marjan.hr

PLOVI I LOVI

KIŠNA GLISTA KAO MAMAC

Preneseno s web portala Dubrovnik press

piše Šime Duvančić

Kišna glista – odlična ješka i za morsku ribu

Kiše koje sve češće padaju duž jadranske obale ispiranjem kopna u more donose mnoštvo svakojakih organskih tvari. Zato tijekom jeseni priobalje, posebno oko ušća rijeka, potoka, odvodnih kanala, postaju okupljalište sve većeg broja sitnih riba. A gdje su male tu su i velike ribe. Osim sitnih hranjivih tvari koje mame ribe, kiše ispiru obale i u more donose i kišnu glistu – omiljenu hranu brojnih riba, pa i najcjenjenijih. Zbog toga je jesen pravo vrijeme za lov tim lako dostupnim i učinkovitim mamce.

 

Da su kišne gliste odlični mamci za lov jegulje u boćatim vodama vjerojatno je znano mnogim koji udičare oko jadranskih ušća. Međutim, i njima je malo poznato da su kišne, ali i sve druge vrste glista, dobar mamac za lov brojnih drugih morskih riba.

 

Osim  skupine koju čine ovčice, sitne sope, arbuni, cipoli i smuduti, kišnu glistu će veoma rado pojesti i mnoge duge ribe, sve usnače, bukva, pic, fratar, pijerka, sarak, ukjata, čak i ovrata…

 

DOBRO PODNOSE BORAVAK U MORU

 

Gliste mogu narasti do dvadesetak centimetara dužine i centimetar debljine. Dosta dobro podnose i boravak u moru pa ako se nadjenu žive ribe provociraju svime – ukusom i mirisom, pokretom i izgledom. Nalikuju brojnim morskim crvima, posebice pjeskulju, omiljenoj hrani većine morskih riba. Stalno su u pokretu, imaju specifičan jak miris te ukus koji se dopada ribama.

 

Osim toga, poput velikog crva, vrlo dugo žive čak i kad su raskomadane. A komadati ih treba samo kad je to nužno- duge gliste za lov malih riba. To ne valja raditi kidanjem jer se stezanjem prstima s njih skida skrama koju ribe uočavaju, a tako iskomadane brzo gube i tjelesnu tekućinu. Najbolje ih je pažljivo rezati škarama ili kakvim drugim sječivom.

 

MAMČE SE KAO CRV

 

Kišne gliste dosta je lako pribaviti, ponekad čak i bez prekopavanja tla  u kome obitava. Naime, ta vrsta glista masovno izlazi na površinu tla tijekom večernjih, noćnih i ranojutarnjih kiša, gdje ju je lako pokupiti. Veoma lako se i održava na životu nekoliko dana, na vlažnoj Zemlji i sjenovitom mjestu.

kisnaglista3

Cijele se gliste mamče kao i crvi, pojedinačno i skupno, ovisno o veličini. Unatoč tome što su vrlo izdržljive, veoma je važno kako se pri nadijevanju probadaju. Naime, gliste su osjetljive na ubod u rep i zadebljani dio ispod glave, pa ih je najbolje probadati iznad zadebljanja. Tako namamčene kroz duži dio tijela veoma su učinkovite i u penudli na manje i srednje grabljivice. Odlične su i za izradu miješanih mamaca.

 

Osim pomoću pažljivog mamčenja, cijele će gliste dugo živjeti i ako su „napumpane“. Naime, da bi plutale malo poviše dna, pa zato bile i vidljivije, odnosno primamljivije, glistama se može medicinskom špricom s tankom iglom ispod kože ubrizgati malo zraka.

kisnaglista1

Uz to što se lako skupljaju, kišne gliste se lako i dugo mogu održati na životu. Najlakše držanjem u posudici s vlažnom zemljom.

 

Ažurirano 8. studenoga 2015 — 17:55

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme