marjan.hr

PLOVI I LOVI

I KOMARČA VOLI KRUH

Preneseno s web portala Dubrovnik press

piše: Šime Duvančić

Snadom da će pronaći učinkovitiji od postojećih, sportsko-rekreativni udičari stalno tragaju za novim mamcima. Pritom često neopravdano zanemaruju stare, dokazano dobre mamce. Među takvima posebno mjesto pripada kruhu, osobito u lovu s obale, vjerojatno zato što on u plićake često dospijeva kao otpad i biva hrana za kojom više ili manje pohlepno posegnu sve priobalne ribe, čak i ovrata, orada, komarča, i to ne samo sitna. Ipak, kruh se najčešće koristi u lovu šparmića, sopa, cipola, vladike i ostalih usnača… Dalje od obale osobito je učinkovit u površinskom lovu ukjata.
BIJELI JE BOLJI
Sve vrste kruha mogu se koristiti u ribolovu, kao mamac ili primama, ali ne s istim učinkom. Također, ni svi njegovi dijelovi nisu podjednako učinkoviti i ne koriste se na isti način, a nisu ni podjednako zanimljivi svim ribama.
Bijeli kruh je učinkovitiji od svih ostalih, ali i njega ima raznog. Bitno je da se dobro drži na udici. Naime, relativno lako spadanje s nje je najveća mana svih mamaca od kruha. Posebno “ruža“, odnosno „pahuljice“ , kako ribolovci nazivaju čuperak sredine kruha stavljen oko udicu i stisnut na njeno tijelo. Da bi se bolje držao, postavljati ga treba na barem srednje dugu udicu. Još bolje ga je prethodno ravnomjerno namočiti vodom pa kad omekša rasplesti. Laganim stiskanjem nakon toga ga valja ocijediti od viška vode pa staviti na suhu krpu.
Poslije bijelog kruha, najbolji je kruh poznat kao „pan carre“, odnosno tost pecivo s uljem. I njega se može upotrijebiti onakav kakav jest – suhi komadić staviti na udicu veličine 20 do 12 za lov cipola, sopa…
Ipak, najbolji kruh za mamčenje je onaj posebno pravljen za ribolov, poznat kao “chaillon“. Sličan je tostu, ali je žilaviji pa se bolje drži na udici. Kao i sve druge, najbolje ga je koristiti nakvašenog. Feta ili štapić se stavi u vodu (najviše do pola sata, ovisno o proizvođaču) da se dobro natopi. Zatim ga treba iscijediti i do upotrebe – da se ne osuši – držati u vlažnoj krpi. Komadiće željene veličine potom treba kidati prstima i postavljati na udicu tako da joj samo vrh viri kruha. Nakvašeni kruh mora se iskoristiti istog dana jer vrlo brzo se ukiseli i uplijesni, dok nekorišteni suhi treba dobro čuvati od vlage, najbolje na tamnom mjestu.

 

PASTELA

zkiivc

 

Osim ovih posebnih, mamci se mogu praviti i od ostalih vrsta bijelog kruha. Najbolje je napraviti pastelu od sredine kruha. Kako ne bi bili gnjecavi, najbolje je koristiti one stare jedan dan. Kora im se s malo sredine izguli pa u kakvoj posudi nakvasi i potom što prije iscijedi. Zatim se umijesi u što kompaktniju masu koja se raširi na dno suhe i velike posude. Doda se malo uzlja i parmezana ili drugog sitno ribanog sira. Zatim se škropljenjem vodom, uz stalno miješanje, određuje tvrdoća mamca. Ako je premekan može se stvrdnuti s dodavanjem krušnioh mrvioca, prezle. Ako je u zoni ribolova puno sitnih riba, ili ga treba odbaciti dalje, mamac mora biti tvrđi. No, mekan ili tvrd, on mora biti u obliku kuglice koja prekriva cijelu udicu.

Ažurirano 21. studenoga 2015 — 19:35

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme