KORISNI SAVJETI
- –Brudet se ne miješa, već se samo posuda za vrijeme kuhanja povremeno protrese.
- –Ma u kakvu posudu da se cijela riba priprema, uvijek se ona mora smjestiti tako da zauzme položaj kao da pliva, a to ce reći potrbuške.
- – Uvijek, prije upotrebe limuna, izvadite mu špice koje cesto mogu da zagorce mnoga jela od riba.
- – Ako vam prije upotrebe uvene petrusimen ili selen, osviježite ga tako da malo odstoji u mlakoj vodi.
- – Kada pržite ribu u tavi, prije nego što cijelu ribu ili komade prevrćete, podignite tavu na trenutak da ulje prestane da cvrčci, cime se spašavate od uobičajenog prskanja vrelog ulja unaokolo.
- – Mnogi su u nedoumici mogu li se na iste načine pripremiti riječne i morske ribe. Odgovor je potvrdan a isto tako se događa i sa vremenom potrebnim za kuhanje ili pečenje slatkovodne ili morske ribe. Jedino je jegulja izuzetak
- – za Jegulju je potrebno dva puta više vremena.
- – Cesto se griješi ukoliko se gotova jela od ribe ne poslužuju na ugrijanom posudu i poslužavnicima.Ako ribu ili kotlete prije prženja krače vrijeme ostavite u mlijeku, biće ukusniji kada ih uvaljate u brašno i pržite na vrelom ulju.
- –Svježa riba može ostati u frižideru i nekoliko dana ako joj u usta stavite pupu od kruha ili zemičku natopljenu bijelim vinom. Razumije se, rijeci je o prethodno ocišcenoj ribi.
- –Da riba koju kuhate ostane cijela, ostavite je u kesu od gaze i tako uvijenu spustite u proključalu vodu.
- –Zlatno pravilo: kada kuhate morsku ribu, stavljajte je u hladnu vodu
- –Frišku ribu ocisticete znatno lakše nego li ako je ustajala.
- – Veće komade ribe ili cijelu ribu, naročito oko repa, treba nešto duže peci ili kuhati nego li što se to cini sa manjim komadima, kotletima i filetima.
- – Riba se lakše može očistiti od ljuski ako se oštrica noža zamoci u pokvašenu sol.
- – Prilikom prokuhavanja, kada cijelu ribu ili odreske valjamo u brašno, jaja ili prezlu, treba dodati i malo parmezana.
- –Kupljena ili ulovljena riba priprema se odmah ili se čuva u frižideru najviše tri dana.
- –U zamrzivaču može i nekoliko mjeseci.
- –Odmrznutu ribu moramo pripremiti što je mogućno prije a ni u kom slučaju odmrznuta riba ne smije se ponovo zamrzavati.
- –Ribu odmrzavamo na zraku ili vodi. Iako odmrzavanje na zraku može potrajati i 4-5 sati, to pomaže očuvanju kvaliteti ribljeg mesa.
- – Ako ribu odmrzavamo u vodi, temperatura vode ne smije biti iznad petnaestak Celzijusovih stupnjeva, a u posudu u kojoj je riba, voda treba da utice ravnomjerno.
- Odmrzavanje ribe mlakom ili toplom vodom više je štetno nego korisno.-
- Ribu solimo blagim trljanjem po površini i to neposredno prije pripremanja.
- Ako riba stoji dugo posoljena , sol izvlači riblje sokove i njene hranjive sastojke.
- Ukoliko ribu čistimo i režemo na drvenoj dasci prije upotrebe dasku treba preliti octom da time zatvorimo pore drvetu i sprecimo upijanje ribljeg soka i mirisa u dasku.
- Dasku ispiramo prvo hladnom vodom a onda vrućom i sredstvima za pranje.
- – Mnogo je ukusnija i bolja riba iz tekuće nego iz stajaće vode pogotovo zato što riba iz stajaće vode za mnoge od nas, ima neprijatan miris. Taj miris u velikoj mjeri, izgubi se kada se riba stavi u hladnu vodu koju cesto treba mijenjati a riba u njoj odstoji desetak sati.
- Riba triput pliva: prvi put u vodi, drugi put u ulju a treći put – u vinu!”.
- Ko ne zna da pripremi ribu, neka je pusti da i dalje pliva!!! –
- Kapulu prije pirjanja treba posoliti. –
- Za brudet je bolje kapulu sjeckati na listiće. –
- Ako koristimo puru u kuhanju dobro je dodati malo maslaca i vrhnja za kuhanje.
- -Ako ne želimo da nas oči ne peckaju prilikom sjeckanja kapule stavimo je malo u frižider (duboko) 5 minuta.
- -Prije pečenja ribe na gradele dobro je gradele namazati s limunom, da se riba ne lijepi za gradele.
- -Riba koja se peće na gradele ne smije se prati(da se ne zalijepi za gradele).
- -Preljev za ribu je maslinovo ulje, češnjak na sitno, peršin, sok od limuna i papar pa dobro promiješajte .
- – Stavimo kuhati puno vode u jednom loncu (ovisno o hobotnici, naravno), ali najmanje za ovu našu jedno 5 litara. Posolimo vodu (50 grama soli) – kad voda zavrije uhvatimo hobotnicu nečim ispod one njene glave i umočimo je u vodu. Voda ce trenutno prestati kljucati. Ostavimo je tako minutu i izvadimo. – Držimo je tako iznad vode dok voda ponovno ne zavrije. Onda postupak ponovimo. I tako tri puta.