marjan.hr

PLOVI I LOVI

BRODSKI ČVOROVI

cvorovi

 Iako ima mnogo načina vezivanja čvorova ili uzlova, u osnovi ih se može podijeliti u dvije skupine: na one koji služe za vezivanje konopa za nepomičan objekt te na one koji služe za spajanje dvaju konopa, po mogućnosti različitih debljina.

Osmica

Da biste zavezali čvor na kraju konopa, kako se konop, na primjer, ne bi izvukao pod pritiskom, načinite donju petlju, a potom gornju petlju. Provucite živi kraj konopa kroz prvu petlju tako da nalikuje broju 8.

Područje ljudske djelatnosti u kojem su se čvorovi ponajviše rabili jest vjerojatno pomorstvo, naročito u doba jedrenjaka kada je na brodovima sve vrvilo od konopa. No, u našoj terminologiji tada govorimo o uzlovima; čvorovi su tek jedna podvrsta uzlova, dok su ostale npr. vojevi, pašnjaci, grljci, kučevi, zapori, rasponice, upletke, pletiva, opleti, itd. Svaka od tih podvrsta sadrži na stotine, možda i tisuće, različitih uzlova, na koje se postavljaju mnogi uvjeti, ovisno o namjeni. Svakako, najvažniji uvjeti jesu jednostavnost vezivanja i sigurnost, a za neke uzlove i mogućnost brzog odrješivanja. O vještini vezivanja često je ovisila, a i danas u doba rekreativne nautike i “vikend kapetana”, ovisi sigurnost broda i posade. Mnogo je života izgubljeno nestručnim vezivanjem uzlova, ili uporabom nekog uzla za pogrešnu namjenu. Npr., vrlo rašireni muški uzao (square knot, ili reef knot) jedan je od najsigurnijih (osobito kada se stegne i smoči) spojnih uzlova koji služe za nadovezivanje konopa. No, ukoliko su ti konopi različitih promjera ili tvrdoće lako se razveže! Primjeri uzlova koji se koriste u pomorstvu, mogu se naći na zaista mnogim mjestima na Mreži.

NE ISPLOVLJAVAJ AKO NE ZNAS VEZATI OVE CVOROVE!

Cvorovi se kvalitetno uce na wc solji, umjesto citanja trac novina.

  • BOWLINEVeoma pouzdan čvor, a u isto vrijeme jednostavan za svezati i razvezati.
  • Untitled - 10
  • CLOVE HITCHPopularan metoda vezivanja čamca, sluzi za privremeno vezivanje a izuzetno je lagan. Solidne pouzdanosti za svakodnevnu upotrebu.
  • Untitled - 11
  • RIBARSKIVeoma pouzdan čvor, najčešće se upotrebljava za vezivanje čamaca za bove i sl.
  • Untitled - 12

CLEAT

Upotrebljava se za vezivanje konopa oko nepomičnog objekta, kao što je brodska bitva, a veže se tako da se naprave dvije preklapajuće petlje. Kako bi se bolje pritegnuo, zavežite i polučvor.

Untitled - 13

 

DOUBLE HALF HITCH

Jednostavan čvor za privremeno vezivanje čamca za alku.

Untitled - 14

 

 

Muški

Upotrijebite muški uzao (dva obična uzla zavezana u suprotnome smjeru) kako biste spojili dva konopa jednake debljine ili za vezivanje zavoja na rani. Da biste ga razvezali, povucite jedan od živih krajeva konopa prema drugome. Na taj način od njega ćete napraviti klizni čvor kao što su dva polučvora s lijeve strane.

Spajanje dva konopa iste debljine.

Untitled - 15

Vezivanje konopa

vezivanje konopa

Ažurirano 17. veljače 2015 — 12:44

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme