marjan.hr

PLOVI I LOVI

LOV VELIKIH ARBUNA S VERTIKAL JIGGING

 Lov krupnih arbuna skosavanjem „sabikija“ (grmjelica)

RIBOLOVNI PETAK (70): Lov krupnih arbuna skosavanjem „sabikija“ (grmjelica)

 Preneseno s portala Dubrovnik Press

Piše:   

 

Tijekom svibnja uz brojne druge ribe kopnu će masovno i ubrzano prilaziti arbuni. Čak i najkrupniji, koji inače preferiraju srednje i veće dubine. U vodama južnog Jadrana najčešće se to događa u prvom i drugom tjednu, ovisno o području i temperaturi mora. Zato se već sada blizu obale može početi s lovom krupnih „crvenih prinčeva“, kako arbune zbog ljepote i srodstva s „kraljicom“ oradom mnogi nazivaju.
VELIKI ĆE BITI DUGO BLIZU OBALE
Krupni arbuna na dubinama između 10 i 20 metara će se moći loviti dva, tri tjedna, a onda će se spustiti u malo dublje more. Skoro do kraja srpnja, ovisno o položaju, najčešće će se zadržavati između 15 i 30 metara, i to uglavnom u velikim jatima. Još dulje, do kraja listopada, čak i sredine studenog, zadržavat će se na pločastim i koraljnim dnima 25 do 50 metara pod površinom. Znači, narednih pola godine krupni arbuni neće biti osobito daleko od kopna. Prilika je to za njihov ciljani lov, čak i varaličarenjem!

F18652

Zapravo, skosavanjem, odnosno „vertical jigging“- om, povremenim dizanjem i spuštanjem  pribora. Skosavati se može s posebno za to pravljenim i skupim, ali i jeftinim „sabiki“, varalicama ili grmjelicama, kojima se kod nas obično love sitne plave ribe tzv. „turskom panulom“.
„OKIĆENE“ UDICE
Podsjetimo, „sabiki“ varalice su zapravo udice „okićene“ koncima, trakama i komadima mekane plastike, a istoimeni pribor klasični bulentin s 5 do 8 udica. Za lov arbuna varalice trebaju biti barem djelomično crvene boje jer ona najviše privlači arbuna. A zato što ga privlače i zvukovi, tijekom ribolova „sabiki“ priborom dobro je povremeno olovnicom lupkati po dnu. Na pribor je dobro, najbolje poviše  varalica, dodati hranilicu napunjenu sitnom primamom.

CSabikiZa lov „preko prsta“ osnovna struna pribora treba biti od najlona promjera 0,40 do 0,60 mm. On ne smije biti rastezljiva, kako bi lakše prenio dodire ribe i kontru. Uz to, mora biti i vrlo mekana kako bi se dobro i bez mršenja slagala na podnice plovila.
Za lov „preko prsta“ završnjak treba biti dužine raspona ruku, a za lov štapom koliko i on. Dovoljan je završnjak debljine strune 0,25 do 0,30 mm. Barem primule, privezi, pjoki mu trebaju biti od FC, fluorougljične strune. Na privezima dužine 20- 40 cm trebaju biti udice širine luka oko 10 mm, najbolje oblika „Crystal“.
Olovnica na kraju pribora može biti teška 5 do 50 grama, ovisno o dubini i jačini morske struje na mjestu lova te težini bacanja štapa.
SAVITLJIVI ŠTAPOVI
Loviti je najbolje sa štapom i rolom posebno pravljenim za „ultra light vertical jigging“, vrlo lako skosavanje. No, poslužiti može i oprema za druge načine udičarenja. Primjerice „bolognese“ štap, ali lov s njim zahtjeva velike napore i uzrokuje dugotrajne bolove u ramenima. Bolje rješenje je“spinning“ štap težine bacanja 40 do 60 grama, a još bolje štap specijalno pravljeni za lagani lov iz broda bulentinom i to nešto sporije akcije. Ipak, poslije „ultra light vertical jigging“, najbolji su „egging“, štapovi za lov lignji, čak i oni najjeftiniji od staklenih vlakana.

F18666 Arbun sabikiNa bilo koji od tih štapova dovoljno je postaviti stacionarnu rolu veličine do 30. Prednost treba dati rolama s aluminijskim kalemom jer je osnovnu strunu pribora najbolje izraditi od nerastegljive PE višenitke kako bi se u svakom trenutku imao što je moguće neposredniji kontakt s lovinom. Odlično rješenje je i lagani multiplikator te štap za „spinning“.
U MJESTU I POKRETU
Lov arbuna skosavanjem najučinkovitiji je na relativno čistim, dnima bez jačih zadijeva. Ribolov je najbolje, barem dok se ne otkrije plov riba, obavljati iz plovila koji se lagano kreće, veslanjem ili nošen strujom mora. Olovnica se, uz povremeno sporo podizanje i spuštanje od pola do metar i pol, treba potezati po dnu ili neposredno iznad njega. Pribor se ne mora stalno držati u ruci pa se istovremeno može loviti s više njih, istovjetnih ili različitih. Skosavanje je nepotrebno ako su štapovi spore akcije, a plovilo se ljulja na valovima. Skosavati se ne treba ili vrlo rijetko i u lovu na dnu kad olovnica nošena kurentom poskakuje po njemu.
Prevarene arbune ne treba odmah izvlačiti nego je puno bolje dozvoliti da „zauzmu“ sve udice na priboru. Što više, dobro je i pribor na čijim su svim udicama zakačene ribe ostaviti još kratko vrijeme u moru, a sve u nadi da će ulovljene napasti krupnije ribe, ponajprije kovač.

Kada se očekuje i krupnija lovina dobro je umjesto olovnice ili hranilice na kraj pribora postaviti kakvu težu varalicu, najbolje specijalno pravljenu za „vertical jigging“, tipa  „tenya“ ili „kabura“, koje su kao i „sabiki“ pogodne za lov sporim skosavanjem.
Osim arbuna, u ovakvom ribolovu može se očekivati i ulov drugih riba, posebice kanjca, šaruna, rjeđe pauka, pirke, škrpine,… Ponekad se dogodi da izostane bilo kakav ulov iako je riba nazočna u zoni lova. Najčešće je to zbog nedovoljno opterećenog  pribora, koji zato nije zategnut i ne stoji okomito, što je preduvjet da bi skosavanje prisililo varalicu na „ples“, a primamu na rasipanje. Čest uzrok lošeg lova su i udice neprimjerene veličine, uže od 7 i šire od 12 mm.

Ažurirano 16. rujna 2015 — 18:48

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme