribiča to dopušta, koristiti se može i duži štap, do najviše 5,0 m. Ma koliki,štap obvezno mora biti brze akcije i robusan, ali s iznimno osjetljivim vrhom. Dovoljno je da mu težina bacanja bude 20 do 50 grama, ali se može rabiti i duplo jači štap. Rola, pak, treba biti veličine 20, najviše 30, odnosno kapaciteta 150 metara najlona debljine 0,25 do 0,30 mm, kojih karakteristika treba biti osnovna struna za lov „plavog trija“ na romanjanski način.
Osnovna struna može biti izrađena i od višenitke, jasno iste nosivosti, odnosno debljine 0,12 do 0,16 mm. Međutim, završnjak obvezno treba biti najlonski. Osnova, predvez, mu može biti debljine osnovne strune, ali i priveza- 0,20 do 0,22 mm. Privezi (pjoki) mogu biti i tanji, čak tek 0,16 mm, ako ribe nisu osobito raspoložene za uzimanje mamca. Nihova dužina treba biti tolika da se međusobno ne mogu zakačiti udica. Može ih biti dvije ili tri, a rasporediti ih treba na predvez dužine 100 i 120 cm. Na kraj završnjaka treba postaviti kruškoliki ili ovalni uteg težine između 5 i 20, najviše 30 grama. Montirati ga treba posrestvom vrtilice s kopčom, kako bi se mogao brzo zamjeniti težim ili lakšim. Na taj se način može podešavati brzina propadanja mamca ovisno o snazi morske struje na mjestu ribolova, odnosno udaljenosti plijena od površine i plovila. Vrtilicu s kopčom dobro je postaviti i na kraj osnovne strune, kako bi se smanjile negativne posljedice uvrtanja pribora koje uzrokuje borbeni plijen. Zbog istog razloga i spojevi pjoka s predvezom moraju biti pokretni pa ih je najbolje izvesti preko neke od vrtilica, ponajbolje dvorupih perlica.
Kao ni pribor, ni lov „plavog trija“ na romanjonski način nije kompliciran. Mamci se spuste ili odbace u more. Kad se približe dnu, valja ih vrlo polako podizati odnosno privlačiti. Često će se desiti da mamci prestanu tonuti, što je znak da je skuša, plavica ili sarun uzeo mamac. Tad počine žestoka borba, često s lošim posljedicama za pribor. Naime, nerijetko se na sve udice istodobno zakače ribe, što i nije loše, ali je loše to što one najčešće „šijavaju“, bježe , na različite strane, a to uglavnom završava gubljenjem plijena i dijelova pribora- udica i pjoka.
Nerijetko se događa i to da u tijeko intenzivnog lova ribe naglo nestanu, otplove. To se spriječava primamljivanje. Zapravo, primamljivati je najbolje i prije i tijekom ribolova, bez obzira kako se ribe lovile. Brumanjem se u željenu zonu lova mogu i dovesti jata riba. Na taj se način izbjegava dugotrajna i neizvjesna potrga za plijenom. Primamljivati je najbolje dobro usitnjenim komadima ribe, po mogučnosti srdele, te kruha. Brum treba staviti u vreću za povrće i pomoću konopa spustiti do dva metra pod povrešinu. Za cjelodnevni lov dovoljno je oko pet kilograma primame ako se lovi u srednje jakom kurentu. Sa spuštanjem mamca treba početi tek kad privučene brumom ribe priđu bliže površini i plovilu. A mamci mogu biti raznovrsni, ali se najčešće rabi srdela, najbolje bez kostiju. Dobri su i repovi srdele te inčuna.Odličan mamac su i crijeva srdele, a li se zbog čvrstoće češće koriste komadi glavonožaca.Vrlo čvrsti su i fileti skinuti sa saruna, najbolje s mjesta gdje mu se bočna linija dvaput savija.
Bez obzira što se mamčilo, to treba raditi na udice širine luka 7 do 11 mm, ovisno od očekivane veličine plijena. Osim krustalki to mogu biti parangalke, udice oblika Aberdeen, primjerice 2315, 3138 ili 1982 tvrtke Mustad.
„Plavi trio“ se udičariti može tijekom cijelog dana. Najbolje po moru namreškanim jugom, a najlošije po „kalmi bonaci“-posve mirnom moru. Od rano jutra pa do 9 ili 10 sati bolje će se loviti skuše. Sve tri ribe podjednako dobro rade u sumrak i tijekom noći s mjesečinom. Šaruni su najčešće najdublje, čak i na samo metar ili dva poviše dna. Bliže površini i obali prilaze u sumrak. Skuše i plavice su znatno bliže površini, često i pod njom samom.
A gdje su ribe, odosno gdje treba loviti nikad nije lako utvrditi jer se radi o ribama lutalicama..Isto tako,iako se zadržavaju nad svim, češće su nad tvrđim dnima te nad brakovima, gdje imaju više hrane. U njihovom pronalaženju od velike pomoći je suvremena elektronika. Galebovi te druge morske ribe također mogu ukazati gdje su jata malih grabljivca. Naime, ptice se hrane sitnim ribama koje pred „plavim trijom“ bježe k površini, često i nad nju. Zato, kad se primjeti „igranje„ sitne ribe na površini ili ptice koje se obrušavaju u more, treba krenuti put njih, a nije loše ni pratiti gdje sitnu plavu ribu love profesionalni ribari.

Šime Duvančić

Ažurirano 31. siječnja 2015 — 13:25

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme