marjan.hr

PLOVI I LOVI

MUZGAVAC KAO MAMAC

Zapostavljeni muzgavac i za ovratu dobar mamac

RIBOLOVNI PETAK (64): Zapostavljeni muzgavac i za ovratu dobar mamac

Piše:   

 

Glavonošci su skupina čiji se svi članovi mogu koristiti kao mamci. Lignja je bez konkurencije, kad je u pitanju širina primjene, a njoj uz bok svrstava se sipa. Hobotnica i, osobito, muzgavac, po svojoj kvaliteti kao mamci zaostaju za njima, ali ne toliko koliko se misli. Naime, dovoljno su dobri i za lov najcjenjenijih riba. Primjerice muzgavac, osobito sada za lov ovrate, odnosno komarče jer ona početkom sezone dobrog lova preferira svjetliju hranu. Osim toga, muzgavac je toliko žilav da može i preživjeti napad komarče, zbog čega je vrlo izdašan mamac.
LAKO DOSTUPAN I JEFTIN
Velika žilavost te niska cijena razlog su zašto se komadi muzgavca koriste za lov manje cijenjenih i vrlo nasrtljivih riba, počev od glavoča, preko gira, modraka, pauka, kanjca, šaruna, škrpine, škrpuna… Isti razlozi te nedostatak drugih mamaca, uzrok je što se cijeli muzgavci ili njihovi komadi ponegdje mamče na parangale. Za tu namjenu posebno su dobri za lov landovine – mačka, pasa i raža.

DSC05347Krakovi i trake muzgavaca su, kao i od hobotnica, dobri za lov pendulom svih malih i srednjih grabljivica, ponajprije širuna, vrnuta, iglica, ukjata, lokarda, polanda, škarma i
lampuga. Iako prirodno miriše na mošus, da bi bio što primamljiviji, za takvu se upotrebu
krak , poput onog od hobotnice, oguli pa malo ispeče na plamenu. Tako, intenzivnog mirisa, koristi se i za pednulu na smudute, čak i zubace, ako je krak dovoljno velik.
IDEALAN ZA “VERTICAL JIGGING”

 

Zubatac i pagar će rado posegnuti i za cijelim muzgavcem na teškom ometcu. Pagar osobito voli „suknjicu“, krakove od muzgavca na kančanici spuštenoj do malo poviše dna.

 

Kijerna, gruj i murina te ovrata također rado uzimaju cijele male muzgavce. Ovrati je  ipak najbolje ponuditi muzgavca bez krakova. Tijelo mu prethodno treba oguliti kako bi bilo posve bijelo. Tako pripremljen muzgavac i svjetluca pa su komadi oguljenog muzgavca vrlo dobri za noćni ribolov, ne samo komarče nego i sarka.

DSC05356Dugo zapostavljan, muzgavac se odnedavno osobito intenzivno kao mamac rabi u „vertical jigging“–u, ribolovu skosavanjem. U njegovo se tijelo umeće olovnica koja nosi dva priveza s udicama na kraju, a koje se skrivaju unutar krakova muzgavca. S takvim mamcem se skosavanjem love brojne cijenjene ribe poput pagra, zubaca, orhana, kijerne, škrpine…
Muzgavac se kao mamac može koristiti svjež, ali i konzerviran. Soljenjem mu se povećava ionako velika žilavost pa ga je bolje čuvati u ledu, osobiti ako će se koristiti na bulentinu i ometcu.

Ažurirano 4. travnja 2015 — 9:46

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme