marjan.hr

PLOVI I LOVI

KAKO ODABRATI UDICU

10848044_795980547127405_2253927493868630228_n

Piše: Šime Duvančić

Osnovni dio udičarskog pribora je kuka, udica. Iako se radi o jednom ili tek nekoliko komada žice, ima više desetina tisuća oblika i bezbroj veličina udica. Najčešće se rabe one jednokrake. Njihove osobine ovise o svemu s čime dolaze u kontakt. Primjerice, za žive mamce najbolje su udice od što tanje žice, za nadijevanje crva i mekanih mamaca one koje imaju veliki luk i kukice na tijelu, a sve moraju biti elastične i probojnog vrha.

VAŽNI I KRAJEVI

Osim oštrine vrha, na njegovu probojnost utječe i oblik. Zakrivljen u stranu ili vani, brže i lakše kvači, ali zakrivljen vani i lakše ispada iz plijena. Povijen unutra teže kvači, ali bolje drži plijen.

Koje će se dužine tijela koristiti udica ovisi o obliku usta ribe koja se želi loviti, ali i vrste mamca. Udica s dugim tijelom bolje drži veći mamac, ali se i lakše ispravlja pod opterećenjem pa nije dobra za lov jakih i borbenih riba. Udice kratkog tijela se, pak, teže vade iz usta plijena.

Oblik vezišta, dijela kojim se udica spaja s ostatkom pribora, n14417_795980537127406_7339351223128113669_nije osobito važan za lovnost, ali jest za pouzdanost udice. Dva su osnovna oblika vezišta- pločica i prsten. Zadatak pločice je da spriječi spadanje čvora s tijela udice na koji je vezan. To najbolje rade pločice barem duplo šire od tijela. Pouzdanost im se dodatno poboljšava zakrivljivanjem k vrhu udice ili od njega. Rubovi pločice ne smiju biti oštri, nego zaobljeni kako ne bi zasijecali strunu i slabili čvor. Uobičajeno je koristiti udicu s pločicom za lov riba teških do pet kilograma, odnosno vezivanje najlonske strune do 0,35 mm, najviše 0,40 mm debljine. Za lov težih riba i vezivanje debljih najlonskih, ali i tanjih višenitnih struna prikladnija su prstenasta vezišta.

aber

Čvor u potpunosti ili djelomično vezan za prsten ima veću nosivost od onog vezanog uz pločicu, čak i ako nije idealno izveden. Zbog toga se manje iskusnim vezačima preporučuje upotreba udica s prstenom i za vezivanje tanjih jednonitnih struna.

CRYSTAL I ABERDEEN – OSNOVNI OBLICI

Od mnoštva, na našem se moru najčešće koristi udica dva osnovna oblika prikazana crtežom. Udicu oblika Crystal (B) karakterizira velika krivina uz tijelo te znatno manja uz vrha, koji je paralelna s tijelom. Pravi se od vrlo tanke žice zbog čega mamac na njoj dugo ostaje živ. Vrlo je elastična i uglavnom se izrađuje u malim i srednjim veličinama. Nezamjenjiva je u priobalnom lovu sitnih i srednjih riba.

Druga vrlo rabljena udica kod nas je ona oblika Aberdeen (A), poznata kao parangalka, jer je najčešće rabe na položcu, parangalu. Karakterizira je polukružna krivina. Deblja je pa zato i jača od „kristalke“. Bolje drži mekane mamce, ali se teže odapinje ako zapne. Pravi se u svim veličinama, a pogodna je za lov na svim dubinama i terenima.

Postoji i bezbroj kombinacija ova dva oblika, od kojih se najviše koriste one oblika Limerick (C), istog oblika krivine kao i Crystal, ali s prema tijelu povijenijim vrhom, te Kirby (D), s vrhom povijenim i u stranu. U pravilu, obje se izrađuju od deblje žice, neke kovanjem pa imaju pravokutan presjek, zbog čega su jače. Zato se koriste za lov težih i snažnijih riba te na terenima gdje su zapinjanja češće. Slične su im udice oblika Live bait, ali se one izrađuju od tanke žice i služe za nadijevanje živih mamaca.

Ažurirano 7. travnja 2015 — 9:30

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme