marjan.hr

PLOVI I LOVI

KAKO I KADA LOVITI BUKVU

OPIS I LOV
Bukva (Boops boops),

7858393584_ec104f7fec_z

pripada obitelji ljuskavki (Sparidae). Uz naziv bukva u Hrvatskoj je poznato preko dvadeset drugih imena za ovu ribu: bugve, boba, buba, bukvin, bobulina, Buhari, Matijaš, matelan, matan, legumini, žutuju i dr.
Bukva je jedna od najbrojnijih riba u Jadranu i Mediteranu. Tijelo joj je izduženog vretenastog oblika, pokriveno sitnim ljuskama s vrlo izraženim očima na glavi. Inače bukva je dobila ime upravo zbog svojih velikih očiju koje su jako velike u odnosu na tijelo.
Na gornjem dijelu tijela je modrikastosivo do maslinastozelenkasto, a postrance je sivkaste boje sa tri do četiri uzdužne slatkaste pruge. Donji dio je srebrnkaste boje. Naraste do 35 cm u duljinu i može postići težinu do 0,50 kg.
Bukva je riba koja živi u velikim jatima. Hrani se raznovrsno, najčešće planktonom ali i algama i sitnim djelatnicima s morskog dna. U toplijim mjesecima živi dalje od obale a za hladnijih se približava. Ne bira vrstu dna ali je nešto brojnija nad kamenitim i muljevitim dnima, obraslih vegetacijom.
Brojnija je s vanjske strane otoka i na pucini nego po kanalima, uvalama i zaljevima. Pripada životnoj zajednici pelagijala. Uglavnom je nalazimo na dubini od 5 do 50 metara iako zna zaci i do 200 metara u dubinu. Mrijesti se u proljeće od ožujka do svibnja.
Glavna su joj lovišta u pučinskim nizu otočja, osobito u srednjoj Dalmaciji. Bukva se smatra jako dobrim mamcem u ribolovu parangalima, zbog čega ju mnogi i love.

Copy (8) of Untitled - 23

Bukve su pravi izazov za
ribolov na moru. Dobri rezultati u ulovu postižu se čak i sa obale ili mola u vrijeme zalaska sunca. Naravno, mnogo bolje rezultate moguće je očekivati u lovu iz čamca, po mogućnosti na mjestu gdje je izražena vodena struja. Kao burma može poslužiti suhi ili u salamuri od srdele nakvašeni kruh.
Nikako bacati komade veće od mrvica. U vodenoj struji dio hrane ce potonuti, a dio plutati i nakon izvjesnog vremena potonuti. Bukva ce osjetiti njezin miris sa desetaka metara udaljenosti te ce se koncentrirati oko glavnine bačene hrane.
Tada sa primamo treba prestati i pristupiti lovu bukve, a kao mamac koristiti kruh ili pastelu od kruha sa sirom ili salamurom od srdele dobre su i pedoći (dagnje) kao i kozica Lov ce uistinu biti fascinantan, ali treba imati u vidu činjenicu da je količina ulova i na Jadranu ograničena, na pet kilograma ribe tj. pismo pa se svakako propisa treba i pridržavati.

 

Od pribora neophodan je najlon debljine 0,20 do 0,25 mm te najmanje dvije udice, najbolje rezultate ce te postići ako odaberete veličinu udice 7 / znaci širina luka 7 mm / i to dužeg vrata.
Udice vezati na dva predveza dužine od 10 do 20 cm od osnovnog najlona. Razlog za preporuku udica dužeg vrata je jednostavan, bukva uzima proždrljivo mamac i odmah ga guta pa je jednostavnije skidati s udice dužeg vrata

Ažurirano 20. siječnja 2015 — 17:16

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme