marjan.hr

PLOVI I LOVI

„JIGG“ UDICE

Preneseno s web portala Dubrovnik press

piše: Šime Duvančić

Usportsko- rekreativnom ribolovu udicom na moru sve se masovnije koriste varalice od mekane plastike ili silikona, kako u lovu pendulom, tako i spinanjem – odbacivanjem i privlačenjem varalice s obale ili plovila. Glavni razlog tome je velika učinkovitost takvih varalica, koje su uz to i vrlo jeftine.

 

Zbog svega toga, iznimno je bogata ponuda takvih varalica najrazličitijih osobina što i otežava pravilan izbor, i to ne samo neiskusnim ribolovcima. Odabir još više otežava i velika ponuda specijalnih, „jigg“, jednokrakih udica kojima se te varalice najčešće „naoružavaju“.
„Jigg“ udice se od svih ostalih udica razlikuju po tome što imaju vrat zakrivljen na početku, tako da prsten za vezivanje strune zaklapa pravilni ili nešto manji kut s vratom. Udica takvog oblika ima više prednosti nad ravnim. Na taj zakrivljeni dio često se postavlja i „glava“- olovni uteg koja varalici omogućava daleki odbačaj i plovidbu na željenoj dubini bez dodatnog otežanja na priboru.

 

Dva su osnovna tipa „jigg“ udica kojima se pokrivaju skoro sve potrebe u nadijevanju brojnih vrsta mrdavaca, kako te varalica od silikona i, posebice mekanog PVC-a mnogi zbog njihove velike pokretljivosti nazivaju. Najviše se koristi udice oblika „Aberdeen“.

 

Karakterizira je polukružni luk, vrh paralelan  s tankim tijelom i vrat normalne dužine.

 

Te je udica najpogodnija je za „naoružavanje“ većine varalica i kvačenje čeljusti većine riba.

ripe2

Jedna od inačica „Aberdeen“ udice je „Flipping jigg“. Izuzetno je debela, a samim tim i jaka, vrat joj je kraći nego kod standardne „Aberdeen“, dok joj je vrat s prstenom nagnut za tek 60 stupnjeva. Namijenjene su lovu krupnijih i jačih riba na nečistim, terenima gdje pribor često zapinje (nose oznaku „heavy duty“).

 

Drugi osnovni tip „jigg“ udice jest „O’Shaughnessy“. Karakterizira je izduženi i nesimetrični luk i dugo tijelo. Primjerice, veličina 2/0 je po dužini jednaka „Aberdeenn“ veličine 4/0).  Radi se od debele žice pa je snažna, pa je zato primjerenija lovu snažnijih grabljivica. Najsnažnije su kovanice, s lukom bočno spljoštenim i tako ojačanim. Namijenjene su lovu najsnažnijih grabljivaca.

 

Iz svega navedenog jasno je da se za ribolov u kome se očekuje prosječni ulov do jednog kilograma, treba koristiti klasične „Aberdeen jigg“ udice. Za lov kapitalaca neophodno je rabiti modele „Heavy duty“, „Fliping“ i „O’Shaughnessy“.

ripe1

Na kraju, nešto i o „jigg“ udicama ostalih oblika za koje proizvođači najčešće tvrde da su čudotvorne. Rijetko koja od njih zaista ima svojstva koja im se pripisuju, a ako ih i ima, obično su ona vezana uz neku posebnu vrstu varalice te krajnje specifične situacije, u kojima se može naći samo mali broj ribolovaca. Stoga su takvi modeli veoma rijetko potrebni većini ribolovaca koji udičare varalicama od mekane plastike.

Ažurirano 21. studenoga 2015 — 19:46

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme