marjan.hr

PLOVI I LOVI

OBUĆA ZA ZIMSKI RIBOLOV

Preneseno s web portala Dubrovnik press

piše Šime Duvančić

Tijekom jesensko- zimskih mjeseci hladnoća i vlaga su redoviti pratilac ribolova na moru. Osim što je neugodno, dugo izlaganje niskim temperaturama i vlazi može biti i opasno bez odgovarajuće zaštite. Dobrom, pak, zaštitom od hladnoće i vlage, osim ugode i čuvanja zdravlja, može se postići i znatno produženje boravka na moru. Svemu tome, uz odjeću, najviše pridonosi i odgovarajuća obuća.
NAJBOLJE RJEŠENJE SU ČIZME

 

Obuća za  ribolov u hladnijem dijelu godine, više od hladnoće mora štiti od vlage, jer ona, uz sva ostala negativna djelovanja, i povećava osjećaj hladnoće.

F20841

Neobično je važno i da se obuća može lako i brzo skinuti, u slučaju da ribolovac padne u more, jer je obuća ta koja se prva mora skinuti u takvom slučaju. Znatno lakše nego cipele skidaju se čizme. Prednost čizama nad cipelama je i njihovoj visini, odnosno zaštiti većeg dijela noge. Zato su čizme bolje rješenje kad se špinanjem lovi stajanjem ili povremenim ulaskom u vodu ili duboko blato, kad je do mjesta lova s obale potrebno doći kroz visoku travu ili nisko grmlje…

F7105Prednost cipela, ali samo kožnih, jest što „dišu“. No, i čizme s podloškom za stopala te, osobito, s kompletnim uloškom dozvoljavaju koliku- toliku cirkulaciju zraka. Uložak može biti od istog materijala od koga se prave ronilačka odijela. Takav dodatno štiti od hladnoće i vlage, ali ne dozvoljava sušenje nogu od znoja, kao što dozvoljava uložak od „Gorotex“ i sličnih materijala koji „dišu“- ne dozvoljavaju prolaz vlazi, ali dozvoljavaju pari i zraku.
NAJBOLJE OD PJENASTE PLASTIKE
Osim uloška, i same čizme mogu biti izrađene od raznih materijala. Najmanje kvalitetne, ali najdugovječnije, su one od gume. Neznatno bolju zaštitu pružaju one od jeftine, najčešće „PVC“ plastike. Najkvalitetnije čizme su od pjenaste plastike, osobito one poznate pod imenom „EVA“, od koje se prave „japanke“, ali  i obloge drški ribolovnih štapova. Taj je materijal iznimno dobar izolator te lagan. Predmeti od njega su i vrlo jaki te trajni, posebno kad se rade brizganjem kao što je slučaj s čizmama.

F29312Veoma važan dio čizme je i potplata. Treba biti dovoljno savitljiva, a  ne smije se klizati po travnatom, blatnjavim, zaleđenim i nauljenim podlogama. Gumene potplate najmanje zadovoljavaju te uvjete, a najviše one izrađene od specijalne plastike raznih komercijalnih naziva kojima je zajednička velika moć prianjanja. Za ribolov, posebice s kamenite obale, potplata mora biti što hrapavije.

 

DODATNA ZAŠTITA
Bez obzira od čega napravljena, vrlo je važno da čizme budi dovoljno prostrane da omogućavaju micanje prstiju. Tako će oni kasnije početi zepsti. Šire čizme dozvoljavaju i dodatnu zaštitu od hladnoće-upotrebu debljih čarapa. No, treba znati da dva, tri para tankih bolje štite od para debljih, čak i specijalnih, „termo“ čarapa. Još je bolje imati barem dva kompleta čarapa kako bi ih mijenjali u slučaju da se tijekom ribolova slučajno nakvase.

F29287Tijekom ribolova, ne samo u hladnijem dijelu godine nego i uvijek u uvjetima velike vlage, dobro je stalno ili barem povremeno stajati na kakvom izolacionom materijalu, a ne direktno na kamenu, betonu, zemlji ili dnu plovila. Dovoljno je komad tvrde pjenoplastike ( „stiropor“ „okipor“). U plovilu je, međutim, bolje pod nogama držati prostirku od komada stare podne obloge, koja se ne kliže poput pjenoplastike.

 

Ažurirano 8. studenoga 2015 — 18:00

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme