marjan.hr

PLOVI I LOVI

LUNARNA PROGNOZA

Untitled - 11Kada Sunce i Mjesec stoje u upravo idealnom položaju, uspješnost prognoziranja narušit će nepovoljne, lokalne ili globalne, meteorološke prilike, pad tlaka zraka što prati meteorološke promjene, veća ili manja odstupanja temperature mora ili zraka za pojedino doba godine ili neki drugi lokalni faktor, poput zemljotresa, čiju pojavu nije bilo moguće predvidjeti.
Svemu tome nasuprot, luna-solarna prognoza ipak je nezaobilazan dio planiranja odlaska u ribolov. Ona rizik neuspješnost svodi u prihvatljive okvire, pouzdan je prognostički model u onoj mjeri u kojoj su pouzdani i drugi modeli prognoziranja.
Kada bi izostali drugi faktori koji utječu na uspješnost ribolova, luna-solarna prognoza pokazala bi se kao vrlo pouzdana i precizna. Upravo zbog toga nužno je pri donošenju svoje procjene uzeti u obzir i sve druge čimbenike kao što su lokalni uvjeti (vjetrovi, morska strujanja, plima i oseka), meteorološka prognoza, godišnje doba, a u posljednje vrijeme pokazalo se da i biometeorološki uvjeti imaju utjecaj na opću točnost prognoze.
Vaš dnevnik ribolova je, kao što ćete i sami vidjeti, nastojao uzeti u obzir što je više moguće spomenutih faktora, čijim unošenjem možete vrlo jednostavno izvršiti korekciju opće prognoze. Na Vama je da ih sjedinite sa svojim iskustvima i saznanjima, a u tome će Vam Dnevnik ribolova biti od presudnog značaja, te na taj način budete svakim danom sve uspješniji sa što manje “promašenih” dana.
• Suncano i voda ko ulje+visoki tlak nula bodova,
• Sunčano i vjetar+normalni tlak tak,tak,
• Oblačno bez vjetra+niski tlak dobar ulov,
• kiša bez vjetra+tlak u porastu odlično.
• Uglavnom visoki tlak 1020 i viši nikakav ulov,
• Normalan i niski tlak dobri ulovi,
• Nestabilan tlak i oseka loše
Ovo može biti tako ali ne mora ovisi o još nekoliko faktora,koje če te vi sami postaviti.

Ažurirano 29. rujna 2015 — 21:02

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme