marjan.hr

PLOVI I LOVI

LOV KIRNJE SKOSAVANJEM

Jedno od najboljih mjesta za ribolov skosavanjem glavonošca su svakako olupine, jer su dom velikih kirnji, ugora, murine…svih riba koje vole glavonošce

 

Tekst i foto: Šime Duvančić

sime duvancicU posljednje vrijeme značajno se povećao interes za „vertical jigging“, ribolov skosavanjem. Polazeći od činjenice da obojeno olovo u obliku glave i sintetika u obliku ticala glavonožaca koji skaču po dnu ili malo poviše njega nagone ribe na napad, brojni su se ribolovci upitali dali je moguće povećati učinkovitost takvog ribolova na način da se umjetni zamijene prirodnim mamcima? Neki se nisu zaustavili na tome nego su na umjetne varalice počeli dodavati krakove muzgavca, lignje, sipe ili hobotnice. Rezultati su bili više nego zadovoljavajući, porastao je broj kvačenja, pa je posve razumljiv naredni korak bio zamjena umjetnih prirodnim glavonošcima.
Pritom je zadržan koncept postavljanja „assist“ , dvije udice na kratkim nejednako dugim privezima unutar krakova. Najlakše je to bilo riješiti tako da se udice postave na nosač koji se umeće u tijelo hobotnice ili muzgavca. Time se rješava i problem opterećenja te oblikovanja tijela mamca koji se „ispuše“. To tijelo je okruglo ili, još bolje, oblika kruške koje mamcu daje prirodan izgled.

muzgavac jeska

Oprema

Ribolov skosavanjem hobotnice ili sipe, pogotovo velikih grabljivica s dna, bez kompromisno je. Oprema za takav ribolov mora biti snažna, sigurna, ali i što je moguće lakša jer se cijelo vrijeme drži u rukama.
Povjerenje je najbolje dati najnovijoj generaciji rola koje su dovoljno lagane ali i iznimno snažne da od dna „odlijepe“ velike kirnje i zubace. Može se koristiti stacionarna rola, pod uvjetom da je dovoljno jaka. Takva rola mora biti veličine barem 7.000 pravljena za borbu s pučinskim ribama pa zato vrlo robusna i snage kočenja do 60-tak kilograma (otprilike 30-tak libri). Ribolovci koji, pak, preferiraju multiplikatore trebaju odabrati one specijalno pravljene za „vertical jigging“, najbolje visoke kvalitete. Bez obzira na vrstu role, na nju je najbolje postaviti PE strunu jačine 40 do 60 libri, a završnjak izraditi od 4 m FC strune promjera 0,70 do 0,80 mm.
Štap mora biti snažan, ne predug (oko 6 stop je dovoljan) te snage od 20 do 30 libri pod pretpostavkom da se love kirnje i zubaci. Jasno, provodnici strune moraju biti najkvalitetniji.
Najbolje je koristiti opremu posebno pravljenu za ribolov skosavanjem. Najbolje role su one marke ATC, Daiva…,multiplikatori Maxell, štapovi X-Zoga… Svu tu opremu je moguće kupiti i u Makarskoj.

krunas z

„Hot spot“

U ribolovu skosavanjem se ne koristi primama pa je odabir „hot spot“-a, mjesta ribolova, presudno za uspjeh. Tražiti zubaca, kirnju ili pagra najbolje je na kamenitom dnu i to na dubinama između 20 i 60 metara.predvez k To je dobro mjesto pogotovo ako je škrapasto, po mogućnosti da se na ehosonderu vidi nazočnost ribica pri dnu. Prednost upotrebe cijelih hobotnica i muzgavaca kao mamaca leži u činjenici da ribolovac može priuštiti spuštanje mamca na dno na kome je znatan broj bukvi, gira, ušata a da one ne vide nju kao hranu. Bilo koji drugi mamac, primjerice crv ili srdela, biti će napadnut od tih sitnih riba. Hobotnica, ako je i napadnu, zahvaljujući svojoj žilavosti, oduprijet će se tim napadima čak i velikom plovu gira i bukava, ali i malih kantara kojih vjerojatno ima u takvom području. No, kantari će se sigurno uloviti, ali su tu, a postoji i vjerojatnost ulova kantara i to prije nego zubaca, pagra ili kirnje. Jedno od najboljih mjesta za ribolov skosavanjem glavonošca su svakako olupine, jer su dom velikih kirnji, ugora, murine…svih riba koje vole glavonošce. No, u lovu na olupinama treba smanjiti veličinu udice te loviti samo jednom, a sve kako bi se smanjila mogućnost zapinjanja.

Ažurirano 20. lipnja 2015 — 17:35

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme