marjan.hr

PLOVI I LOVI

VARALICA ZA LOKARDU SARUNA SKUŠU

 Preneseno s portala Dubrovnik Press

RIBOLOVNI PETAK (71): Grmjelicama do širuna, vrnuta i lokarda

Piše:   

 

Priobalni kanali i uvale polako se pune jatima širuna, vrnuta i lokarda ili plavica, ribama koje su uvijek spremne baciti se na sve što im se čini jestivim. Prilika je to udičarima za njihov lov iz plovila svim tehnikama. Posebno bogati ulovi mogu se postići skosavanjem i potezanjem skupine grmjelica, jednostavnih varalica poznatih pod japanskim imenom sabiki.

 

JEFTINE VARALICE

 

Jednostavne varalice od perja, konca, traka, mekane plastike te perlica toliko su jeftine da se nude samo već montirane na završnjak. Takvi kompleti obično imaju mali plov od 4 do 6, rjeđe 8 ili 10 varalica i koštaju od nekoliko do dvadesetak kuna.

 

Rijetke tvrtke sabiki završnjake nude već spojene na osnovnu strunu koja je namotana na motovilo. Još se rjeđe nude za upotrebu već spremni kompleti – s olovnim utegom ili ronilicom.

grm2

Naime, sabiki vlastitom težinom nije u stanju dosegnuti lovnu dubinu, osobito ne pri penduli. Zato ga je potrebno dodatno opteretiti. Ali, i tvrtke koje nude posve opremljene sabiki pendule uz njih ne daju i upute za upotrebu. Zbog toga, nepravilnom upotrebom udičari koji love potezanjem sabikija ne postižu rezultate koji bi se mogli postići. Da bi se to izbjeglo veoma je važno znati koliko težak uteg ili koju potapalicu postaviti na pendulu, ali i na koji njen dio.

 

GDJE POSTAVITI UTEG

 

Sabiki pendulu, kao i svaku drugi, najbolje je opteretiti postavljanjem utega na spoj osnovne strune i završnjaka. Olovnica se može postaviti direktno na strunu. U tom slučaju je najbolje koristiti spiralnu ili koju drugu koja se lako i brzo može mijenjati ukaže li se potreba za to.
Sve ostale utege je najbolje postaviti pomoću priveza. Preporučljivo je to uraditi posredstvom trostruke vrtilice. Za jedan njen krajnji prsten veže se kraj osnovne strune, a na drugi do metar dugi predvez debljine 0,40 mm, na čijem je kraju kopča koja nosi uteg. Uteg treba biti težak 300 do 500 grama, kako bi se pri brzini od 2 do 4, najviše 5 čvorova, varalice kretale 4 do 7 metara pod površinom, u sloju gdje su najčešće širun, vrnut, lokarda i iglica, ribe koje se uglavnom love ovim priborom.

img246 VrnutPomoću više od 10 m dugog i 0,50 mm debelog predveza na srednji prsten vrtilice zatim treba postaviti „jato varalica“ izrađenih na udicama širine luka 7 do 10 mm, ovisno o veličini riba koje se nalaze u lovnoj  zoni. Međutim, za sabiki varalicama, znaju se zaletjeti i krupnije ribe, ali se one uglavnom ne ulove na male udice. Zato je dobro imati i barem jednu veću varalicu s udicom širine luka do 15 mm. I ona može biti grmjelica te posredstvom priveza postavljena na istu osnovu završnjaka. U tom slučaju najbolje je ako je privez te velike varalice oko pola metra duži od priveza ostalih u nizu. Tako će ta varalica biti najuočljivija i izgledati kao sitna grabljivca koja progoni jato ribica.

 

Umjesto u jato, velika varalica se može postaviti i daleko iza njega – na kraj sabikija posredstvom priveza dužine do 5 m i debljine 0,45 mm. To može biti žlica dužine 40 do 70 mm ili silikonska jeguljica dužine do 110 mm. Na nju se može zaletjeti polanda, strijelka, lica, a u penduližanju posve blizu obale smudut.
LAKŠE S POTAPALICOM
Umjesto utegom, potrebnu dubinu zarona pendule moguće je postići i potapalicom (ronilicom). No, da bi jato doseglo lovne dubine, nužno je u more ispustiti 50-tak metara osnovne strune panule, a ne 25, kao kod pendule s olovnim utegom. To vrijedi kad se koristi potapalica tipa „šlapa“, i to ona dužine 150 do 180 mm.

 

Potapalica se običnim vrtilicama s kopčama vezuje s osnovnom strunom i predvezom koji može biti i znatno kraći nego kad se rabi olovnica, ali nikad kraći od jednog metra. Samo toliko dugačak može biti i predvez koji nosi veliku varalicu.
Puno je bolje, umjesto „šlape“, koristiti suvremene potapalice. One su manjih dimenzija, a mogu se podešavati za određene dubine zarona.

 

Osim tih suvremenih pomagala, dobro je koristiti i varalice s kružnim, „circle“ udicama. One će sprječavati spadanje već ulovljenih riba dok se čeka napad na ustale udice.

grm1

Naime, sabiki pendulu treba izvlačiti na površinu tek kad na svakoj udici bude riba. To se može dogoditi veoma brzo pa treba voditi račina da sportski i rekreativni ribolovci smiju dnevno uloviti najviše pet kilograma ribe plus jednu trofejnu.

 

Koliko su veliki trofejni nitko nije precizno odredio, ali sigurno jest širun duži od 30 te vrnut i lokarda od 35 cm. No, puno je važnije premjeriti manje ulovljene primjerke jer Zakon nalaže vraćanje u more širuna kraćih od 15 te vrnuta od 18 cm.

Ažurirano 16. rujna 2015 — 18:49

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme