marjan.hr

PLOVI I LOVI

KAKO I KADA LOVITI PICA

LOV PICA

Pic Pic nije posebno zahtjevan kod izbora hrane ili mjesta stanovanja, pa je odabir prigodnih mamaca i mjesta lova uistinu velik. Može ga se vrebati danju i noću ali je najbolje rano ujutro odnosno predvecer. Sada, kad se u plicake vracaju mnoge vrste, udicari s kraja najčešće pokušavaju uloviti komarcu. Kraljici jadranskih riba je lukava i rijetka, pa mnogi ribici umjesto nje love druge, brojnije i manje opreznije ribe. Vrlo često je to pic koji, u isto vrijeme kad i komarca, prilazi kopnu i zadržava se gdje i ona. Šiljac, kako još pica zovu, u sijecnju ne prilazi pliće od pet metara dubine, ali tijekom svibnja hoce. Zato ga sada treba tražiti na dubinama između 5 i 20 metara. Osim što naseljava iste terene kao i komarca, a to su mirne položite kamene uvale, gdje medu kamenjem, škrapama i raslinjem traži hranu, pic nije rijedak ni na ostalim vrstama dna. Rado zalazi medu busenje trave posedonije i citroze na pjeskovitom dnu, ali ga se može naći i nad muljevitim dnom, posebice u lukama dok je manji. Najbogatija staništa pica nalaze se oko pucinskih otoka iu plitkim meduotocnim kanalima.
Živi usamljeničkim životom, ponekad se skuplja u manja, a rijetko, samo oko brakova, u velika jata. Kao što nije osobito izbirljiv kad je u pitanju mjesto stanovanja, šiljci nije odveć bitno što jede.

Osnovna su mu hrana pridnenim organizmi, mekušci, crvi i rakovi, ali ce kao rijetko koja jadranska riba posegnuti i za algama te rado prihvatiti i meso toplokrvnih životinja. Najčešće se lovi komadima racica samca (Škatari), kozice, škampi, gamboreta ili raka cuvarkuce. Od mekušaca najizdašniji je mamac trp, dok se od crva mogu koristiti baš svi, cak i cjevaš kojega jede mali broj riba. Ali, pic ce manje ili više pohlepno posegnuti i za drugom hranom, skoro svime što može probaviti. Zato je i veliki izbor mamaca koji nisu njegova svakodnevna hrana. Naši udicari pribor namijenjen njegovom lovu mamce i komadima sitnih riba npr. gavuna, oligo, gire i srdele, te mesom školjke dagnje. Zbog tvrdoće koriste se i komadići liganja, sipa te unutarnji bijeli dio trpa. Žilav i mirisan sir te njegove smjese s kruhom takoder su vrlo dobar mamac. Bez obzira na to što se picu nudi, mamac ne smije biti velik. Treba samo pokrivati udicu jer su usta pica relativno mala u odnosu na njegovo tijelo. Kao što staništa dijeli s komarcima, šiljac se može loviti priborom namijenjenim kraljicom, odnosno ometcem (crtež br. 1) s jednom udicom na struni koja klizi kroz šuplju olovnicu ciji je hod ograničen na 40-50 centimetara od udice. Medutim, pribor za njega može biti slabiji, a udica mora biti znatno manja zbog njegove manje velicine. Koristiti se može udica širine luka 10-15 milimetara. Konstrukciji usne šupljine i čeljusti pica najprikladnije su udice oblika Crystal i Aberdeen, primjerice Cannelle 1209N, Mustad 515N, 221C, 3275, Gamakatsu 13.209 1080N. Manje zbog njegove težine, a više radi borbenosti i opasnih zubi, struna za lov pica treba biti debljine 0,25 – 0,35 milimetara, dok olovnica ne smije biti teža od 30 grama. Pic se krece malo iznad dna, a za hranom se podigne i malo više. Zato ga se može loviti i priborom nešto drukčije konstrukcije, koji osigurava da mamac lebdi iznad dna pa je tako i bolje uočljiv i teže zapinje pribor za dno. Na takav se ometac olovnica, najbolje stožasta, stavlja na kraj osnovne strune, a udica se vezuje za privez (pjok) dug dvadesetak centimetara, koji se za osnovu veže pola metra iznad olovnice. Bez obzira na koji se način kompletira, pribor je najbolje montirati na štap i rolu. Dovoljan je lagani štap, brze akcije i težine bacanja do 20 grama. Lov pica može se obavljati danju i noću, ali ga je najbolje potražiti u rano jutro odnosno predvecer.
Najpogodniji su vremenski uvjeti za njegov lov mirno more uz lagan ili nikakav vjetar. Dobro se lovi i kad more lagano tuce u obalu i malo je zamuceno. Tada pic bolje nego inace prihvaca ješku. Ako u rano proljece sunce jace pripeci, od njegovog lova nema ništa. Kako bi se sumnjičavi i oprezni Zubonja potakao da brže zagrize mamac, ali i kako bi se primamio, dobro je prije i tijekom ribolova primamljivati. Brum se može raditi od svega što se koristi za mamčenja. Najbolji rezultati postižu se usitnjenom slanom srdelom pomiješanom s pijeskom ili zemljom. Primama mora biti dovoljno gusta kako bi stigla do dna. Na potpuno isti način kao i komarca može se loviti i pic. Mamac se odbaci, struna lagano zategne te ostavi slobodna oko pola metra. Rola se zakoci i štap stavi u nosac. Poslije toga ribicu preostaje smo da se udalji iz vidokruga oprezne ribe i ceka njezin ugriz. Kao i komarca, pic vrlo rado obilazi umjetne lukobrane i zalazi u luke tražeći hranu po okomitim stranama zidova lučke obale. Tada ga se može loviti priborom na kome je šuplja olovnica, ne teža od pet grama. Štap se položi na obalu tako da vrhom dvadesetak centimetara viri preko nje. Struna se lagano zategne tako da mamac pluta tridesetak centimetara iznad dna. Zatim je potrebno oko pola metra strune odmotati i pritisnuti laganim kamencicem da je olovnica ne potegne k dnu. Želi li se vidljivo ponuditi mamac medu busenima trave i gromadama kamenja, najbolji je sustav s olovnica na dnu. On se odbaci i lagano zategne, optereti kamencicem, ostavi pola metra slobodne strune, pa se štap postavi u nosac i ceka u zaklonu. Umjesto kamencicem, slobodni hod strune može se osigurati i uporabom role koja to dozvoljava, takozvanom free spun rolom.

Pic je nepovjerljiv i teško se odlučuje uzeti ponudeni mu zalogaj pa ga, poput komarce, poduže ispituje. Zanimljiv je i način na koji to radi. Nakon što isturenim zubima prihvati plijen, naglim ce trzajem tijela u stranu išcupati zalogaj s podloge. Kad tako uzme mamac, to se osjeti karakterističnim trzajem strune koji je teško opisati, ali koji se brzo upamti. Zatim povuce snažno i nastoji se što prije zavuci u kakvu rupu i na miru pojesti zalogaj. Kontrira li mu se odmah, mamac će iskliznuti iz zubala. Zato mu treba dopustiti da potegne onih pola metra slobodne strune, a zatim valja zategnuti i kratkim trzajem kontrirati. Izvlaciti treba brzo, iako ce se snažno opirati. Borben je do posljednjeg trena. Poznat je njegov ocajnicki posljednji pokušaj da se oslobodi kad se nade na morskoj površini. Zato je dobro prihvatiti ga mrežom PRIHVATNICI, a prije ponovnog zabacivanja pribora poželjno je pregledati strunu uz udicu, jer ju je najvjerojatnije Zubonja oštetio. Sretan ulov! NBPic ne može odoljeti morskom crvu Picje riba koja ima ukusno meso, naročito ako se sprema u miješanom brodetu. Pripada obitelji ljuskavki (Sparidae), a na Jadranu ga ribari još nazivaju šiljac, špic. Karoca, orišac. Naraste do 47 cm i težine do 2,5 kilograma, mada mu je srednja lovna težina oko 150 grama. Mrijesti se uglavnom pocetkom ljeta, a rasprostranjen je po cijelom priobalnom dijelu Jadrana. Najčešće se zadržava oko kamenitog i hridinastog dna, obraslom algom cistorizom, ali se često može naći i na pjeskovitim odnosno muljevitim područjima. Posebno u lukama i uvalama, gdje se rado skriva u pukotinama kamenja ili medu algama. Najčešće se lovi na dubini od pet do 20 metara, a nerijetko zalazi iu dublje vode čak do 100 metara dubine. Najbolja sezona lova je u ljeto (više danju nego noću), po laganom vjetru. U sportskom ribolovu se lovi srednjim OMEC, uz povraz i ostima na bonacu ili pod svijecu. Pri ribolovu OMEC upotrebljava se najlon debljine od 0,30 do 0,50 mm i udica veličine od 8 do 11. Ukoliko se lovi OMEC poželjno je mjesto lova dobro nakrmiti otpadcima ribe, a kao mamac se najčešće upotrebljava veliki morski crv, sir, tijesto od brašna i sira, a od riba dobar je mamac gavun ili gira.
Tijelo pica je ovalno, bočno stisnuto, a prednji profil glave vrlo je strm. Ima šiljastu gubicu (otuda i naziv šiljac) iz koje viri niz naprijed nagnutih sjekutica. Boje je sivosrebrenkaste i po njoj se nižu uspravne crnkaste pruge, od kojih je posljednja šira i sedlasta na repnom dijelu. U donjem dijelu trbuha boja prelazi u svijetlosrebrenkastu.NB

PIC
Gospodina pica možda je najlakše loviti dagnji. Dode i uzme, pa nastavi. Sve se dogada vrlo polako. Dode, jede, guta i odlazi. Dozvolimo mu da napravi tih par koraka koji su pogubni. Kontra je odmjerena, ali samo toliko da mu udica probije mjesto iza škrga. Uvijek je tamo kada se radi o picu. Ako dode jato, znaju biti agresivni i naglo uzimaju. Tada malo opreznije sa kontrom. Dogodi se, da za mirisom dagnje dodu uz samu obalu (dagnje se cijede u more kada se otvaraju).

Tada budimo nepomični i strpljivi. Nemojmo bacati mamac dok se ne udalje i bacimo koju slomljenu dagnju da ih odvuče malo dublje. Kada se udalje, znajmo da su tu negdje i samo je pitanje kada ce poceti jesti. Još jedna zanimljivost: zna progutati dagnju i ne mice se s mjesta. Svjesni ste da je ulovljen kada vec mislite da na udici nema nicega. Pri izvlačenju treba biti oprezan pri samom kraju. Tada pic pruža zadnji pokušaj koji je najviše izražen u zadnjih nekoliko centimetara prije površine. Tada ce trzati tijelom lijevo desno. Ovdje sak (jamka, špurtilo) spašava stvar. Ako prekine ili otpadne s udice možemo nastaviti loviti, samo pricekajmo malo i ne zaboravimo baciti pokoju dagnju kao prihranu.

Ažurirano 10. siječnja 2015 — 13:10

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme