marjan.hr

PLOVI I LOVI

OČI MAME GRABLJIVICE (Varalice)

Eksperimentiranjem su dokazali da grabljivce u završnoj fazi napada svoj pogled fiksiraju na oči plijena i tako ne primjećuju ostale detalje na njemu, primjerice udice na varalici

varalice3

 

  • sime duvancicTekst i foto: Šime Duvančić

 

Od kada prave i koriste umjetne mamce, ribolovci se trude da oni što vjernije oponašaju hranu riba, kako po veličini, tako i po obliku, boji ili pokretima. Kad je u pitanju vizualni čimbenici lovnosti varalica, dosta dugo nisu znali da su oči jedan od važnijih među njima.Ono što su nekada samo rijetki iskusni varaličari tvrdili, nedavno su dokazali znanstvenici. Eksperimentiranjem su dokazali da grabljivce u završnoj fazi napada svoj pogled fiksiraju na oči plijena i tako ne primjećuju ostale detalje na njemu, primjerice udice na varalici.

Manje varalice- veće oči

Zato je važno da svaka varalica ima oči, ali nije svejedno kakve. Oči varalice trebaju biti što primjetnije i veće. Naime, najuočljivija osobina riblje mlađi, glavne hrane grabljivica, odnosno uzora pri izradi varalice, jesu krupne oči, nerazmjerno velike u odnosu na tijelo. Oči su po svojoj naravi i dopunski svjetlosni izazovvaralice, posebice pri brzoj kretnji varalice.U konstrukcijskom smislu danas se na tržištu nalaze brojne vrste očiju. Najmanje uočljivije su otisnute, odnosno nacrtane oči. Takve plošne oči, ali halografske i izrađene u specijalnoj 3D tehnici tiska, su puno uočljivije, ali ne koliko i ispupčene. Ispupčene, posebno loptaste oči su iznimno učinkovite i na varalicama za lov liganja te sipa.Postoje i „live eyes“, odnosno oči, čije se zatamnjene zjenice slobodno kreću ispod ispupčenog tijela. Međutim, iako odišu gotovo savršenim prirodnim izgledom, nisu ništa učinkovitije od nepokretnih ispupčenih.

 Važan je kontrast

Kad je u pitanju dekor očiju, bitno je da on bude u kontrastu s okolišem. Osim toga,njihova učinkovitost ovisi o varalice1svjetlosnim uvjetima u kojima će se rabiti. Tako će se u dubokom i mutnom moru te noću, najboljim pokazati što veće i svjetlucavije ili halografske oči. U situacijama kada grabljivica može duže vremena promatrati varalicu boljim su se pokazale krupne crvene oči s crnim zjenicama. Naime, takve su uči znak povrede, ali i straha male od velike grabežljive ribe.Zbog svega navedenog, ako imate bilo kakvu varalicu bez očiju, nacrtajte ih ili zalijepite kupovne, ispupčene ili ravne halografske, koje se mogu kupiti vrlo jeftino.

varalice2

Ažurirano 29. ožujka 2015 — 15:11

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme