marjan.hr

PLOVI I LOVI

NEMA VIŠE OPRAVDANJA! VRIJEME JE ZA RIBOLOV

RIBOLOVNI PETAK (67): Nema više opravdanja; vrijeme je za ribolov; gdje i kako...

Piše:   

Sportsko-rekreativni ribolovci više nemaju opravdanja za neodlazak na more. Vrijeme je sve ugodnije, a i more se počelo grijati pa je sve više riba raspoloženo za ishranu. Iako su se ribe primakle svim obalama, ribolovcima koji imaju dovoljno vremena i sredstava ipak predlažemo da love na otocima što udaljenijim od kopna.
NA TVRDOM DNU
Ma odakle lovili, nastojite da to bude na tvrdom i, još bolje, škrapastom terenu, gdje su zapinjanja za dno, ali i kačenja riba najčešća.  Pri odabiru treba paziti da to ne bude uz obalu uz koju su prethodnih dana ribari lovili mrežama poponicama, ponajprije sipe. Iako će ulovi biti najbolji i najčešći ujutro i u sumrak, loviti treba cijeli dan, jer je šteta odlaziti do dalekih pošta i ondje gubiti vrijeme čekajući  da ribe posebno dobro rade.
Loviti se uspješno može ometcem i, još bolje, bulentinom. Mamce ne treba polagati daleko od kopna. Za lov bulentinom  plovilo je dovoljno usidriti  na dubinama od samo10 ili malo više metara.
Najčešća lovina će biti lumbraci, pici, fratri, vrane, pirke te pokoja ovrata, dakle mješovita riba, jer je ona karakteristična za lov na plitkim terenima u drugoj polovini travnja te tijekom svibnja.
Većina spomenutih riba brzo i pohlepno posegnuti za bilo kojim mamce. Ipak, zbog mogućnosti ulova ovrate, fratra ili šarga, najbolje je koristiti komade velikog crva. Još bolje je loviti s dva pribora, jednim jačim na kome je veća udica i tvrđi komad crva, te drugi s mekšim dijelom crva ili dagnjom, komadom lignje, kozicom…
JEDNOSTAVAN I LAGAN PRIBOR
Bez obzira lovili se ometcem ili bulentinom,  pribor je najbolje izraditi od najlona. Ako se koristi samo jedan najbolje je da bude od najlona debljine 0,30 do 0,35 mm, s udicama mustadove nomenklature broj 13-14, odnosno širine luka  8 do 10 mm. Lovi li se s dva pribora, onaj namijenjen čekanju ovrate i ostalih krupnijih riba treba biti od najlona promjera 0,50 mm, s udicom širine luka 10 do 15 mm.
Udice mogu biti parangalke, oblika „Aberdeen“, ali su  bolje one oblika „Crystal“ i, osobito, udice oblika „Limerick“.
S obale je najbolje loviti ometcem klasične konstrukcije, s kliznom olovnicom poviše udice. Što se, pak, bulentina tiče, on može biti ista konstrukcije kao i ometac, ali i s dvije udice. Završnjak s dvije udice najbolje je izraditi od oko metar dugog predveza koji nosi dva priveza dužine 20 do 40 cm. Prvi se privez spaja na kraj predveza,  gdje je i kopča za spoj olovnice, a drugi  30 do 70 cm poviše.Tako jedna udica  leži na dnu, a druga neposredno poviše njega.
Pribor može biti klasični, na motovilu, ali je bolje, a za lov s obale i obvezno loviti štapom s rolom. Najprikladniji su specijalni za ometce tipa „beach“ ili „beach ledgering“ i za bulentin tipa „boat“. Ima ih raznih dužina, a najbolje je opredijeliti se za srednje, dužine oko 3,0 m za ometac, odnosno 2,5 m za bulentin. No, ma koliko dugi bili snaga im ne treba  biti velika, odnosna  težina bacanja im može biti do 50, najviše 60 grama. Najvažnije je da im akcija bude brza (A), ali da imaju iznimno osjetljiv vršnjak. Rola na štapu ne mora biti velika, jer se lovi na malim dubinama i daljinama, ali ne smije biti slaba, jer su mogući i krupniji ulovi.

Ažurirano 2. lipnja 2015 — 22:51

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme