marjan.hr

PLOVI I LOVI

NAJBOLJE VARALICE ZA LIGNJE

Preneseno s web portala Dubrovnik press

piše Šime Duvančić

Utijeku je glavna sezona lova liganja, ali malo se tko može pohvaliti dobrim ulovom. Razloga za to je više: tih je glavonožaca sve manje, a i sve su lukaviji i opreznije nego prije, kažu oni koji ih (ne)love. Zato ih lignjolovci pokušavaju prevariti sve sofisticiranijim i raznovrsnijim varalicama, kako po obliku, tako i po dekoru te materijalu izrade. Posljednjih godina, zbog više nego dobrih rezultata, osobito rado koriste varalice koje su manjim ili većim dijelom izrađene od mekane plastike.
VOLE PRVO PIPATI
Zašto su takvi lignjarići najučinkoviti? Dobro je poznato da lignje, posebice kad nisu gladne, kada ih je najteže prevariti, vole pipati potencijalni plijen. Tek kad se uvjere da ima tvrdoću prirodnog mamca, uzeti će varalicu. Međutim, varalice stare generacije, iako od mekane plastike „silikona“, nisu djelovale baš tako. Tek kad su ih proizvođači napravili od mekšeg materijala i, osobito, odjenuli u podatno mrežasto platno, mekane su varalice postale iznimno učinkovite, posebno one izrađene od mekanog PVC-a.

DSC3320 Lignja

Drugi razlog zašto su mekane varalice nove generacije neusporedivo učinkovitije od starih te tvrdih varalica jest njihova izvanredna izbalansiranost. Naime, poput pravih ribica, nove varalice dok miruju stoje u horizontalnom položaju, a dok propadaju s blago podignutim „repom“. Treći razlog velike učinkovitosti novih mekanih lignjarića jest njihova mala težina, zbog čega lelujaju poput ribica i u najslabijem kurentu te pri najmanjem pokretu pribora.

 

„SLUZAVA“ PLASTIKA
No, neke od tih navedenih dobrih osobina nemaju varalice većine malo poznatih proizvođača. Osim toga, s njih, a osobito s bezimenih varalica brzo se odvaja platnena „odjeća“, čime one gube na atraktivnosti. Zato takve varalice, uglavnom izrađene od raznih vrsta jeftinog  „silikona“, unatoč nešto nižoj cijeni, treba izbjegavati.
Najkvalitetnije su varalice od mekane PVC plastike poznate pod imenom „plastisol“. One na dodir djeluju kao da su sluzave poput pravih ribica. „Plastisol“ je lakši od sličnih materijala pa su varalice od njega plovnije – sporije tonu nego slične varalice iste veličine ostalih proizvođača. Uz sve to, ove varalice imaju često spasonosne metalne vrtilice te veće i zato učinkovitije krunice, na većim modelima čak dvostruke!
ZA SVE NAČINE LOVA

 

S mekanim lignjarićima može se loviti baš svim poznatim načinima. Za najčešći – skosavanjem, zbog već spomenute navike lignje da pipka potencijalni plijen, preporučuje se njihova kombinacija s peškafondom, olovnim lignjarićem mekane površine.

F4089Iznimno lovnom se pokazala kombinacija takvih peškafonda i mekanih lignjarića. Obje varalice, na razmaku od 80 do 100 cm, se na strunu spajaju sitnim kopčama, donja preko male omče, a gornja između dva gumena stopera.

 

Mekani lignjarići su se odličnim pokazali i u lovu spinanjem – odbacivanjem, kako štapom s rolom, tako i bez te suvremene opreme. Zbog iznimno sporog tonjenja sve one dugo pretražuju sve slojeve mora. Najbolje takve varalice tijekom takvog lova plove s visoko podignutim repom pa ne zapinju za dno. No, mekane je varalice same teško daleko odbaciti.

Zato je pribor na kome su one same potrebno dodatno otežati. To je moguće uraditi na više načina, od kojih je najbolji i najjednostavniji pomoći lagane rascijepane olovnice težine tek 1,5 do 2, najviše pet grama. Olovnicu treba postaviti neposredno ispred varalice, čime se onemogućava mršenje pribora pri odbacivanju.

 

Ažurirano 21. studenoga 2015 — 19:45

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme