marjan.hr

PLOVI I LOVI

GLAMAC JE ODLIČAN MAMAC

 

Puno je bolje nadjevati one koji su se za udicu zakačili usnama, dok će najduže na udici živjeti oni ulovljeni malim vršama potopljenim u kamenite plićake

glamac1

  • Tekst i foto: Šime Duvančić

 

sime duvancicOsim natjecatelja i početnika, kojima je važan broj ulovljenih riba, rijetki ribolovci ciljano love glavoča. Neki zbog toga što se od njega kuha iznimno dobra juha, a neki zato što je iznimno dobar mamac za lov krupnih grabljivica.

 Slasno i tvrdo meso

I dok je skuhano iznimno mekano, sirovo meso glavoča je žilavo pa se on dobro drži na udici. Osim toga, glavoč je nevjerojatno izdržljiv i vitalan, čak i kad mu se koža malo oguli da bi i krvarenjem provocirao grabljivice. A, to što je poslastica velikim morskim grabljivicama, samo je razlog više da ga se uzme u obzir priglamac2 odabiru ribice za lov teškim ometcem i kančanicom  zubaca, lubina, ugora i murinu, ali i panulom gofa, lampugu,…Glavoč ili, rjeđe, glamac zapravo je zajedničko ime za čak 47 vrsta te ribe koje žive u Jadranu. Neke su iznimno brojne, a sve veoma naivne i agresivne zbog čega su čest nezvani gost na udičariskim priborima. Zbog svega toga pribavljanje glavoča za mamčenje vrlo je lagan posao u bilo koje doba godine i na bilo kakvom dnu, od obale do, najčešće 10, ali i 50, čak i 100 metara dubine.Osim što ga napada čim ga ugleda, glavoč mamac najčešće guta „do repa“. Tako ulovljen, jer je vjerojatno ozbiljno ozlijeđen, nije najprikladniji za dugotrajni ribolov. Puno je bolje nadjevati one koji su se za udicu zakačili usnama, dok će najduže na udici živjeti oni ulovljeni malim vršama potopljenim u kamenite plićake.

 Živahan i dugovječan

Kao izrazite ribe dna, pretežito tvrdog i obraslog, glavoči pred opasnošću zaklon traže ispod kamenja i u drugim procjepima. glamac3Zato, kad se nadjeva na pribor s kliznom olovnicom i plutnjakom postavljenim nekoliko centimetara iza mamca, dobro vidljivi glavoč koji panično, ali neuspješno pokušava dosegnuti dno, predstavlja atraktivni mamac. Tako namamčen, ispod leđne peraje, ostat će živ na udici po dva- tri dana i noći, što je idealno za dugotrajno čekanje krupnih grabljivica.Kad god vremenski uvjeti ne dozvoljavaju ribolov iz plovila ili s kraja na bijelu ribu, kao što su to radili naši stari, može se odbaciti ometac s glamcem na udici. Drugi kraj treba vezati za nešto na obali i pribor povremeno prekontrolirati. Kao dojavljivač ugriza može poslužiti kakva limenka u kojoj je nekoliko kamenčića, a obmotana nekoliko puta osnovnom strunom. Ako se dogodi da i poslije dva, tri dana baš ništa ne „naleti“, glavoča treba pažljivo skinuti s udice i vratiti u more. Zaslužio je! A rana će mu brzo zacijeliti.

Ažurirano 4. travnja 2015 — 9:40

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme