marjan.hr

PLOVI I LOVI

ŠTO VIŠE ODBLJESAKA VIŠE I LIGANJA

Preneseno s Portala Dubrovnik Press

RIBOLOVNI PETAK (91): Što više odbljesaka više i liganja

PIŠE: 

 

Nakon iznimno lošeg početka glavne sezone lova liganja sportsko-rekreativni ribolovci se nadaju boljim ulovima, ako ni zbog čega drugog onda zato što od prvog dana listopada smiju lignjariti na najučinkovitiji način – noću uz pomoć umjetnog svjetla.

 

Kako u takvom lovu ne bi kršili zakon, podsjećamo ih da prema važećim propisima smiju koristiti umjetno svjetlo jačine do 400 kandela (Cd), a ne 1.000, kao što je bilo do prije dvije godine, a što većina ribolovaca ne zna.

 

OBALNA RASVJETA

 

Podsjećamo ih i da osim za to specijalno pravljenog izvora svjetlosti (nadvodnog plinskog ili LED ferala, odnosno podvodne LED ili halogene lampe), za primamljivanje liganja mogu iskoristiti i primamljujuću moć svjetla iz drugih izvora, ponajprije komunalne rasvjete. Naime, u noćima bez mjesečine lignje se posebno dobro love uz obale osvijetljenih šetnica i lukobrana.
Na takvim mjestima lignje se najradije zaustavljaju na rubovima osvijetljenog područja bacajući se iz polutame na ribice u osvijetljenom području. Najbrže i najčešće se bacaju na plijen koje najbolje vide – na ribice čije tijelo prekriveno srebrnim krljuštima najviše bljeska. Zbog toga je za lov liganja pod umjetnim svjetlom, ali i u svim ostalim lošim uvjetima vidljivosti, najbolje rabiti metalizirane varalice koje poput zrcala prelamaju i odbijaju svjetlosne zrake.

 

VIŠE PLOHA VIŠE BLJESKANJA
U lošim svjetlosnim uvjetima svaki bljesak više je šansa više za uspješan lov lignje. Zato je pri odabiru metaliziranog lignjarića potrebno voditi računa o izgledu površine njegovog tijela. Naime, glatke varalice, posebice manje zaobljene, znatno manje bljeskaju od lignjarića čija je površina obrađena tako da izgleda kao da je prekrivena brojnim sitnim, ravnim i u razne strane okrenute krljušti, koje su svaka za sebe jedna ploha što prelama svjetlosne zrake.

 

Intenzitet bljeskanju varalice ovisi i o njenim pokretima. Najviše bljeskaju one koje se  pri povlačenju uzdužno ljuljaju čas na jednu čas na drugu stranu. Nažalost, koliko se varalica „gingolavaju“ može se doznati tek nakon što se kupi i isproba.

 

SVJETLO S BOKA

 

Ponekad lignje, ipak nikako ili nedovoljno odlučno napadaju metalizirane varalice koje se vode osvijetljenim prostorom. Zašto? Jednostavno zato što varalice ne bljeskaju pa ni ne  mame. To se događa jer zrake svjetlosti na njih padaju pod kutom koji ne omogućuje njihovo prelamanje i odbijanje u svim pravcima, pa i ka lignjama. Zato metalizirane varalice treba voditi tako da im obalna rasvjeta ili koji drugi izvor svjetlosti uvijek bude  bočno, kako bi lignjarići najvećom plohom, cijelim bočnim profilom bili direktno izloženi svjetlosti da bi je barem jedan njihov djelić prelomio.

F22931

Zbog toga je metaliziranom varalicom najbolje loviti njenim povlačenjem paralelno s obalnom crtom, odnosno nizom obalne rasvjete. Pendulom paralelno plovidbom s njima, a s obale odbacivanjem i privlačenjem varalice s vrha rta ili mula.

 

Ažurirano 20. listopada 2015 — 20:35

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme