marjan.hr

PLOVI I LOVI

KAKO I KADA ULOVITI KOZICU

KAKO ULOVITI KOZICU

Mala kozica je najrasprostranjenija na našoj obali, najcešca je u plicaku, ali se može naci i na velikim dubinama, cak do 500 metara! Živi na muljevitu i kamenitu dnu, najviše na onima koja su bogato obrasla. Više se zadržava u uvalama i lukama, tamo gdje nema jaceg udaranja i strujanja mora. Kozica je od svih rakova najcešce korišten mamac. Živi u obalnoj zoni, voli mirne, plitke, zarasle uvale i nije je teško uloviti. Sa malim podmetacem kucne izrade (drška od metle, okvir od žice i ženska carapa) može ih se za kratko vrijeme dosta uloviti Kozica je jedna od najboljih mamaca za vecinu riba

Evo nekoliko provjerenih nacina:

· ŠPURTIL ali sa gustom mrežicom· GRANA SMREKE (ali da budu guste grane)· PLASTICNA BOCA

ŠPURTIL


Lov je jednostavan špurtil se vuce uz obalu obraslom morskom travom ,algama (kozice se skrivaju u travi s špurtilom se ta trava pokupi i istrese na obalu iz koje ce kozice iskakati.

GRANA SMREKE


Od stabla Smreke uzme se gusta grana koja se spusti uz obalu, najbolje u nekim polu zatvorenim lucicama.Poslije nekoliko sati ili sutra izvadite tu granu i istresite je na obalu iz nje ce iskakati kozice vaše je samo da ih pokupite,i vratite granu u more.

PLASTICNA BOCA

Uspješno se mogu loviti i malim vršicama koje se izaraduju od dvolitarskih plasticnih boca.Boca se na prvoj trecini od grla prereže, pa se odrezani dio,grlom okrenut prema dnu, utisne u tijelo boce. Cep se naravno ukloni, a samo tijelo izbuši svrdlom manjeg promjera npr. do 4 mm.Za primamu se može staviti bilo koja sitnija uginula riba.Tako privucene kozice ce lako naci ulaz, ali ce za izlaz ipak trebati pomoc. Cuvaju se u kantici sa morem koje je potrebno cešce mijenjatida bi ih održali živima. Kantica se mora pokriti jer svoje ime nisuslucajno dobile. Ukoliko ne želite loviti živim kozicama,može ih se spremiti u vlažnu krpu,

 

Ažurirano 10. siječnja 2015 — 13:46

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme