marjan.hr

PLOVI I LOVI

KAKO I KAD LOVITI LIGNJU

Ako misliš ulovit lignju  promijeni navike, treba malo uložit u alate tj. U nove peškafonde i skosavice . Probajte lovit na jednu stranu s starim lignjaričima a na drugu s novim pa će te vidjeti razlikul. Lignje se najbolje love ako  se pustite po kurentu koji nije prejak, a veslima samo održavate položaj ili ako kurenta nema lagano na vesla.
Lov veslima ili na sidru, to je razlika nebo i zemlja. Lignja voli pokret varalice. Ako joj se sviđaju boje još bolje.

DSC01758
Najbolje je u lov liganja ići otprilike jedan sat prije zalaska sunca bez obzira bilo ljeto ili zima. Uvijek kad je to moguće sam na veslima i stalno ići  na iste pošte.
Lignja ima kao i svaki glavonožac vrlo kratki životni put, obično oko jedne godine, njezin put završava nedugo nakon ispuštanja jajašaca. Najveći broj liganja pari se i ispušta jajašca krajem jeseni ili početkom proljeća no mrijest se može dogoditi tijekom cijele godine. Lignje postaju zrele kada dosegnu 10-16 cm dužine. Mužjaci nešto ranije no oni i brže rastu od ženki i u pravilu su veći, ovisno o količini hrane koje unesu u sebe.
Kada potroše svoje gonade više ih nikada ne mogu nadomjestiti a i ubrzo umiru. Rijetko koja lignja dosegne preko godinu dana starosti. Ženka u pravilu izleže oko 6000 jajašaca koje objesi u obliku vrpci na pogodno mjesto. Nakon 20setak dana larve se izlegu i žive kao plankton nekoliko dana. U početku se i same hrane planktonom i sitnim organizmima, kasnije su im plijen sve vrste riba, rakova, čak i lignje.
Hvataju plijen koji je dosta veći od njih samih. Brzina hvatanja plijena može biti izrazito brza, i više od 10 cvorova. U novije vrijeme sve je popularnije panulavanje liganja koje hvataju ribu koja se brzo kreće.

Copy (9) of Untitled - 23
Lignja  se hrani  s ribama, rakovima i glavonožcima, ali riba je glavna ishrana, za  sve umjetne varalice napravljene kao ribice   Kanibalizam je također učestao kod liganja
Zbog svoje idealne grade lignja je brza životinja, mnogo brža od ostalih glavonožaca. Mogu se kretati u nekoliko pravaca, ovisno o tome na koju stranu ispuštaju mlaz. Unutar plašta nalazi se zakržljali ostatak nekadašnje kućice koja danas nema neku posebnu ulogu za razliku od sipe kojoj čvrsta sipovina održava ravnotežu te daje snažan oklop.
Na glavi joj se nalazi 8 krakova koji imaju po dva reda pipaka te 2 lovna kraka. Prilikom lova „ispaljuje“ lovne krakove te brzo dovodi plijen do ostalih krakova koji ga ne puštaju.
Kao i svi glavonošci oci su im vrlo razvijene a sama rožnica je zaštićena membranom koja u sebi nosi još neke senzore poput njuha i vibracija. Kao i kod svih mekušaca i nekih riba koža im je prekrivena brojnim kromatoforima koji za zadaću imaju promjenu boje tijela za tren oka. Osim u obrambene svrhe gdje se boja mijenja u svrhu maskiranja stanice kromatofora služe i za primitivnu komunikaciju između glavonošaca koja se pogotovo može uočiti za vrijeme parenja. Osnovne boje koje proizvode su smeđkaste, crvena.
Glava lignje s velikim ocima izgleda kao da je odvojena od trupa. Usta s jezikom i dvije čeljusti okružena su s osam kraćih i dva duga kraka kojima napipa i hvata plijen. Da se plijen ne bi oteo na krakovima ima jake prijanjalke.

Kreče se velikom brzinom na jednu vrstu mlaznog pogona – usisava vodu i naglo je izbacuje prema nazad. Kao i manje-više svi glavonošci, posjeduje jednu žljezdu koja izlučuje crno-smeđu tekućinu (sepiju) koju izbacuje kada je neprijatelji napadne, te na taj način zamuti vodu i svojim mlaznim pogonom brzo nestane sa mjesta okršaja.
Za lov lignje se koriste specijalne varalice takozvani peškafondi. Presvučene su platnom i na repu umjesto udica imaju krunicu napravljenu od velikog broja čeličnih iglica. Nemaju povratnu kukicu tako da najlon mora da bude stalno zategnut.
Ukoliko malo popustite ili napravite trzaj ostajete bez lignje., najbolje je loviti ih iz čamca i to u toku noći ( na feral ili umjetno svjetlo) u sumrak. U toku dana manje se love.

 

Copy (23) of Untitled - 23

 

KAKO LOVITI

2 Tamo gdje je dno nezgodno za zapinjanje na dnu stavljamo olovo
3 Kad lovimo odignemo od dna jednu pola metra
4 Na pola metra od peškafonda se montira zogulin nakon 10 cm drugi zogulin ,a između se stavi skosavica.
5 Lignja se najbolje lovi puštanjem niz struju
10. Peškafondo od dna je u principu udaljen jedan paš (1,5m), jer lignja nikada nije na dnu.
Po kurentu na lignje

PREDVEZI ZA LIGNJE

Copy (9) of Untitled - 23

MOŽE I OVAKO

Copy (3) of Untitled - 23

Peškafond se koristi u raznim veličinama za manje lignje bolji su manji peškafondi iako i to ne mora biti pravilo.Lignjari iz naše udruge najčešće love na podrućje kaštelanskog zaljeva gdje se za nekoliko sati može uloviti 2-3 kila ali za to treba godine lova da bi se toliko moglo ulovit i treba biti svakodnevno prisutno na moru najcešce je prosjek je ½ kila po ribicu i manje ,a cesto i ništa. Ovdje će mo prikazat neke predveze za lov liganja Znaci uzmemo najlon 0,25 5.-6 m na kraju privežemo olovni peškafond a pola m iznad na zogulin vežemo skosavicu fiksno. Isto tako možemo sve ovo napravit i skosavicu stavimo klizno između na 2 perlice dužine 10cm Na kraj predveza stavimo zogulin i u nastavku nastavimo s debljim najlonom 0,35.

Ažurirano 30. siječnja 2016 — 19:47

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme