marjan.hr

PLOVI I LOVI

SVE O PANULI

 

Ovako izgleda kad vućemo više panula

univerzalnap

Za panulavanje treba imati brodicu od 4m pa na više vanbrodski motor od par konja razne panule sve dozvole ovisi što se panulaje (za tunu treba posebna dozvola) i mnogo volje ,iako se može panulati i s kraja. Što je panula? Ili kako bi neki rekli penula, pendula, a naši susjedi talijani traina.

PANULA ZA SKUŠE POMOCU TORPEDA I UDICA NA KOJIMA JE KOŽA RIBA

Zvuci ‘ko neki vlak. A i je tako. Ako se korisno i ispravno upotrijebi pomete zubace kao da ih je vlak pregazio. Zapravo sad zvuci da se panulom love samo zubaci, a ona lovi sve. Zubace, gofe, brancine,lice, tune, iglune i iglane, sabljarke, marline, barakude, morske pse, kovace, podlanice ili ti orade, kirnje, iglice, lignje, i hobotnice, špare, bugve, ušate. Panula je ribolovni alat koji lovi u pokretu pretražujuci tako ribolovne terene. Dakle, ne cekamo da riba nade naš mamac, vec mi sami tražimo di je riba. Pa zato i je toliko efikasna. Cucimo li satima na nekoj poziciji gdje nema ribe, uzaludno cemo tamo provest ribolovne sate. Da, ribolov nije samo lov ribe nego jedno veliko opuštanje i bjeg od svakodnevne nervoze i što ja znam od cega sve ne…, ali zar nismo krenuli da nešto ulovimo? Ipak nas sve toskupa bode pod kožu Panule dijelimo na lagane i teške. Lake panule su konstruirane uglavnom od tanjih najlona i manjih udica i koriste se za lov manje ribe kao što su ušata ili iglica. Pomocu njih se pretežno lovi na površini i opterecene su s manje olova nego teške, dubinske panule. Površinskom ili lakom panulom lovimo ješku, a neki se i dobro najedu od takvog ulova ne upuštajuci se u (ne daj Bože) borbu s malo vecim komadom ribe.

VARALICE

varalice-panulu-abugarcia-slika-15885357

. Laganom panulom je jednostavnije uloviti ribu. Ipak ima istine u tome, a i logicno je. Manje ribe bi u pravilu trebalo biti brojcano više. Ona veca se hrani manjom i lovi se teškom dubinskom panulom. Teške su panule malo debljih najlona i vecih udica, a što je najbitnije, love na dubljem terenu pa ih treba dodatno i otežati. Opet, ovisno o dubini na kojoj se lovi, debljini najlona i brzini kojom se krecemo. Zanimljivo je da ne znam gdje bi svrstao panulu za brancina. Zeznuta je on riba. Lovi  rapale

na površini, što tanjim najlonom, skoro bez ikakvog otežanja, sve kao za laganu panulu. Ali ljudi moji, ta riba naraste i do 20 kg. Znaci ima i elemenata teške panule. Ma, brancin je ionako posebna mustra, pa sad necemo razbijat glavu ‘di spada panula za doticnog. Bitno da se ON uloviVeliku pažnju treba posvetiti lovu mamca ili ješke. To je užasno važno. Postoji nenormalno puno varalica kojim se love ribe na moru. Neke od njih su i puno uspješnije nego živi mamac, ali živi je, živi. Svaki ribolov pocinje od mamca bio on živ, neživ ili umjetni. Moramo ga uloviti ili kupiti, a dobar mamac se ne prodaje.

GDJE PANULAVATI

Galebovi su jedni od signalizatora gdje se nalaze jata sitne plave ribe Nije za ocekivat da ce se na takvom mjestu biti uvijek puno galebova,ponekad može da bude samo i jedan galeb, gdje je sitna plava riba koja nam je znak da tu može biti i vece plave ribe(saruni,lokarde,skuše palamide,tune…itd.kad galebovi ljeno plutaju na moru bez da dugo mjenjaju poziciju onda je sigurno da tu nema sitne plave ribe.No kad cesto slijecu i poljecu i rone glavu u more dok plutaju onda je to znak da tu ima sitne plave ribe.Naime galeb vidi ribu ispod površine ali je nemože uvijek uhvatiti.Ako je more mirno(bonaca)jata sitno plave ribe dodu bliže površini i znaju lagano se mreškati na površinu.To je znak da ih ništa ne lovi i samim time znak da tu nema vece plave ribeAli ako iskacu nešto više iz mora to je znak da ih nešto proganja,oko toga jata treba provuci panulu.

.

PANULOM NA ŠKUŠE

Alat i pribor:

Dobre rezultate postiže žlica,a dobre su i druge rapale

UNIVERZALNA PANULA (lokarda sarun skuša itd.)

Dakle prije nego što zade sunce treba biti na poziciji. Kada sunce zade i pocne padati noc panula mora biti u moru jer sve pocinje kao da je baceno u bunar i ništa se ne dogada. I to je dobro jer znaci da je na vrijeme!Polako ce se površina mora smirivati i težiti bonaci. Tada ce se na površini mora vidjeti skuša. Pliva uz samu površinu tako da joj se leda mogu vidjeti. I tada pocinje horor!Snažni i uzastopni udarci po panuli (isto kao kada loviš kanjce i arbune). Pretpostavljam da udara i na olovo i na varalicu. Ne bira. Divlja plava riba u potrazi za hranom. Ubrzo lovac postaje lovina. Nema neke velike pameti. Takoder ni kod izvlacenja. Bitno je da su udice (one 3 krake na samoj varalici) u dobrom stanju. Tu ne treba štediti jer je to najbitniji dio cijele panule, a nije neki novac!Citava prica na žalost traje jako kratko. Možda 15-20 minuta. U tom periodu na jednu panulu uspijem izvaditi 4-5 komada od 25 dag po komadu. Zahvacam površinu od 50×50 m i stalno se vrtim pa mi je nezgodno loviti na više panula istodobno. Ne boji se motora i barke pa ne treba puštati predugo iza broda. Možda 15-20 m.Opceniti osjecaj je velicanstven, od samog udaranja skuše po panuli, preko njenog izvlacenja i borbe, pa do kvalitete njenog mesa.

PANULAVANJE POMOĆU ŠIRILICA

Pretpostavljam da u tom periodu od 15-20 minuta, dolazi u sam kraj u potrazi za hranom. Dobro vidi nocu te u jatima u sumrak tamani gavune. Nakon hranjenja se vraca u dubinu. Bitnije je vrijeme lova, brzina kretanja, tip panule i potencijalno mjesto hranjenja skuše. Mora biti gavuna, a oni su obicno skriveni u nekim valama i uz sam kraj.Ima uspjeha samo ulipnju, srpnju i kolovozu. No ima godina kada jednostavno nema skuše ni za lijek, ali to je car sportskog ribolova.Sve je ovjde ljepo opisano ali skuša se veoma uspješno lovi i netom poslije izlaska sunca. Istina je da lov skuše može da traje 15 minuta ali je istina tako da lov skuše može da traje i više sati,što uvjetuje tome neznam.Jucer sam lovio skuše od 06 do 09 sati veoma uspješno na jednoj poziciji,a danas sam došao u isto vrijeme na tu poziciju niti jednu. Jato se maklo sigurno na neko drugo mjestoSKUŠA je riba izduženog tjela sa zašiljenom glavom i velikim ocima. Usta su joj izuzetno velika i u njima je smješteno puno sitnih zuba. Iduci od glave ka repu tjelo joj se sužava tako da je u korenu repnog peraja veoma tanko. Otprilike je iste grade kao tuna ili palamida, tj. kao sve ribe iz ove porodice. Tjelo joj je modrozelene boje u gornjem delu, a srebrnobjele u predjelu stomaka. U gornjem djelu tjela smještene su crne pruge koje su jasno izražene i postavljene vertikalno. Prekrivena je jako sitnim krljuštima koje se lako skidaju. Može da naraste do dužine od oko 45 cm i težine oko 1 kg. Prosjecna lovna težina im je oko 0,5 kg.Skuša spada u jatne ribe, tako da kada se u ribolovu naide na nju obicno se ulovi nekoliko, da ne kažem nekoliko desetina komada. Spada u ribe koje vole otvoreno more. Može se naci na dubinama i od oko 200 m, mada u odredeno doba godine, a to je obicno sredinom proleca kada temperatura mora pocinje da raste, prilazi obali tako da je to idealan period za njen lov sa obale. Mrijesti se u dubokom moru i to u hladnijem djelu godine, krajem jeseni i pocetkom zime. Spada u izuzetno proždrljive ribe. Hrani se uglavnom sitnim ribama i ribljom mladi, ali poješce

LOV LUBINA PANULOM

Pored orade i zubaca, lubin je jedna od najcenjenijih riba u jadranskom moru. Vec prilikom prvog susreta sa ovom ribom ,na osnovu njenog izgleda, svima je jasno da se radi o grabljivici. Izgleda veoma elegantno. Izduženog je tela koje je prekriveno sitnim krljuštima srebrnasto sive boje, a u predelu stomaka svetlije boje.Glava je srednje velicine i na njoj su smeštene krupne oci koje su, može se reci, postavljene jako visoko.Na škrznim poklopcima se nalazi po jedna bodlja koja je usmjerena u pravcu repa. Usta su nesrazmerno velika i u njima je smješteno puno sitnih i veoma oštrih zuba.Može da naraste u dužinu do 1 m i da postigne težinu oko 15kg mada su, mora se priznati, takvi primerci izuzetno retki. Najcešce se love primerci težine oko 1kg i manji.Što se tice terena na kojima živi,lubin voli pjeskovita, kamenita i posejdonijom obrasla dna. Vrlo cesto se srece u lukama i pored pristaništa,a jedno od omiljenih mjesta za boravak su mu recna ušca, što ukazuje na to da je on riba koja voli bocatu vodu.Najcešce se krece sam ili u malim jatima od po nekoliko komada. Veca jata formira samo u periodu mresta ili ako su u pitanju mali komadi.Živi u plicim predjelima i to na dubinama od 1 pa do 15 metara, mada nije retkost da se ulovi i na vecim dubinama. Voli da boravi na mjestima gde postoji strujanje vode,tako da su mu plitki kanali i uzani prolazi veoma interesantna mjesta za život. Izuzetno je dobar i jak plivac i sposoban je da satima stoji u struji i to okrenut glavom prema njoj.Na taj nacin ceka da mu struja donese neki ukusni zalogaj. Ako govorimo o ishrani brancina na prvom mjestu se nalaze sve vrste sitne ribe, pogotovo gavuni i cipoli,onda razne vrste racica, a nece zaobici ni glavonošce. Ponekad zna pojesti i sveže uginulu ribu i to pogotovo oni primerci koji su se opredjelili za život u lukama.

KADA LOVITI LUBINA

Najbolje je to uraditi u svitanje , sumrak ili u toku noci. Dnevni lov daje najbolje rezultate ako je voda zamucena jer je lubina poznat kao veoma oprezna riba i ako nas primeti nece zagristi bez obzira koliko mu ukusan zalogaj ponudimo. Znaci ,ako se odlucimo za dnevni ribolov najbolje je da to bude onda kada je prisutan južni vetar, kada je more valovito i voda zamucena. Jos jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je morska struja ili kurenat. Veliki broj ribolovaca se slaže da je lubin jedna od riba cija ishrana i nacin ponašanja direktno zavise od kurenata. On pocinje intenzivinije da se hrani kada pocinje promjena i to pogotovo sa oseke na plimu. Kako kurenat jaca tako i njegova glad postaje veca, a samim tim i njegova aktivnost tako da u tom periodu treba ocekivati najbolje rezultate. Kada kurenat postigne svoj maksimum i postane konstantne jacine lubin prestaje da se hrani ili to radi veoma slabo. Ako imate srece da se promjena desi u periodima kada je sumrak ili svitanje uspjeh vam je gotovo siguran!

VARALICA

U moru varalica koje se danas proizvode i mogu se naci po našim radnjama ribolovackog pribora izdvojio bih nekolicinu koje su se zaista pokazale kao efikasne. To opet ne znaci da i neke koje nisu nabrojane, ili koje mi iz raznoraznih razloga nisu bile dostupne, nisu lovne i da ih ne treba isprobati. Od silikonskih varalica na prvom mestu je svakako francuski Raglou i njihove silikonske ribice i jeguljice. Treba koristiti velicine od 5,5 – 14 cm, a od boje najbolje su se pokazale bela ili sedefasta, bela sa plavim i crveni ledima, i sve svrste prozirnih sa šljokicama. Moj favorit su one u velicini od 8,5 cm u beloj boji i prozirni sa sivim šljokicama. Twisteri i šedovi su se takode dobro pokazali Što se voblera tice, izbor zavisi od toga kakvi su uslovi na vodi, kakva je vidljivost, dubina, vremenski uslovi itd. Obzirom da brancina uglavnom lovimo na plicim terenima možemo koristiti razne vrste Zara i Popera, plitkoronce i srednjeronce. Velicina koja se najcešce koristi je ona koju vecina morskih varalicara ima u svojim kolekcijama, a ona se krece od 5 pa do 11-12 cm. Od Rapalinih voblera najbolje su se pokazali Rapala Original floating 7 i 9 i to u bojama S i B ili još bolje u MU dekoru, ali na žalost ovaj dekor je jako teško pronaci u našim radnjama… Husky Jerk, Long Cast, Rapala Jointed i X-Rap, pogotovo u situacijama kad vidite da riba prati varalicu ali je ne napada. Yo-Zuri takode ima gomilu dobrih voblera, ali ponajbolji su Pinn’s Minnow i Crystal Minnow i to u plavom, zelenom, zlatnom, srebrnom i red head dekoru.

Ako imamo prilike za živi mamac njega treba staviti kako izgleda na slici jer ovako riba koja služi za mamac najduže živi

PRIBOR

Za lov lubina bice vam odlican štap dužine izmedu 2,40 m i 3,00 m, u zavisnosti da li lovite iz camca ili sa obale, težine bacanja od 10 – 50 g. Zapravo, dovoljna težina bacanja je i 30 g, ali ukoliko koristite sistem sa vaser kuglom ili neki malo teži šed onda je potreban štap vece težine bacanja. Mašinica na ciji kalem staje 100 m najlona 0,30 je idealna, a što se tice najlona on ne bi trebao da prelazi 0,25 što zbog daljine izbacaja, što zbog vidljivosti u vodi . Ako koristite strunu dovoljna ce biti debljina do 0,15. Najbolje je da na osnovnu strunu montirate predvez od fluokarbona tako da bi vidljivost bila što manja jer to povecava šansu za uspeh. Dužina predveza nema potrebe da prelazi 1 m. Što se tice nacina montiranja postoji ih nekoliko. Prvi i osnovni je taj gde varalicu vezujemo direktno na osnovni najlon odnosno predvez od fluokarbona Drugi, koji je jako interesantan, koristi se uglavnom kada primetimo aktivnost na površini ili u plitkoj vodi, a sastoji od iz sledeceg: potrebno je napraviti predvez na cijem ce jednom kraju biti postavljena varalica, a na nekih 80 cm od nje odnosno od kraja vežemo još jedan kraci predvez dužine oko 15-ak cm na koji cemo montirati silikonsku ribicu. Za ovaj sistem najbolje je koristiti površinske varalice kao što su zare i poperi. Treci sistem je sistem sa vaser kuglom i pravi se tako što na kraj osnovnog najlona vežemo vaser kuglu, a na njega vezujemo predvez dužine oko jednog metra, na ciji kraj postavimo twistera ili neku drugu silikonsku varalicu. Ovo nam omogucuje dalek zabacaj, a varalica ne ide do dna vec je povlacimo ravnomerno na odredenom rastojanju od dna odnosno površine. Cetvrti sistem služi za lov na živu ili mrtvu ribicu, najcešce gavuna ili malog cipola i sastoji se od predveza dužine do 1 m na cijem je kraju vezana udica velicine 2, 1, 1/0, u zavisnosti od velicine ribice. Naravno, zbog daljine izbacaja potrebno je na osnovni najlon iznad kopce sa vrtilicom postaviti i klizece olovo težine od 4 do 10 g. Ribicu probodemo kroz oci, a ako je mrtva možemo je još jednom probosti kroz telo. Sve što je potrebno dalje uraditi je da je zabacimo, sacekamo da malo ili potpuno potone i polako je povlacimo imitirajuci kretanje ranjene ribice. Eto, to su neki od osnovnih sistema, a po potrebi moguce su i modifikacije istih. Kada brancin zagrize otpor koji daje pri izvlacenju je najjaci u pocetku, ali vrlo brzo se zamara tako da se za kratko vreme nade na suvom. Ne spada u one ribe koje cuvaju snagu za poslednji trzaj koji im može omoguciti slobodu vec je veoma miran tako da se rukom može prihvatiti. Lovostaj na brancina ne postoji, za sada. Minimalna mjera za brancina je 25 cm. Poštujte mjeru, i naravno u duhu pravog sportskog ribolovca dodajte koji centimetar iznad ove ipak male zakonske mjere! uspešno se lovi i u hladnijem delu godine, od studenog dosvibanj (za razliku od ostalih jadranskih grabljivica) STUDENI se smatra udarnim mjesecom za lov lubina u zavisnosti od temperature vode, mrijesti se izmedu sjecnja i ožujka

PANULOM NA PALAMIDU

pripada porodici Scombridae, što bi rekli, skušina bliska rodaka. Spada u porodicu velike plave ribe. Riba izuzetne snage, koja je uvek u pokretu jer jedino na taj nacin sebi osigurava dovoljnu kolicinu kisika neophodnu za život. Tjelo joj je vretenastog oblika sa zašiljenom glavom, velikim ustima punim jako oštrih zuba. Iduci prema repu tjelo se sužava tako da je u korenu jako tanko. Rep jak, izražen. Tjelo u gornjem delu srebrno plave boje sa uzdužno postavljenim crnim prugama. Kod tek ulovljene palamide mogu se videti i poprecne široke tamne pruge koje ubrzo nestanu. Donji deo tjela srebrenobjele boje. Tjelo je prekriveno veoma sitnim krljuštima koje se lako skidaju. Palamida nema omiljeno stanište, poznata je kao riba otvorenog mora mada voli da zalazi u kanale i zalive. Uvek se krece u jatu i uvek je u potrazi za hranom. Hrani se uglavnom sitnom plavom ribom, gavunima, incunima, sardelama… Može da naraste do težine od 10 kg i dužine oko 80 cm. Živi oko 6 godina, a spolno zrela postaje sa 2-3 godine. Intenzivinije se lovi krajem ljeta, tokom citave jeseni i u prolece. Lovostaj na ovu ribu ne postoji. Minimalna dužina za palamidu je 45 cm. Prosecna lovna težina je oko 1.5kg

PRIBOR

Za lov palamide morski ribolovci koriste razna štapove. Uglavnom su to štapovi dužine od 2.10 do 3.00 m i težine bacanja do 100 g pa cak i više. Znaci, ako se odlucite za bilo koji štap koji spada u ovu kategoriju necete pogrešiti. Sa druge strane, izbor štapa zavisi i od toga da li planirate da palamidu lovite samo panulavanjem tj. povlacenjem varalice iz camca u pokretu ili želite da je lovite zabacivanjem varalice. Obicno se ribolovci koji je love iskljucivo panulavanjem odlucuju za ovu težu varijantu, a ovi drugi, u koje i ja spadam, biraju lakši pribor. Dakle, za lov palamide je sasvim dovoljan štap težine bacanja do 50 g, a što se tice dužine ona je individualna, nekom odgovaraju kraci, a nekom duži štapovi. Mašinica sa kalemom koji prima 150 m najlona 0.30 bice dovoljno dobra da zadovolji potrebe pecanja ove ribe. Osnovni najlon bi trebao biti 0.25, maksimalno 0.30, s tim da fluokarbonski predvez može biti nešto deblji 0.35 do 0.40. Ovo je samo iz razloga što palamida ima izuzetno oštre zube, a ne zbog bojazni od kidanja. osobno nisam pristalica i ljubitelj debelih najlona, ali obzirom da sam puno riba, ili bolje je reci puno varalica izgubio koristeci predvez debljine 0.25, morao sam se odluciti za deblju varijantu. Od tada koja god je zakacena, izašla je napolje. Moj borbeni komplet za lov palamide sastoji se od štapa dužine 2.70 m iitežine bacanja 15-45 g, mašine kapaciteta 160 m najlona 0.25, strune debljine 0.15 i fluokarbonskog predveza debljine 0.40. Sa ovakvim priborom borba sa palamidom predstavlja pravo zadovoljstvo.

VARALICE

Postoji veoma veliki broj varalica koji se može koristiti u lovu palamide. Najcešce su to varalice velicine od 5 pa do 12 cm, mada nije nemoguce da se palamida zaleti i na manje i na vece od pomenutih. Palamida ce rado uzeti varalicu koja oblikom i bojom podseca na ribu kojom se hrani, pa na osnovu toga treba i odabrati varalicu kojom ce se loviti. To su najcešce varalice tankog i izduženog tjela. U zavisnosti od toga da li je njena aktivnost primecena na površini ili ne, odlucicemo se za plitkoronece ili tonuce varijante. Rapala Original, Countdown, Long Cast, Husky Jerk, Yo-Zuri-jev Pinns Minnow, Crystal Minnow i svi vobleri slicni njima, odlicno su se pokazali. Ukoliko nema aktivnosti na površini treba pokušati sa tonucim i dubokoronecim varalicama. Jedne od najboljih su Rapala Magnum, X-Rap Magnum. Što se tice boja S, B, G, SM, GM,MU su najefikasnije mada ni druge prirodnije varijante ne zaostaju. Najbolje je nakon prve ulovljene pogledati šta je to cime se u tom trenutku hrani i onda joj ponuditi najslicniju varalicu. Jer moramo znati da ulovljena palamida izbacuje iz usta sve ono što je prethodno progutala tako da se u camcu obicno nade na desetine ribica kojima se hranila. Ako nemamo srece da je prevarimo, vrlo cesto se desi da ribice potraže zaklon ispod camca tako da je to prilika da vidimo kolika je velicina i koja je vrsta u pitanju. Od silikonskih varalica na prvom mestu Raglou u velicini 6.5, 8.5 i 10.5 cm i to bjela, siva, bjela sa plavim ledima, providna sa šljokicama. Vjerovatno jedna od najlovnijih varalica. Ništa manje efikasna Storm-ova Finesse Minnow u svim raspoloživim bojama. Ukoliko se hrani izuzetno sitnim ribicama treba probati sa strimerima koji su tada veoma efikasni, pogotovo bjeli, žuti, žuto bjeli, plavi, plavo bjeli. Kada vidimo da palamida ?radi?, zapravo to više slici na kljucanje mora, varalicu treba u pocetku vuci malo brze i simulirati ribu koja bjezi jer su tada šanse za ulov vece. Veliki saveznik u pronalazenju palamide su nam galebovi tako da kad se primjeti da se oni skupljaju iznad površine to je siguran znak da je i riba ispod. Camcem se treba polako približiti mjestugdje su galebovi i ribe, iskljuciti motor i žurka može da pocne. Nikako nemojte prolaziti camcem kroz jata ili prilaziti preblizu jer na taj nacin samo se može ostati bez ulova. Ovo je greška koju cesto cine oni koji palamidu love panulavanjem tako da najcešce i ostaju bez ulova i to iz razloga što se varalica nalazi 50-ak metara iza camca tako da se sva riba razbježi dok varalica dode na željeno mesto. Ako se vec odlucite za ovakav nacin ribolova najbolje je camcem voziti oko jata i onda provuci varalicu tacno kroz sredinu. U tom slucaju šanse za uspeh su mnogo vece. Varalicu treba voditi dosta brzo, kao sto sam vec napomenuo, pogotovo u momentu kad tek padne u vodu. Zapravo, treba je voditi tako da skrenete pažnju na nju u gomili ribica koje bježe pred palamidom. Ulovljena palamida daje se u panicni bjeg i pokušava na sve nacine da se oslobodi udice. Dril treba podesiti da bude malo jace zategnut i ne treba joj dozvoliti da se zavuce ispod camca pošto se u takvim situacijama najcešce ošteti najlon i ostajete bez ribe. Za prihvatanje ribe najbolje je koristiti špurtil jer ona nastavlja da skace i bori se i na suvom. Zato treba biti oprezan prilikom vadenja udice da ista ne bi završila u ruci.

OVAKO SE LOVI PALAMIDA

Obilje adrenalina i dobri rezultati čine palamidu jednom od najzanimljivijih meta sportskih panulaša. Najjednostavniji način za početnike je “galebarenje” – promatranje kretanja i okupljanja galebova na određenom mjestu. Galebovi su dobar signal na kojemu će se mjestu pojaviti riba. Za one iskusnije “sonder” (fish finder) je od velike važnosti za uspješan lov palamide. Poželjno je loviti na štap da bi se izbjegla posljedica lova na ruku a to su – krvave ruke – od siline povlačenja ulovljene palamide i klizanja najlona kroz ruke. Većina onih koji love na ruku za kraj sistema vezuju plastičnu kantu koju nakon ugriza puštaju u more a zatim je prate i nakon nekog vremena izvuku izmorenu ribu, no meni se time gube čari panulivanja na palamide.

Palamida je dobar borac, kod povremenih jakih trzaja tunju treba popuštati (prilagoditi otpom na mašinici) dok se ne izmori a nakon toga posao je lak a zadovoljstvo potpuno.

Iako nije previše izbirljiva na ponuđene umjetne varalice ovdje su neke koje su se pokazale bolje:

Raglu od 10 do 16 cm boje: plavo bijeli, zeleno bijeli, te prozirni sa šljokicama iliti srebrnim perlama, Rapala original silver 9 cm, Yo-zuri pin’s minow srdela 9 cm, Yo-zuri pin’s minow gaun 9 cm (zelena leđa).

Sistem – osnova 100 – 150 m najlona (zlu ne trebalo) koristim falcon jer se dobro rasteže i amortizira nagle trzaje, dobar je i asso, debljina po izboru 0,40 – 0,80, ako očekujete veće primjerke ili neku drugu ribu – bolje je odabrati deblju osnovicu. Puštamo u more 40 – 60 m. Za period dok more ne “kuha” poželjno je sistem opteretiti olovom od 20 g koje se stavi na osnovicu. Predvez 0,40, duljina po izboru može od 3 – 10 m – jačeg najlona koji je dobar na uzlovima. Panula se brzinom od 3 – 5 čvorova. Obično se sporedno love luc, rumbaci, plavice, šaruni, iglice. Na površini su većinom rumbići, plavice iglice a nešto dublje (2-10m) palamide i luc-i.

Dobar je i lov iz barke na poziciji gdje more “kuha”. Na gore navedeni sistem na kraju umjesto varalice koristite udicu naješkanu gaunom, papalinama ili srdelom

PANULOM NA LICU

Lica strela ili lica modrulja je za varalicarenje veoma atraktivna riba. Ovo kažem pošto je s obzirom na svoju velicinu ova mala riba izuzetno jaka. Tjelo joj je izduženo i ovalnog oblika, po bokovima spljošteno i visoko. Zelenkasto srebrne je boje, dok je na bokovima i trbuhu svjetlija. Na središnjem djelu tjela može se primetiti nekoliko vertikalno postavljenih crnih pruga. Glava je mala sa malim ustima i izbacenom donjom vilicom. Usta su puna sitnih zuba koji su rasporedeni u nekoliko redova, a ima ih cak i na jeziku. Oci su joj takode male. Ledno peraje joj se sastoji iz dva djela od kojih je prvi, prednji dio, sastavljen od 5-6 veoma tvrdih i ostrih bodlji dok je drugi dio lednog peraja mekan. Repno peraje je prilicno veliko i sastavljeno je od dva jednaka tanka i šiljata kraka. Na kraju ledne, repne i podrepne peraje nalaze se crne mrlje. Može da dostigne dužinu od oko 70 cm i težinu od oko 4 kg mada se takvi primerci jako retko love. Prosecna lovna težina je obicno od 300-500 grama. Jatna je riba i živi na dubinama do 200 metara. Najcešce se nalazi na peskovitom dnu, na ušcima rijeka, mada se nalazi i u lukama. Voli malo zamucenu vodu. Vrlo cesto se dešava da je ima izmedu kupaca na pjeskovitim plažama. Mrijesti se u periodu prolece – ljeto. Moram da priznam da nisam nikada ciljano isao na lov ove ribe mada je ponekad ona cinila veliki dio mog ulova. Obicno se nalazi u blizini druge plave ribe kao sto su palamide, lucevi, trupovi, skuše, lokarde i šnjuri… pa kad pocne „kuvanje“ nikad ne znate sta cete uloviti. Tek kad se nade na udici znate da je ona na drugom kraju po njenim karakteristicnim begovima u stranu. Ponekada zna da iskoci iz vode što joj daje posebnu draž.

PRIBOR

Ukoliko se odlucite za lov ove ribe bice vam potreban štap manje težine bacanja, najviše do 30 g, da bi uživanje bilo maksimalno. Ukoliko se lovi iz camca neka to ipak bude štap vece težine bacanja tj, malo jaci štap jer neretko se desi da na istu varalicu ulovimo palamidu ili luca koji su mnogo veci borci od lice strele. Što se tice debljine najlona i tu treba imati u vidu mogucnost ulova neke vece i snažnije ribe tako da bi fluokarbonski predvez trebao da bude makar 0.25mm debljine.

VARALICE

S obzirom da se radi o manjoj ribi i izbor varalica ce biti takav. Najbolje je da se odlucimo za varalice do 7-8 cm dužine jer ce njih radije uzimati nego vece varalice. Od silikonskih varalica svakako bi preporucio Raglou dužine 5.5, 6.5 i 8 cm i to sedefasti, beli sa plavim ledima, providni sa plavim i srebrnim šljokicama kao i sve ostale silikonce tankog i izduženog tela. Ukoliko se odlucite da lovite na voblere necete pogriješiti ako odaberete neki od Rapalinih Originala, Countdown-a, Husky Jerk-ova u velicini 5, 7 cm i nešto prirodnijih boja, pogotovo ako je more bistro. Izuzetno lovna varalica je Yo-Zurijev Pinns Minnow kao i Crystal Minnow takode manjih dimenzija. Jako dobri rezultati postižu se lovom na strimere, a pogotovo na Clousere, Deceivere i ALF-ove. Od varalica domacih proizvodaca dobro se pokazalo Ružno pace, dvodelno u boji skuše, Calypso vobleri, DTD gavun, Alex-ov Costa… Ima puno varalica koje bi trebalo isprobati i do kojih baš i nije jednostavno doci, tako da su ovde nabrojane samo one koje su se mogle na,i u ovdašnjim prodavnicama ribolovacke opreme. Ovo naravno ne važi samo za varalice namenjene lici streli vec i ostalim morskim grabljivicama. Najbolje doba za lov ove ribe je jutro i vece, tj. svitanje i sumrak, jer se tada intenzivnije hrani mada ponekad taj jutarnji cug može da se produži do podneva. Godišnje doba – leto i jesen. Kao što sam vec napomenuo strela je veoma borbena riba i veoma izdržljiva jer se bori do samog podizanja na camac. Prilikom skidanja sa udice treba obratiti paznju na prednji deo njenog lednog peraja jer ubodi znaju da budu veoma gadni i dugotrajni. Lovostaj i minimalna mjera za ovu ribu ne postoje.

PANULOM NA LOKARDU

Ova riba se od skuše razlikuje po tome što su joj poprecne pruge na gornjem dijelu tijela slabije izražene nego kod skuše. U predjelu stomaka, ispod bocne linije, može se primjeniti veoma puno sitnih crnih tockica. Razlika je i u velicini oka koje je kod lokarde znatno vece. Može narasti veca od skuše, ali je srednja lovna težina takoder oko 0,5 kg. Lokarda veci dio dana provodi bliže dnu, a u sumrak, tokom noci i u svitanje se diže na površinu. Veoma cesto je izmješana sa jatima saruna kod lokarde znatno vece. Može narasti veca od skuše, ali je srednja lovna težina takoder oko 0,5 kg. Lokarda veci dio dana provodi bliže dnu, a u sumrak,

PRIBOR

Obzirom na prosecnu težinu komada koje se love dovoljan ce biti štap dužine od 2.40 – 3.00 m, težine bacanja do 30 g. U svakom slucaju težina bacanja ne bi trebala da prelazi 50 g. Mašinica na ciji kalem staje 100 m najlona 0,25 u potpunosti ce zadovoljiti sve zahteve, a što se tice najlona on ne bi trebao biti deblji od 0,25.

VARALICE

Velicina varalice ne bi trebala da prelazi 8 cm, i na prvo mjesto bih stavio silikonsku varalicu, i to u velicini 5,5, 6,5 ili eventualno 8 cm. Što se tice boja, mislim da ona ne igra neku znacajnu ulogu i da svi dekori u kojima se proizvodi daju podjednako dobre rezultate. Pri odabiru varalica takoder treba voditi racuna o velicini, i kao kod silikonaca odluciti se za neki manji model, do 8 cm. Sam oblik varalice trebalo bi da bude što slicniji obliku ribe kojom se skuša i lokarda hrane, dakle varalice tankog i izduženog tijela su idealni. Yo-Zuri-jev Pinns Minnow, Crystal Minnow, DTD gavun, Rapala Original, Rapala Countdown, u velicinama 5 i 7 cm, su sve varalice koji daju izuzetne rezultate. Srebrna, zlatna, plava, zelena, bijela, red head, za koju god se od ovih boja odlucite, sigurno necete pogriješiti. lokarda, obzirom na svoju velicinu, je izuzeno borbena riba tako da ce vam ribolov na ovu ribu predstavljati pravo zadovoljstvo. Minimalna mjera za ovu ribu je 18 cm, ali osobno smatram da sve primjerke ispod 25 cm ili cak ispod 30 cm treba vratiti nazad jer lokarda te velicine je zaista mala da bi se ponjela.

TERENI ZA RIBOLOV

Vec smo spomenuli da se lokarda riba koja voli duboko more tako da je najbolje loviti zabacivanjem varalice iz camca koji stoji odnosno pluta ili povlacenjem varalice iz camca u pokretu. Ukoliko se ipak odlucite za lov sa obale najbolje bi bilo da pozicija sa koje varalicarite bude na mjestu gdje je dubina veca, tj. gdje se obala strmo spušta jer su na takvim mjestima šanse za ulov vece. Ako primjetite aktivnost galebova u blizini obavezno probajte da zabacujete varalicu na takvim mestima. Najbolji periodi dana su svitanje i sumrak pošto tada izlaze na površinu, a varalicarenje sa obale u toku noci bih iskljucio pošto su šanse za ulov male, a obzirom o kakvim se terenima radi šanse da se povredite su velike. Nocni ribolov se obicno vrši ispod ferala* i to u nocima bez mjesecine.

PANULOM NA SARUNA

TURSKA PANULA

.

UBOJICA SARUNA

OVAKO TO IZGLEDA KAD SE PANULAJE NA SARUNE

Šarun se uspješno i lako lovi panulom specijalne konstrukcije. Radi se o panuli koja ima 3-12 udica kamufliranih perom u raznim bojama i velicinama. Takva panula se naziva i TURSKA PANULA. Turcin lovi sve. Šarune, plavice, skuše, palamide, paukove, srdelune, škarame, ušate, pa cak i lignje. Možda se lov na šaruna cini nezanimljiv u prvu ruku, no pravi doživljaj pocinje kad vam se zabiberi i po deset komada ribe u jednom povlacenju, a svaka rasteže na svoju stranu pa da vidiš gušta. Turcina je lako napraviti. Zapravo i ne zamarajte se izradom predveza. Ima ga kupiti u svakoj trgovini ribolovne opreme, I mislim da je dosta povoljan, oko 20 Kn. Na osnovni najlon debljine 0,40-0,50 preko vrtilice navežemo gotovi predvez (obicno je sa 6 udica), a na kraju zavežemo olovni torpedo 250 gr. I to je to. Zbog same tehnike lova bolje je loviti na ruku. Dakle, cijelu stvar namotajte na motovilo, najbolje pluteno ili od stiropora. Oni koji su spretniji u brodu stave i po dva predveza cime pretražuju duplo vecu dubinu. Lov na šaruna se provodi što sporijom brzinom. Ne valja ici više od 2,5 cvora. Idealno je 1 cvor pa i manje. U toku ribolova izvodimo nagle pokrete rukom u rasponu 1 m. To je potrebno zato što šarun lovi kada panula pada. Cesto ce se dogoditi da kad puštate panulu ulovi se i par šaruna, a sama panula još nije ni došla do dna. Slicno kao kod liganja. Osobno, ne micem i ne opterecujem ruku, dok se na sonderu ne pokažu ribice. A onda pogledam na kojoj su dubini, prilagodim panulu prema tome i onda tek ruka pocinje divljati. Ali nisu uvijek šaruni na dubini. Nekad ih ima citava masa na površini, a ja ih ne mogu uhvatiti jer je turska panula namjenjen od 12 m dubine na dublje,ali zato prominim panulu pa stavim žlicu,ili maloga gavuna od 3cm meni se pokazao kao odlicna varalicaŠaruna prakticki ima svugdje, pa ako ne znate što vam sonder pokazuje, probajte ga malo protresti. Mislim na TURSKU PANULU . Od vremenskih uvjeta je pogodno jugo, ali i bonaca, jer ih po jatima galebova lakše detektiramo. Bolji rezultati se postižu ujutro i uvecer, a nije loše ni kroz podne, ako je plima. Šaruna ima i od kila i izvrstan je borac, pa ako ga lovite radi gušta, lovite ga pinnsom na površini kao za iglicu. S laganim štapom zadovoljstvo je zagarantirano. Ako ne budete zadovoljni drilom vratite šaruna nazad u more.

PANULA NA UŠATE

Ušata se lovi na isti nacin, ukoliko se lovi umjetnim mamcima. Ako se lovi tradicionalnim mamcem, od riblje kožice, sistem se izraduje s pramom (pijokom) duljine do 50 centimetara, vezanim na osnovni najlon, te na mjestu njihovog spoja opterecenim olovom.Osim sistema s jednim pramom, mogu se navezati i 2 ili 3, s tim što se prvi nalazi metar od vrtila na kraju osnovnog najlona, a drugi metar od njega. Prami se vežu pomocu trokrakog vrtila pa cijeli sistem podsjeca na tzv. tursku panulu. Za lov ušate pri površini na osnovni se najlon veže trokraka vrtilica na kojoj su dva prama duljine 2 i 2,5 metra. Osnovni najlon optereti se malim olovom (sacmom), a takoder se nekoliko još manjih kuglica olova stavlja na duži pram. Na udicu jednog prama stavlja se riblja kožica (feluna, iglice, skuše…), a na drugi se možestaviti krak lignjica – i panula je spremna. Izašli smo na more panulavati, pa zašto ne bi panulali na ušatu za pocetak? Lako cemo ih uloviti par komada, ali prvo treba zadovoljiti nekoliko uvjeta. Najbolje vrijeme za panulavanje na ušate je za trajanja vjetrova (južina, maestrala, burina), rano jutro i još bolje predvecer. Teško, vrlo teško ju je uloviti po bonaci. Glavni najlon ne bi trebao prelaziti 0,30mm, a predvez 0,20mm. Kao mamac najjednostavnije je montirati komadic slamke za pice (bijele boje i dužine 3-6cm) na udicu ili manju trokraku i voziti uz obalni pojas brzinom 2,5 do 3,5nm. Isto tako, za mamac ce poslužiti tanki komadic slanine ili neke riblje kožice, montiran na dvije udice. Možemo se zabaviti kao i sa ciplima bacajuci vrše, samo na vece dubine.

PANULOM NA IGLICU

Iako je meso iglice vrlo ukusno za jelo – doduše, ima i ljubitelja ribljih delicija koji je ne cijene – medu ribicima ona ima poseban status kao ‘kultna’ živa ješka. Nezamjenjiva kao mamac za gofa ili zubaca, ta plava riba izduženog tijela koja pliva zmijolikim pokretima, a kako se love uglavnom primjerci do tridesetak centimetara duljine i težine do 15 dekagrama, kad je lovimo panulom možemo koristiti vrlo tanke najlone i sitne varalice.To daje posebnu draž ovom ribolovu, jer je iglica neumoran borac – i da je Bog htio da bude veca, nesumnjivo bi bila jedna od onih riba koje lome štapove i ribice dovode do ocaja! Tako su za izradu panule za iglicu posve dostatni današnji najloni debljine 0,25 milimetara, uz odgovarajuci štap i rolu, dok predvez mora biti što tanji. Najbolje je koristiti kvalitetan najlon debljine od 0,16 do 0,18 mm – jedino fluorokarbonska nit, ako je koristimo za tako ‘prozaicnu’ namjenu, može biti deblja. Panula se može opteretiti nizom urijetko posijanih zrnaca olova, a ako se kao mamac koristi riblja kožica, udice moraju imati dulji vrat i ne smiju biti zakrivljene. U prodavaonicama ribolovnog pribora takvih udica ima napretek, a velicina bi im trebala biti od 4 do 7 (po Mustadovoj klasifikaciji). Kožica se obicno uzima s ušate ili cipla, a dobro je posve ostrugati meso tako da bolje leluja pri povlacenju. Kad lovite iglice, ne treba zatezati ‘na prvu’, nego ribi omoguciti da dobro zagrize, što se zbog oblika njenih usta cesto ne dogada u prvom napadu. Industrija ribolovnog pribora bombardira nas umjetnim varalicama raznih oblika i boja, ali je za lov iglice prikladan samo nevelik dio njih: treba koristiti male wobblere, a medu njima je bez premca pin’s, iz programa japanske tvrtke Yo- Zuri. ‘Mali Jozo’, kako mu ribici tepaju – duljine 3 i 5 centimetara – ‘paklena’ je sprava koja ne prašta ni jednoj ribi, a nekmoli iglici. Uz male wobblere, mogu se koristiti i sitne metalne varalice kao što su castmaster, Mepsove žlice sardine lisce, sardine martellate, le lac i le loup, te male silikonske imitacije hobotnice. Brzina povlacenja panule za iglicu je izmedu 2 i 3 cvora. Ribici na Jadranu u posljednje vrijeme pribjegavaju vrlo provjerenoj italijanskoj varalici “Matassina”. Radi se o svitku vrlo tankih, ali jakih umjetnih vlakana. Svitak se bez udice vezuje na laganu panulu. Napada ga iskljucivo iglica ili kako je još na hrvatskom dijelu Jadrana zovu jaglica, a kad to cini, zubicima poput pile se zakaci i zaplete u bezbrojne niti tako da vrlo rijetko može spasti. “Matassina” se pakuje u prozirnoj, bijeloj, žutoj, crvenoj, zelenoj ili plavoj boji. Kako saznajemo, može se nabaviti i u prodavnicama po cijeni od desetak kuna.

VIŠKA PANULA

Da li štap ili ne, uvik ce bit pravo pitanje. Vecina zagovara lov štapom, ali velika vecina njih nije probala gušte na ruku.. Dobro je i na štap i na ruku. Štap je tehnicko savršenstvo, prava stvar, nema što. Konstrukcija panule i sam ribolov je dosta kompliciran u pocetku, ma koliko stvar nama izgledala trivijalna. Mnogo faktora utjece na pravilan rad rucne panule. Tu su raspored olovnica, težina olovnica, dužina panule, dužina predveza, kurenti, brzina i na kraju sama taktika vožnje.Panula za živuešku je VIŠKA PANULA. Nije svaka rucna panula viška. Višani su razvili panulu koja ce prvo olovima dotaknuti dno. Znaci kad olovo dotakne dno, mi malo zavezemo barkom ili odignemo sistem. Panula se tako da se skoro stoji na mjestu. Za sto metara terena treba 10-tak minuta. Evo i primjera viške panule pocevši od predveza: – predvez min. 20m debljine 0,80-1,00

– zogulin, vrtilica

– razmak 22cm

– 10 olova x 5g na razmaku 5,5cm

– 10 x 5 na 15

– 10 x 5 na 20

– 10 x 5 na 27,5

– 10 x 5 na 30

– 10 x 5 na 35

– 10 x 3 na 38

– 10 x 3 na 40

– 10 x 3 na 48

– 10 x 3 na 50

– 10 x 3 na 60

– razmak 260 cm

– zogulin

Evo ovako. Kad stojite u barci (niskoj) i primite za zogulin na kraju panule i kad vidite da je prvo olovo do ruke dotaklo površinu mora, onda ste negdje na 18m potopili ješku. Ako sjednete onda je to negdje na 20-25m. Ako pak pustite da potone skoro okomito, onda je ješka na 40m. Treba malo prekse da se uigrate. Ima i onih koji bi panulali na 70m. Tu je onda potreban još jedan dodatak a ide ovako: – od zadnjeg zugulina ( do ruke ) 150cm

– 10 olova x 3g na razmaku 80cm

– 10 x 3 na 110 i

– 10 x 3 na 140

Osnova na koju nižete olova je 1,2 I to je to. Preporuka je da na kraj vežete 100 metara konopa kako bi mogli savladati i vece zubace i gofove.

SREDNJO TEŠKA VIŠKA PANULA

Konstrukcija nešto lakše panule za lov kroz plice predjele se sastoji od 33 olova po 3 grama rasporedenih: – 14 metara predveza, – zogulin, – svakih 1,2 metra po jedno olovo (ukupno 33 komada).

PANULAVANJE LIGANJA

U drugoj polovici glavne sezone lova liganja posve blizu obale love se krupne lignje, lakše nego oprezne sitne. Medutim, ulov nije osobito cest jer je krupnih liganja relativno malo. Kako bi ulov i brojcano bio veci, lignjolovci moraju pretraživati veca lovna podrucja. To je najlakše uciniti povlacenjem varalice iz plovila. Iskusni lignjolovci znaju da se u ovo doba godine lignje masovnije zadržavaju na manjim dubinama, najcešce izmedu jednog i 10 metara. Sredinom dana su najdublje, da bi u sumrak bile najbliže površini i obali. Isto tako znaju da krupnije lignje sada vrlo cesto love u paru. Zato najradije love dvjema varalicama na posebnim priborima ili, sve cešce, na jednom priboru. Vrsta varalica u tandemu ovisi o afinitetu lignjolovaca te željenoj dubini lova. Uglavnom se rabe teturavci, lignjarici sa “spojlerom”, uranjajucom plocicom. Zbog velicine plijena, bolje je rabiti najvece teturavce, duge 110 mm. Što se tice dekora, narancasti s crvenim ledima, tzv. knez lignjarici, najucinkovitiji su u sumrak, kad se inace najuspješnije lovi. U to doba dana vrlo je uspješan i teturavac crvenih leda i srebrnog trbuha, tzv. trlja. Ako se, pak, želi u svako doba dana i noci loviti istim teturavcem, tada je neusporedivo najbolje rabiti teturavac koji dekorom oponaša skušu i srdelu. Srebrna tijela tih varalica bljeskaju na svjetlosti pa su one iznimno ucinkovite u lovu po mjesecini. Zbog male dubine lova, tandem panulu nije potrebno dodatno opteretiti. Dubina urona varalice može se regulirati brzinom plovidbe. Medutim, bolje je to raditi dužinom ispuštene osnovne strune.

Ažurirano 21. siječnja 2015 — 17:40

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme