marjan.hr

PLOVI I LOVI

MORSKO JAJE

Morska jaja veličine su šake obrasla algama, izgledaju kao dio kamena u moru, na opis su mekana kao hrskavica uha, a kad se razrežu ukaže se unutrašnjost u kojoj je nešto što zaista sliči na žumance…

Untitled - 17

Jaje ima kičmu

Šta su zapravo morska jaja? Znanstvenici iz splitskog Oceanografskog instituta objašnjavaju da je riječ o organizmu iz skupine plaštenjaka (tunicata), podskupine mješičnice, zasebnoj skupini koja je pri vrhu beskičmenjaka, najbliže kičmenjacima. Njihova mješina ima dva otvora, kroz jedan prima more (hrani se planktonskim organizmima), a kroz drugi ga izbacuje. Žive na kamenu i ne miču se. Morsko jaje je interesantno jer u svom embrionalnom obliku ima jedan prutić za koji se smatra da je u razvojnom smislu živog svijeta preteča kralježnice. U morskim jajima ima puno joda što je zdravo, a žuti dio koji podsjeća na žumance i koji se jede, zapravo je njegov rasplodni dio, i znanstvenici kažu, logično je da taj dio iz kojeg ide novi život bude zdrava hrana.

 

Ažurirano 30. prosinca 2014 — 22:12

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme