marjan.hr

PLOVI I LOVI

KOMIŠKA I VIŠKA POGAČA

SASTOJCI
Umijesiti tijesto za kruh:
– brašna 1 kg i 80
– tri paketa suhoga kvasca
– 1 dkg soli
– malo ulja i mlake vode 2 dcl.
Priprema:
Sastojke izmiješati i zamijesiti tijesto za kruh. Ostaviti da se diže dok ne naraste tri puta veće. Nasjeckati crveni luk, peršin i oguljene rajčice, te od toga napraviti šalšu – umak od rajčica (naravno na maslinovom ulju). Tijesto podijeliti na dva dijela. Prvi dio razvaljati i staviti na dno posude za pečenje. Po tome prosuti šalšu, poredati očišćene slane srdele bez kosti, pokriti drugim djelom tijesta i ostaviti da se diže još pola sata (dobro ju je prekriti toplom krpom). Kod prekrivanja drugim dijelom dobro stisnuti krajeve da se umak tijekom pečenja ne bi razlijevao. Gornje tijesto vilicom izbosti na dosta mjesta, pa staviti peći na 180 stupnjeva 40 do 45 minuta. Prvih 10 minuta dobro je peći na 220 stupnjeva, a ostatak vremena na 180. Nakon vađenja dobro je pogaču premazati s malo vode, opet prekriti krpom i ostaviti da se ohladi.
Kad nema svježih rajčica mogu i pelati, pa čak i koncentrat od rajčice. Ako je tijesto debelo luk i rajčicu ne treba prije pirjati.
I na kraju zadnja tajna. Razlika između komiške i viške pogače je samo u tome što komiška ima rajčicu, a viška nema.
DOBAR TEK

Ažurirano 7. siječnja 2015 — 23:57

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme