marjan.hr

PLOVI I LOVI

LUCEVI DOLAZE! PRIPREMITE PANULE

Piše:   

 

S prvim znacima meteorološkog  proljeća i zagrijavanja površine more iz njegovih dubina u gornje slojeve se u samo nekoliko dana podigao luc. U Jadranu se najprije to dogodi oko Dubrovnika. Prilika je to našim i manje spretnim te upornim udičarima za prve prave ovogodišnje guste jer je luc relativno krupna te iznimno brojna i borbena riba.

 

Kad se pojavi blizu površine i obale, luc se uglavnom zadržava s pučinskih strana otoka, a u unutrašnje kanale vrlo rijetko zalazi. Iako se hrani cijeli dan, najgladniji je u prijepodnevnim satima, a zatim kad sunce pređe zenit pa do mraka. Vremenski uvjeti nisu osobito važni za uspjeh u njegovom lovu, ali su idealni sunčani dan s maestralom ili laganim zapadnjakom.

 

Najučinkovitijim se pokazao lov brzim potezanje umjetnog mamca, luc rado napada mamac koji plovi velikom brzinom.

 

GDJE SU PTICE TU SU I LUCEVI

 

No, i u brzoj penduli ulov treba dosta dugo čekati, za razliku od lova „na viđeno“ – kad se plov luceva skupno hrani. To radi tako da na površini okruže plov srdele ili koje druge plave ribe. Ribolovci koji naiđu na taj nezaboravni prizor „proključale“ površine imaju odlične šanse za ulov. U pronalaženju su od velike koristi morske ptice koje se vide iz daleka, a obvezno prate luceve u lovu. Ako se ptice sumanuto bacaju na površinu i po njoj kljucaju to je siguran znak da se lucevi hrane.

F23477

Za lakše uočavanje takvog prizora u plovilu je dobro uvijek imati dalekozor, a čim se ugleda mjesto zbivanja treba što prije i izravnije, ali u završnoj fazi lagano približiti, bez buke i strke po plovilu. Nikako se ne smije ući u ili plovit preko „bojnog polja“. Naime, čak i kad se najintenzivnije hrani, luc je vrlo oprezan pa će zaroniti ili, još češće, pomaknuti se u stranu čim vidi ili tek čuje nadolazeće plovilo. Inače, veoma se brzo premješta, čak i kad neometano lovi pa je za njegovo praćenje i lov potrebno imati brzo plovilo, ali i dobre živce.

 

Kako se luc u ovakvim situacijama hrani na površini ili tik ispod nje najbolje je umjesto prirodnog mamca koristiti varalice i to one koje ne tonu duboko. Primjerice plitko toneće teturavce, pljuskavce, umjetne glavonošce…
PLOVIDBA OKO PLOVA
Penduližat treba vožnjom u koncentričnim krugovima oko ruba lovne zone s pravilno određenom udaljenosti mamca od plovila. On ne smije biti blizu motora jer ga oprezni luc tada neće napasti. Mamce koji pri plovidbi ne pljuskaju površinom najbolje je potezati u pjeni brazde plovila jer u njoj izgledaju poput onih koji pljuskaju. No, ma koji bio, mamac mora podnositi veliku brzinu plovidbe, što znači da prirodni nisu pogodni. Dužina mu treba biti 10-15, čak 18 cm, ovisno o vrsti.

 

Loviti je najbolje s dvije pendule, ali pritom treba izbjegavati nagle zaokrete kako bi se izbjeglo mršenje pribora.

F23951

Kad luc udari ne treba žuriti s kontrom i izvlačenjem, jer to najčešće znači da se dobro pogodila putanja mamca preko jata pa se može očekivati napad i na drugi pribor. A dobru putanje je najlakše postići kad se poteže što više pribora i to s bokova plovila. Kako svaki sportski ribolovac smije loviti s najviše dva, to je moguće samo ako ih je više u plovilu. Tada su od velike pomoći širilice. Potezanjem više pribora najlakše je i utvrditi koji je mamac trenutačno najučinkovitiji.

 

Za luca nije propisana minimalna lovna dužina. Međutim, on je spolnu zreo kad dosegne dužinu od 38 do 44 cm pa bi svaki pravi sportski ribolovac trebao vratiti u more primjerke kraće od toga.

Ažurirano 29. ožujka 2015 — 15:03

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme