marjan.hr

PLOVI I LOVI

IZRADA VARALICE OD RIBLJE KOŽICE

Preneseno s portala Dubrovnik Press
bd9e9175725ebf2114fce1e007087210_L

 

Što zbog obilja umjetnih, a što zbog dugotrajne i relativno komplicirane izrade, varalice napravljene od prirodnih materijala danas se malo koriste. Osobito one od kožice riba. Kako su takve varalice učinkovite barem kao i najbolje umjetne, isplati se potruditi i napraviti ih.
KOŽICA OD BROJNIH RIBA
Varalice se prave od kožica više vrsta riba. Primjerice, kožica lice teške jedan do dva kilograma dobra je za lov ukjate, palamide i drugih malih te srednjih grabljivica, ali nije učinkovita za lubina. Varalica izrađena od kožice velike tamne ukjate najučinkovitija je za lov samih ukjata te vrnuta, širuna i plavice, dok se od kožice pauka žutca dugačkog oko 40 cm pravi najbolja varalica za lov palamide. Ipak, varalice se najčešće prave od kožice lubina jer je takva najučinkovitija, najelastičnija i najjača. Najbolje su kožice s lubina dužine 50 do 60 cm.
Još je duži popis riba čijom se kožom mogu „oblačiti“ lignjarići. Uz već navedene, na njemu su i manje cijenjene i lakše lovljive ribe poput pauka, kneza, gire, bukve, trlje…

Priprema kožice je prilično lagana, ali traje vrlo dugo. Za to je potrebno malo alata. Osnovni je kakvo sječivo. Iako je mnogi koriste, britvica za brijanje nije najbolje rješenje. Puno bolje je skalpel, a najbolje dovoljno oštra džepna britvica. Kožicu je najbolje oderati s boka ribe.
DUGOTRAJNO SUŠENJE
Kad je u pitanju lubin, ali i druga riba s krljuštima, prvo njih treba pažljivo ukloniti. Zatim se zareže iza bočnog peraja pa k repu po leđima i stomaku. Na leđima paralelno s hrptom, ali oko 2 mm dalje od njega, dok rez na stomaku treba biti udaljen oko centimetra od okomite ose jer je koža sa stomaka manje kvalitetna. Oba reza trebaju završiti u korijenu repa. Nakon toga se sječivom i noktima kožica iza bočnog peraja odvoji od mesa u dužini od oko jednog centimetra. Potom taj dio stisne prstima i bez trzanja poteže sve dok se koža ne oguli sve do repa. Zatim se naglo trgne da bi na kožici s boka ostala i pokožica s repa lubina. Preostaje još struganjem ukloniti meso koje je eventualno ostalo na njoj i kožica je spremna za sušenje.
F9894Sušenje kožice počinje njenim pranjem nakon čega se mokra kožica unutrašnjom stranom treba položiti na čistu i posve ravnu plohu. Najbolje na staklo, nikako na dasku jer na njoj koža trune i gubi na kvaliteti. Zatim se koža rastegne što više može, ali tako da bočna linija bude idealno prava. Nakon toga kožu treba staviti u hladnjak na jedan do dva tjedna, odnosno dok se sama ne odlijepi od stakla. Kad se to dogodi treba je staviti između listova kakve velike i debele knjige ostaviti do godinu ili čak dvije. Što duže to postoji manja opasnost od kasnije krivljenja varalice, što uzrokuje njen nepravilan rad.
VELIČINA JE VAŽNA
Nekad su se varalice od kožice ribe pravile u obliku „kobasice“, osobito za lov lubina i drugih većih riba, ali su se podjednako učinkovitim pokazale i jednostavnije, izrađene od u vidu trake.
Dužina, ali i širina trake ovisi o tome koja se riba želi loviti. Tako za lov lubina kožica treba biti dugačka 160 i široka 12, a prednjem te 6 do 8 mm na zadnjem kraju. Za palamide i lice dužina joj treba biti 90 do 100, a veća širina 11 mm. Kožica dugačka oko 70 i široka 8 do 9 mm na prednjem i 4 mm na zadnjem kraju najprimjerenija je lovu plavice i vrnuta, a za ukjate i iglice ona dužine 50 i širine 5 do 7 na prednjem te 3 do 4 mm na zadnjem kraju. Najbolje je ako traka ima oblik strelice, osim kad je koža iznimno tanka. Traka od nje na prednjem kraju treba biti odrezana polukružno. No, ma kolike i kakvog oblika bile, obvezno ih treba pravit uzdužnim rezanjem kožice. Rezati treba početi od repa.

F9896
Za lov sitnijih grabljivica preporučljivo je postavljanje trake na jednu udicu. Za veće varalice udice postavi jednu iza druge na razmaku od tek 2 mm. Na sredini prednje, a u dužini od 2 do 3 mm, uz vrat udice crvenim koncem zaveže strunu koja drži drugu udicu i spoj lakira. Prethodno obje udice postavi u istu ravan. Na tako pripremljene udice postavlja nakvašenu traku, ali tek nakon što u njoj izbuši tri rupe. Prvu 2 mm iza vrha kožice pa kroz nju provuče strunu sve dok pločica prve udice ne bude tik uz rupicu. Zatim zategne pribor i 2 mm iza kraja prve udice probuši drugu rupu. U nju gurne vrh prve udice, zategne struni i 2 mm iza krivine druge udice probuši treću rupicu u koju potom utakne vrh druge udice. Kad je tako montirana, kožica ima blagi dvostruki pregib pa izrazito zavodljivo leluja. Na posve isti način kožica se montira i na jednu udicu.

F9891

NAJBOLJE S DVIJE VARALICE
Rijetki pendulaši koji love varalicom od riblje kožice slažu se da je najbolje istodobno loviti s dvije, jednom bez, a drugom s olovnicom od 20 grama postavljenom na 7 do 8 paša ispred varalice. Tako se pretražuje deblji sloj mora.
U lovu lubina, međutim, nikad ne treba koristi otežani pribor jer se on lovi u plitkom moru. U traganju za njim varalicu treba potezati 20 do paši iza plovila, u lovu palamide 16 do 20, plavice oko 15, a ušate 10 do 12. Bez obzira što je ciljana lovina, uvijek je najbolje ploviti brzinom od dvije do tri čvora. U uvjetima loše vidljivosti prednost treba dati svjetlijoj, traci izrezanoj s trbušnog dijela, dok po najlošijim svjetlosnim uvjetima najbolje potezati bijelu varalicu izrađenu od kožice lice.
F7720

Ažurirano 16. rujna 2015 — 18:48

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme