marjan.hr

PLOVI I LOVI

SRDELA KAO MAMAC

SRDELA KAO MAMAC

Nekoliko mamaca, više ili manje opravdano, mogu uci u uži izbor za titulu najboljeg medu morskim mamcima, a mnogi ribici velikog crva i nazivaju kraljem mamaca, ali po ucinkovitosti i širini primjene nema tog mamca koji se može mjeriti sa srdelom, crnookom kraljicom sitne plave ribe.

Više ili manje pohlepno jedu je skoro sve ribe, a velika joj je prednost, u usporedbi s ostalim prvoklasnim mamcima, i to što je uvijek i lako dostupna, svježa ili konzervirana. Veliku privlacnost srdela u prvom redu duguje velikom postotku masnoce u tkivu te njenom izrazito jakom i specificnom mirisu.

Osim toga, velika je vrijednost te male ribe i njeno krhko meso koje se sporo kvari i ne mijenja brzo kvalitetu. Sve to tu skromnu ribu cini plemenitim mamcem, prikladnim za sve tehnike udicarenja. Nedvojbeno je najucinkovitija svježa srdela. Zato mnogi koji love parangalima ako je nemaju u takvom stanju, i ne mamce svoje alate. To je pretjerivanje, ali je ipak bolje srdelu održati što duže svježu, ako se ne može mamciti odmah cim je ulovljena.

KONZERVIRANJEM se tradicionalno izvod soljenjem i hladenjem. Konzervirati solju može je se tradicionalnim postupkom, ali je sasvim dovoljno i privremeno soljenje, cime se srdela od kvarenja cuva i nekoliko mjeseci. Potrebno je imati tri puta manje soli nego srdele. Bolje je rabiti sitnu sol, jer brže prodire u meso i daje srdeli vecu tvrdocu. Prstima im treba kidati glavu zajedno s utrobom i bacati ih na razasutu sol. Na ocišcenu riblju hrpu treba baciti još malo soli i dobro sve promiješati da riba sa svih strana primi sol. Poslije toga ribe treba slagati u pripremljeni cisti sud. Na svaka cetiri prsta debeli sloj srdele treba baciti nešto soli.

Drugog dana valja provjeriti pliva li riba u salamuri, a ako ne, salamuru treba posebno pripremiti i doliti koliko je potrebno. Usoljena srdela gubi dio masnoce pa samim time i privlacnost. Osim toga, meso joj je manje tvrdo nego kad je svježa pa je neophodno mamciti je na više udica, cijelu obvezno sa tri. Zato se usoljena srdela ne koristi na parangalima i u pucinskom big game, panulavanju.

Zamrznuta srdela može se, naprotiv, mamciti u svim nacinima udicarenja. Najkvalitetnija je ona koja se zaledi istog dana kad je i ulovljena. Kad se odmrzne, ucinkovita je skoro kao i svježa. Poslije se ponovno može zamrznuti, ali tada vec znatno gubi na kvaliteti, isto kao i riba zamrznuta dva dana nakon lovljenja.

Postupak zamrzavanja dosta je jednostavan. Poslije cišcenja na opisani nacin nekoliko se srdela, medusobno razmaknutih, poslože na plasticnu foliju pa pokriju drugom folijom i oblikuju u svitak, koji se potom stavi u vrecicu za zamrzavanje hrane. Prethodno je dobro vrecicu iznutra posuti solju, da bi se sprijecilo smrzavanje tekucine koja se iscijedi iz srdele. Tako ce se poslije mamci lakše pojedinacno vaditi iz vrecice i folije.

Odstranjene glave i iznutrice ne treba bacati. Konzervirane ili svježe izvrstan su materijal za izradu primame, a svježa su crijeva mamac o koji se otimaju kantar, ušata, špar, batoglavac, jegulja, svi cipli i male salpe.

Glave se konzerviraju kao i tijela srdele, ali odvojeno, a crijeva je bolje ne konzervirati. Srdela se može koristiti u lovu prakticno svih a ne samo navedenih morskih riba, svim udicarskim tehnikama i priborima. Ipak joj je osnovna primjena u lovu cekanjem na dnu, s obale ili iz plovila.

Montaza srdele na udicu

MONTAZA S SKRIVENOM UDICOM
Ova montaža pocimlje provlacenje udice kroz usta srdele i njenim izvlacenjem iza škrga Izvucena se udica potom ispod škrga uvlaci u trbušni dio tako da je po završetku montaže vrh udice viri izmedu grudnih peraja . MONTAZA FILETIRANE SRDELE

Kao što slika kaže srdelu treba rasporiti po sredini postaviti udicu spojiti ponovo i omotati silikoskim koncem

Mamci se svježa, usoljena i zaledena. Ovisno o vrsti i dimenziji ribe koja se lovi, kao i o dimenziji mamca, srdela se na udicu stavlja cijela, u manjim ili vecim komadima te u trakama, filetima. Za lov male salpe, iglice, malog šarga, bukve, ušate, špara i svih cipala, koristi se meso bez kostiju i kože, tek neznatno vece od udice. U ribolovu sa stijena (rockfishing) i dugim bacanjem (surf casting) koriste se krupniji mamci, cijele ili polovine riba te trake. Najcešce se mamce na 2-3 udice zbog boljeg držanja. Zbog istog razloga, svježe polovine s glavom mamce se kroz oci. Držanje mamca je posebno izraženi problem kod mamcenja trake, jer je vrlo mekana. Kako pri zabacivanju ne bi spadala, poželjno le, cijele ili poprijeko izrezane na komade. Tako se lovi šarag, zubatac, komarca, lubin, ušata, kokot, svi pauci i psi, raža, oslic, kovac, iglun, škrpina i škarpina, te ostale ribe dna. Za ribolov u pokretu panulavanjem (trolling i drifting) i povlaccenjem s mjesta (spinning) takoder se mogu rabiti samo svježe i zamrznute srdele. Traka od kožice i vrlo malo mesa uspješno se koristi u lovu na iglice, ušate, skuše, plavice, šarune i palamide. Za lov tuna, igluna, iglana i pasa rabe se samo cijele srdele, cak i više njih na jednoj udici. Povlacenjem srdele može se uspješno loviti i lubin. Medutim, mamac mora biti živ, što znaci da srdela treba biti ulovljena neposredno prije mamcenja, a to je teško izvesti. To se kad jato pride obali, radi na ne baš športski nacin, odbacivanjem i trzanjem sistema s olovnicom na kraju i nekoliko rampina iznad nje.

 

Ažurirano 10. siječnja 2015 — 14:12

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme