marjan.hr

PLOVI I LOVI

KAKO KORISTITI PRENOSIVI HLADNJAK

 foto i tekst:  

 

Prenosivi hladnjak više je nego dobrodošao, a u ovo doba godine praktično neizostavni je dio ribolovne opreme. Bez jacere, kako se razne vrste takvog hladnjaka nazivaju kod nas, po nesnosnoj žezi nemoguće je duže od sat, dva sačuvati svježim ulov ili mamac. S prijenosnim hladnjakom, ovisno o njegovoj konstrukciji i količini rashladne tvari u njemu, to je moguće do četiri, čak dvanaest dana! No, samo ako se hladnjak upotrebljava na najbolji mogući način. Evo kako to uraditi.

F24925

Da bi prenosivi hladnjak što duže služio svrsi prije upotrebe ga treba pothladiti. Tri sata prije hrane, mamca ili ulova u njega treba staviti led ili „tehno ice“, rashladni uložak. Tijekom pothlađivanja iz hladnjaka treba ispuštati vodu nastalu topljenjem leda, a istopljeni nadomjestiti svježim. Što se na taj način jacera više pothladi, dulje će hladiti.

 

Sva hrana i piće koje se stavljaju u jaceru trebaju biti ohlađeni, voda u plastičnim pakiranjima čak i zaleđena. Najbolje je ako se sve to slaže na police. Osim što omogućavaju da se brže i lakše dođe do donjeg sloja, police služe i kao dodatni izolatori.

 

Nažalost, niti jedan hladnjak nema ugrađene police, ali ih je lako vlastoručno izraditi. Najbolje od valovite plastike nalik kartonu, koja se koristi za pakiranje boca i limenki na transportne palete. Broj polica ovisi o veličini hladnjaka i onoga što se u njega stavlja, ali ih je posve dovoljno tri. Dimenzije im trebaju odgovarati unutarnjim dimenzijama hladnjaka, a moraju imati i po dvije ručice na krajevima za vađenje i postavljanje.

 

Po zakonu fizike topliji zrak ide gore, a hladniji dolje. To znači da je na dnu jacere najniža, a na vrhu najviša temperatura. Kako je za razne tvari različita optimalna temperatura hlađenja, važno gdje što složiti. Tako je zaleđene mamce najbolje staviti na dno. Dobro ih je položiti i na led, odnosno rashladni uložak. U oba slučaja, nakon toga ih je dobro prekriti s nekoliko listova papira, koji su odličan izolator.

img5021 Mamci

Na vrh treba staviti žive mamce, obvezno u kakvoj posudici. Kad se radi o kozicama i drugim račićima najbolje ih je držati u „postelji“ od algi. Tako će poživjeti barem jedan dan. Barem toliko će poživjeti i razni crvići te jeguljice ako se u kutiju stave između morem navlaženim komadima frotira. Kako bi mamci zbog nedostatka kisika uginuli, svako nekoliko sati nakratko treba otvoriti hladnjak da u njega uđe svježi zrak.

 

Pri povratku iz ribolova ulov treba pakirati drukčije. Ribu, najbolje očišćenu, treba staviti na sloj usitnjenog leda. Ako ga ima viška, treba ga posuti po ribi i staviti u njenu očišćenu utrobu.

cuvanje

Optimalni težinski odnos ribe i leda je 3:1. Ukoliko se za hlađenje koriste ulošci, najprije treba staviti ribu pa preko nje uloške, jer hladnoća pada naniže!

 

Jaceru je najbolje držati na najhladnijem dijelu plovila, obvezno i sjeni, a ne na suncu. Treba je što rjeđe otvarati, a dobro je prekriti je mokrom, a još bolje povremeno polijevati vodom ili morem.

Ažurirano 20. lipnja 2015 — 17:41

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme