marjan.hr

PLOVI I LOVI

PAZITE SE OTROVNE NAPUHNJAČE

 

Upozorenje Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu

Napuhnaca 1

  • Tekst i foto: Šime Duvančić

 

 

sime duvancicStručnjaci  Instituta za oceanografiji u ribarstvo iz Splita objavili su upozorenje o ekspanziji populacije otrovne ribe napuhnjače u Jadranu. Riječ je o ribi kod nas poznate kao srebrnopruga napuhnjača, u znanosti kao Lagocephalus sceleratus, a u cijelom svijetu kao fugu riba. Brza i bolna smrt . Ova riba je lošu reputaciju stekla jer sadrži iznimno potentan toksin Tetrodotovin, tj. paralitički otrov koji je čak 1.250 puta jači od cijanida, a uzrokuje brzu paralizu dišnog sustava i kolaps krvnog cirkularnog sistema. Količina otrovne supstance u jednom odraslom primjerku ribe je dovoljna da ubije 30 odraslih ljudi u vrlo kratkom roku. Smrt je vrlo nasilna. Prvo nastupa mučnina pa grčevi, zatim dolazi do paralize pa otkazivanja organa disanja. Protuotrov za Tetrodotovin ne postoji, a vjerojatno ga neće biti još dosta dugo jer je njegova molekularna struktura posve različit od svih ostalih koje poznaju organski kemičari. Unatoč svemu navedenom, jela od ove ribe najveća su delikatesa i jedna od najtraženijih gurmanskih poslastica u Japanu, iako su ponekad fatalne za konzumente. Postoje majstori među kuharima koje se godinama pripremaju i izučavaju njezinu uspješnu pripremu. A razlog zašto se fuga ipak priprema kao delikatesa, osim okusa hrane, jest i okus opasnosti jer je njeno konzumiranje japanski ekvivalent Ruskom ruletu.

napuhnaca 3

  • Prijavite nalaz

Srebrnopruga napuhnjača je jedna od najinvazivnijih riba koje se trenutačno šire Sredozemljem. U Jadranu je prvi put ulovljena kod Molunta 2008. godine. U međuvremenu su ulovljene još dvije i to izvan Kornata i kod Tribunja. – Nije riječ o zalutalim primjercima, nego se ta otrovna riba prilagodila i počela ubrzano razmnožavati. Radi se o eksploziji populacije i smatramo da bi ih uskoro moglo biti mnogo više. Već imamo dokaze da je, unatoč činjenici da se radi o tropskoj vrsti, ikra te ribe postala otporna na nešto hladnije more- kaže Branko Dragičević s IZOR- koji je s Jakovom Dulčićem najpoznatiji stručnjak za nove ribe u Jadranu, a koje su opisali u knjizi „Nove ribe Jadranskog i Sredozemnog mora“.- Osim što upozoravamo ribare da nipošto ne jedu tu ribu, molimo ih da nas odmah obavijeste o njenom pronalasku. Najbolje putem facebook stranice IZOR-a i maila: brankod@izor.hr.

  • Lako je prepoznati

Srebrnoprugu je napuhnjaču lako razlikovati od svih ostalih riba u Jadranu. Naše je ime dobila zbog široke srebrne pruge na bokovima te sposobnosti da se napuše, povećanja obujma gutanjem veće količine vode čime se brani kad je u opasnosti. Po leđima je svijetlo smeđe-siva s tamnim točkama, a s donje strane bijele boje. Kad nije napuhana, tijelo joj izduženo, sprijeda zaobljeno i sužava se prema repnoj peraji. Leđna i podrepna peraja su izgledom slične, zašiljene i s kratkom osnovicom. Smještene su simetrično iza polovine tijela. Repno peraje je rašljasto, u obliku blagog polumjeseca. Trbušnog peraja nema, a prsno ima veliku osnovicu i na rubovima je zaobljeno. Ispred prsne peraje se nalazi škržni otvor. Usta ribe su mala i sadrže po dva velika zuba u svakoj čeljusti, zbog čega je nazivaju i četverozupka. Ljuski na tijelu nema pa je posve glatka, ali na trbušnoj strani ima male bodljikaste tvorbe. Najveća ulovljena dosad težila je 3,17 kg i bila duga 61 cm.

Primjerci ulovljeni u Jadranu znatno su manji. Dva su izvučena mrežom, a treći udicom i to s vrlo različitih dubina i vrsta dna. To ne čudi jer ova riba zalazi i u najdublje predjele, ali je radije bliže obali, najčešće između 10 i 100 metara. Nije stanarica nego lutalica, pelagrična riba, ali se ipak najradije zadržava u blizini koraljnih grebena. Hrani se rakovima i glavonošcima. Iako je loš plivač, u Sredozemlju se lovi i panulavanjem. Zbog svega navedenog, jasno je da sportsko-rekreativno ribolovci mogu očekivati ulov ove ribe na svim terenima, u svako doba dana i godine te u ribolovu svim tehnikama udičarenja.

napuhnaca 4

Ažurirano 18. travnja 2015 — 19:53

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme