Posložiti srdele na tacnu bez pranja i čišćenja. Dobro ih posoliti i popariti i staviti u frižider 2 dana. Tek tada ih očistiti, odstraniti glavu, kosti i kožu i servirati na tostu s malo zasoljenim maslacem.
Druga varijanta: – 1 kg svježih srdela
– 1 dl najboljeg maslinovog ulja
– 3 zelena limuna
– ružičasti papar
– bosiljak, kadulja, peršin
Srdele trebaju biti potpuno svježe. Prepoznaju se po blistavoj boji i čvrstoći mesa. Priprema je vrlo jednostavna. Srdele narezati u filee. Za to treba svakoj ribi odrezati glavu, oguliti kožu i odstraniti kosti. Filee složiti na pladanj i zaliti mješavinom maslinovog ulja, soka zelenog limuna, ružičastog papra i sitno nasjeckanih mediteranskih trava (bosiljak, kadulja, peršin). Posoliti i ostaviti 30 minuta u hladnjaku prije serviranja. Ako nema zelenog limuna, već običnog, treba smanjiti količinu limunovog soka.
DOBAR TEK