marjan.hr

PLOVI I LOVI

LOV ZUBACA S OBALE

 

Način ribolova dosta je jednostavan. Varalica se baci što dalje i kad padne na dno, podizanjem vrha štapa te namotavanjem povuče za metar, dva

zubatac 3

 

  • Tekst i foto: Šime Duvančić

sime duvancicKoliko god se činile neznatnima, klimatske promjene posljednjih nekoliko godina bitno su promijenile brojnost i ponašanje mnogih jadranskih organizama. Kao jedan od športsko-rekreativnim ribolovcima najzanimljivijih primjera posljedica, prosječno stupanj – dva povećane temperature mora, može poslužiti i zubatac. Naime, već se nekoliko godina „car od riba“ tijekom ljeta i jeseni sve bolje udičari i s obale, što se prijašnjih, ne tako davnih godina samo slučajno događalo.

zubatac 2

Na položitim terenima

Najviše se zubataca ulovi s usamljenih punti koje blago poniru u dubinu, ali su se ulovi postizali i s obalnog stijenja, posebice u kanalima između otočića, čak i u lučicama i marinama, pod uvjetom da u njima nije bilo pretjerano bučno i prometno. Među varalicama najuspješnij su bili teturavci. Budući da se zubaci kreću bliže dnu, uspjeh je bio veći s dubokoronećim varalicama, pogotovo u lučicama i marinama gdje je na površini u toplijem dijelu godine dosta aktivnosti. Najčešće su, posebice u kolovozu, love manji primjerci teški od 400 do 500 grama, a oni krupniji, teži od kilograma, lovili su se u pravilu s isturenih pozicija- punti i vrhova lukobrana.
Što se tiče relativno sitnog ulova, Zakon više ne štiti zubaca kao ugroženu vrstu, ali bi svaki pravi ljubitelj prirode u more morao vratiti svakog ulovljenog kraćeg od 30 cm i tako mu omogući barem jedan mrijest.
U lovu „cara“ varalicom vrijedi pravilo: velika varalica- veliki zubatac. Međutim, pokazalo se da manji primjerci drsko napadaju i varalice velike praktično koliko i oni sami, dužine 12 do 18 cm. Ipak, u lovu s obale bolje rabiti kraće varalice, duge 7 do 11 cm, jer u njih zagrizu veliki zubaci i oni manji.
Zanimljivo je da su se, osim s bojom gavuna, cipla, skuše te kombinacijom bijelog i sedefastog tijela i crvene glave (RH oznaka), izvrni rezultati postizali i teuravcima slatkovodnih dekora, primjerice imitacije kalifornijske pastrve (RT).

zubatac 1

Srednje jaka oprema

Dug oko tri metra i s težinom bacanja 80 grama, štap srednje akcije najprikladniji je za ribolov povlačenjem zubačića s obale. Dodati mu treba kvalitetnu rolu s barem 100 m strune promjera 0,50 mm, ali je neophodno potrebno, pogotovo za manje teturavce, rabiti tanji najlon promjera 0,25 do 0,30 mm.
Način ribolova dosta je jednostavan. Varalica se baci što dalje i kad padne na dno, podizanjem vrha štapa te namotavanjem povuče za metar, dva. Poslije male pauze, sve se ponovi krivudavom, cik-cak, putanjom. Odbačaj se ponavljaju sve dok se zona ribolova detaljno ne pročešlja. Štoviše, dobro je istom putanjom nekoliko puta provesti varalicu, jer je zapaženo da se zbog relativno kratke šetnje varalice, od nekoliko zubaca koji je zamijete i prate, samo jedan baci na nju. Osim njih, „u pratnji“, ali i na udici mogu biti i druge ribe, često i kralj lubin, kad se lovi u lučicama i marinama. Posebnu pozornost treba obratiti na podvodne gromade, rupe i slično, naročito na njihove dijelove u sjeni gdje zubaci najradije čekaju u zasjedi. Napad zubaca, koliko god bio mali, munjevit je i snažan, a takva treba biti i kontra. Manji zubaci osim što su naivniji, neusporedivo su gladniji od krupnih pa se duže hrane. Ipak, i za njihov ribolov najprikladnije je jutro, dok ne pojača maestral, te pred mrak, kada se more potpuno smiri. Nadolazak plime otvara im apetit i prije nego što se ona pojavi.

lubin more

Ažurirano 20. lipnja 2015 — 17:29

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme