marjan.hr

PLOVI I LOVI

VOLAK ( poslastica za komarču)

Preneseno s portala Dubrovnik Press

Komarča će podjednako rado posegnuti za svih sedam vrsta volaka koliko ih živi u Jadranu, ali se za njem lov zapravo koriste samo dva- kvrgavi i bodljikavi

volak 1

 

Tekst i foto: Šime Duvančić

sime duvancicMeđu mamcima za ribolov udicom na moru ima onih kojima se može loviti samo nekoliko riba, u rijetkim slučajevima i samo jedna. Takav je slučaj s volkom, vrlo brojnim morskim pužem, zapravo skupini vrlo međusobno sličnih, zbog čega ih puk i ribari smatraju jednom vrstom.

Mnogi ga vole, jede uglavnom „kraljica“

Dok za komarču – „prvu damu“ morskih riba volak uz dagnju predstavlja pravu poslasticu, za druge ribe je samo prosječan ili čak neupotrebljiv mamac. Razlog tome treba tražiti u specifičnom načinu ishrane komarče. Služeći se svojim brojnim i krupnim kutnjacima te snažnim i rožnatim pločama prekrivenim čeljustima, „kraljica“ drobi kučice i oklope školjki, puževa i rakova. Od ostalih riba, volka može jesti, ali samo male komade,i šarag, arbun, ovčica, fratar… Može ga pregristi i pojesti ugor, murina, pagar..
U lovu komarče volak je toliko učinkovit da mnogi iskusni „komarčerosi“ mamče samo njega. Glavna kvaliteta ovog puža je tvrdoća, zbog čeka se iznimno dobro drži na udici, čak i pri najjačim odbačajima. Osim toga, otporan je na napade dosadnih sitnih riba, zbog čega ostaje netaknut sve dok ga komarča ne nađe. Privlačnost volka počiva i na specifičnom, atraktivnom mirisu, koji će komarču privući i s velike daljine. Zato je preporučljivo isjeckane ili samljevene volke dodati u smjesu od koje se prave „polpete“ za primamljivanje.
Komarča će podjednako rado posegnuti za svih sedam vrsta volaka koliko ih živi u Jadranu, ali se za njem lov zapravo koriste samo dva- kvrgavi i bodljikavi. Oni su najrasprostranjeniji i, što je još važnije, najkrupniji. Za uspjeh u lovu komarče volkom posebno je važan način njegovog postavljanja na udici te njen oblik i veličina.
Prije mamčenja volak je potrebno osloboditi od kućice. To je najbolje uraditi tako da se ona čekićem ili kamenom razbije, ali pažljivo, da se pužu ne ošteti meso. Potom nožem treba odrezati tvrdi „poklopac“, rožnatu ploču kojom volak u slučaju opasnosti zatvara ljušturu.

volak 2

Vrh udice uvijek izvan mamca

Kao i kod drugih tvrdih tvrdih i žilavih mamaca, da bi se riba lakše zakačila na nju udica mora izvirivati iz namamčenog volka. Na terenima gdje ima krupnijih komarči, preporučljivo je koristiti relativno velike udice, otprilike broj 1 do 2/0, odnosno širine luka od 15 do čak 21 mm, što je maksimalno dozvoljena veličina udica u športskom ribolovu na moru. Na tako velike udice mogu se nadjenuti po jedan veliki ili dva manja volka, obvezno tako da obilato nadmašuju dimenzije udice. Većina specijalaca za lov „kraljice“ koristi modele kratkog vrata i vrha povijenog k vezištu udice.
U lovu komarče pomoću volka, kao i s drugim tvrdim mamcima, ne treba žuriti s kontriranjem, osobito ako se lovi tzv. kružnom udicom. Treba dopustiti ribi da ponese mamac nekoliko metara i počne ga gutati. Zato, ako se lovi štapom i rolom, treba preklopnik, odnosno hvatač strune na roli ostaviti otvoren do kontre ili, pak, loviti rolom sa slobodnim hodom kalema.

volak 3

Lako se pribavlja

Volci se mogu pribaviti ručno, ronjenjem i skupljanjem na pjeskovito-muljevitom dnu. Puno ih je lakše skupiti pomoću mrežnjaka- mrežaste vreća s primamom od ostataka čišćenja riba, zdrobljenih školjki i ježeva ili kosti i mesa toplokrvnih životinja. O izradi mrežnjaka i lovi njime detaljno ćemo pisati uskoro. Sada samo toliko da se mrežnjak spušta na dno iz plovila ili ozidane obale i potom podiže kad se za koji sat na nju prilijepe uvijek gladni puževi. Međutim, neusporedivo ih je najlakše nabaviti od ribara, kada po povratku s mora čiste poponice, mreže kojima love pri dnu. U njima se uvijek nađe neki volak. A naći ih se u velikim količinama može na ribarnici.

Ažurirano 16. rujna 2015 — 18:52

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme