marjan.hr

PLOVI I LOVI

KAKO POD MORE

KAKO POD MORE?

Posebno uzbudljivu i izazovnu rekreaciju predstavlja ronjenje. Cjelokupnu ljepotu Jadrana otkrit ćete zaronite li u morske dubine i izbliza se susretnete s podmorjem.

Rekreativno-sportsko ronjenje u Jadranskom moru regulirano je Pravilnikom o obavljanju podvodnih aktivnosti kojeg je izdalo Ministarstvo pomorstva, prometa i veza (NN 47/99, 23/03 i 52/03) i Pravilnikom za obavljanje podvodnih aktivnosti na područjima koja su zaštićena kao kulturno dobro izdanim od Ministarstva kulture (NN 56/03 i 62/03), iz kojih izdvajamo: Ronjene može biti individualno ili organizirano i obavlja se temeljem Odobrenja za ronjenje. Kod organiziranog Odobrenje pribavljaju ronilački klubovi i udruge koji moraju imati koncesiju za obavljanje podvodnih aktivnosti, a kod individualnoga, pojedinac i to u nekoj od ispostava lučke kapetanije. Odobrenje vrijedi jednu godinu na cijelom Jadranu. Cijena odobrenja je 2.400,00 kn/godišnje (cca 320 €) po osobi.

POTREBNO JE ZNATI:

-roniti se može samo uz posjedovanje valjane ronilačke iskaznice Hrvatskog ronilačkog saveza (HRS) -ronilačka iskaznica važi godinu dana od dana izdavanja i izdaje se samo roniocima koji posjeduju valjanu ronilačku kvalifikaciju (samo privremene ronilačke kvalifikacije -brevet- nisuvažeće!) -cijena ronilačke iskaznice iznosi 100,00 kn (cca 14 EUR) -za dobivanje valjane ronilačke kvalifikacije treba proći tečaj u trajanju od 5-6 dana, čija se cijena kreće oko 1.800,00 kn (cca 240 EUR) -najveća dozvoljena dubina sportsko-rekreativnog ronjenja zrakom (s bocama) iznosi 40 metara -Prije svakog ronjenja morate biti sto posto sigurni u svoje zdravlje, da se dobro osjećate i fizički i psihički. -Kad ste odredili lokaciju za ronjenje morate upoznati uvjete ronjenja , vremenske prilike, podvodne struje. -Nikad prije ronjenja ne konzumirajte alkohol ili bilo kakve narkotike, niti lijekove koji mogu utjecati na mentalno i fizičko stanje. -Uz pomoć tablica isplanirajte si ronjenje tako da što više ronite uz krivulju sigurnosti. -Prije i prilikom ronjenja slijedite bez pogovora upute voditelja ronjenja, budite sigurni da ga razumijete u svakom pogledu. Ako u nekom slučaju niste nešto razumjeli slobodno ga pitajte. -Dobro prekontrolirajte svoju opremu i svog partnera. Budite sigurni da je boca puna zraka i da imate ispravan manometar. -Prekontrolirajte svoju plovnost i ustanovite imate li dovoljno olovnih utega. -Koristite kompenzator plovnosti koji je danas i obavezni dio ronilačke opreme. -U slučaju opasnosti budite spremni za brzu intervenciju hitne službe. -Ronjenje organizirajte da uvijek ronite niz struju ukoliko je ona manja od 1 čvora, osim u posebnom slučaju. -Svoju maksimalnu dubinu ograničite na dubinu koja je propisana vašom kvalifikacijom. Ronjenjem na većoj dubini od dozvoljene dovodite sebe i vašeg partnera u opasnost. -Gledajte da na kraju ronjenja imate u boci minimalno 30 bara. Izron započinjete s onolikom količinom koju izračunate da je potrebna za dekompresiju sa određene dubine. -Dok ronite dišite polagano i kontinuirano bez zastoja. -Trošite što manje energije jer time udišete manje zraka. Također zrak za kompenzator plovnosti koristite što je moguće manje. -Dok izranjate dišite normalno , bez zadržavanja daha. Ako slučajno iz nekog razloga ostanete bez zraka u dubini i trebate naglo izroniti ispuštajte zrak iz pluća polagano kako izranjate. Ako ste na velikoj dubini tražite od partnera bratsko disanje i izvršite zajedno dekompresiju. -Izranjajte uvijek polako, ne brže od 10 metara u minuti. -Pazite da je površina gdje izranjate čista i propisno obilježena bovom. -Ako osjetite bilo kakvu nelagodu prilikom ronjenja (umor, hladnoću, bol) prestanite sa ronjenjem i započnite izrone. -Nastojite izbjeći paniku u bilo kakvoj situaciji!

Ažurirano 10. siječnja 2015 — 13:43

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme