marjan.hr

PLOVI I LOVI

KADA I KAKO LOVITI LUBINA

LOV LUBINA

LUBIN

MALI LUBINI

mogu se uloviti i danju, ali one prave velike bolje je loviti isključivo noću. Buka iz ugostiteljskih objekata uz more, brodovi, automoblski farovi, znatiželjni prolaznici i bilo kakvi zvukovi na obali smetaju ovu ribu. Tek kada se svi zvukovi zamru, a obala utone u savršeni noćni mir, kapitalci dolaze po vašu ješku. I tada kada pomislite da je sve idealno, nemojte napraviti grešku i približiti se moru s upaljenom cigaretom ili bilo kojim izvorom svjetlosti. Vjerovali ili ne, lubini to vide i odlaze negdje drugdje sretni što ste ih upozorili na svoju prisutnost.

KAKO GA LOVITI

Sistem za lov lubina sastoji se od predveza dužine pola metra i promjera 0,30 milimetra, male vrtilice i dvije do tri udice veličine 2/0 vezane u nizu. Dobra je svaka udica šireg luka izrađena od tanke žice i pomno naoštrenog vrha. Udice se montiraju tako da se prvo zabada donja u samu glavu ribe mamca, a zatim gornje u tijelo i rep. Kako se mamac ne bi uništio pri bacanju na kraju se stavlja lažni čvor preko repa. Ako ste kao mamac upotrijebili neku tvrdu ribu, a ne srdelu i pravilno postavili udice, lažni čvor slobodno izostavite.

za kov lubina
Najbolji mamac za velike lubine su krupnije ribe od 10 do 15 centimetara dužine.

Menula, bugva, špar, šarun ili list, i bolji su od srdele zbog tvrde kože koju teže oštećuje sitna riba.

Brancin će samo rijetko zagristi druge ješke poput velikog morskog crva, raka, sira i sličnih mamaca koji su uspješni za sve ostale vrste riba.

U rijetkim prigodama, kada se uspješnolovi danju, prvi izbor je živa kozica, a može poslužiti i živi špar manjih dimenzija.
Umjetni mamci dobar su mamac za lubine više od pet kilograma samo na pojedinim mjestima, gdje može putovati neposredno uz samo dno.

VARALICA LEPTIR

leptir4-1024x768

To su najčešće ušća rijeka i otočni prolazi s bržim strujanjem mora. Iako se svake godine zabilježi više ulova krupnih lubina na umjetne mamce, morate znati da je on na prvom mjestu strvinar, a tek onda lovac na živi plijen.

To pogotovo vrijedi u područjima gdje se redovito istresaju ribarske mreže pa nepokretne i lako dostupne hrane ima u izobilju.
Lubin koji uzme mamac nosi ga i po pet metara prije nego što ga stigne progutati. Kroz to vrijeme ne smije osjetiti nikakav otpor.

Na najlonu zato ne smije bit nikakvo olovo, a preklopac na roli treba biti otvoren bez obzira na to ima li slobodan hod špule.

Za indikator ugriza najbolje je upotrijebiti neki lagani predmet poput stiropora, lagane limenke koji ce se pri potezu ribe odmah osloboditi s najlona. Lubin će sigurno osjeti otpor šaranskih swingera tako da vam taj na slatkim vodama praktičan dio pribora nipošto ne preporučamo. Za razliku od njih, električni indikatori dobra su stvar, ali trebaju biti podešeni na zvučnom minimumu.
Budite strpljivi! Kada lubin zagrize pustite ga barem nekoliko metara da kontinuirano vuče, i tada kontrirajte, ali ne prejako.

Prerana kontra izvuci će mu mamac iz usta, a panika koju će zatim napraviti, medu ostalima, bit će dovoljna da određeno vrijeme sjedite bez griza. Dok lubin povuče ponuđeni mamac, možete s velikom vjerovatnošću pretpostaviti o kakvoj je ribi riječ.

Mali LUBINI vuku brzo i živčano, a polagano i kontinuirano izlaženje najlona pokazuje da je rječ o većem primjerku. Predugo čekanje prije kontre isto nije dobro. Lubin može osjetiti i samu težinu najlona ili zapinjanje za dno što je dovoljno da odustane.
Izvlačenje većeg lubina ovisi o terenu na kojem lovite. Ako nema većih zapreka samo držite zategnut štap dok se ne pojavi na površini. Nakon što ugledate pljuskanje, polako ga privlačite prema sebi. Kritičan trenutak nastupa kada ga približite obali. Ako ga odmah ne dočekate u podmetać  većih dimenzija, lubin će pokušati svom snagom zaroniti u dubinu. Pritom, ako rola nije dobro podešena, najlon puca kao od šale.

Lubin koji panično bježi za sobom ce povuci i sve ostale koji su se našli u blizini. Možete se slobodno spakirati i otići kuci. Druga taktika izvlačenja primjenjuje se na mjestima gdje u vodi ima prepreka, bova, konopa ili kamenja. Tu popuštanja nema. Upotrijebite jaci najlon i veliku snagu.

Ažurirano 31. siječnja 2015 — 12:51

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme