marjan.hr

PLOVI I LOVI

Što treba znati o ljepilima za udičarske pribore

Preneseno s web portala Dubrovnik Press

PIŠE:  08. SIJEČNJA 2016. 11:24

 

Sportsko-rekreativni ribolovci pri kompletiranju pribora sve više koriste ljepila. Najčešće ojačavaju čvorove, posebno one napravljene suvremenim PE višenitkama koje su sklone samoodvezivanju, te lijepe spojeve izrađene pomoću „snoda“ – spojnica u obliku kuglice s jednim ili dva provrta.

 

Kako se za te i ostale potrebe može koristiti više vrsta lijepila, različitih osobina i načina primjene, svatko tko ih želi koristiti treba znati sve o njima, ne samo kako bi postigao najbolje rezultate nego i izbjegao moguće neugodnosti.

 

JEDNOKOMPONETNO JE LAKŠE KORISTITI
Za kompletiranje udičarskih pribora mogu se koristi dvije skupine ljepila – dvokomponentna na bazi poliestera i jednokomponentna cianoakrilna (CA).

advokomponentno
Prva su neznatno kvalitetnija, ali znatno nepraktičnija za upotrebu. Zato je najbolje koristiti CA, posebno ona specijalno pravljena za spajanje ribolovnih struna. No, dobro rješenje, posebno za rekreativni ribolov, su i znatno jeftinija univerzalna CA ljepila koje proizvode brojne tvrtke i mogu se kupiti praktično svugdje. Ova ljepila su kod nas poznata pod trgovačkim imenima nekih od njih poput „Cianofix“ i „Moment“, te kao superljepilo.

 

Sa cianoakrilnim ljepilima mogu se međusobno spojiti gotovo svi materijali. Ta se ljepila stvrdnjavaju iznimno brzo i otporna su na vodu. Pakiraju se u malu ambalažu, najčešće ispod 10 grama težine, iz koje „vole bježati“, baš kao i s podloge na koju se nanose. Manje je poznato da se u medicini i veterini koristi za lijepljenje kože i drugih tkiva – pa je dobro pazite da se ne zalijepite za predmete koje lijepite jer ćete kožu od njega morati odvajati britvicom za brijanje.
DEBLJI SPOJ JE I MANJE ELASTIČAN
Kvaliteta spojeva izrađenih pomoću ovih ljepila ovisi o mnogo čemu. Naime, ona najbolje „drže“ na čvrstim, glatkim i neporoznim materijalima i to ako se nanose u iznimno tankom sloju. Za lijepljenje staklenih dijelova, primjerice raznih perlica, neusporedivo su najbolja ljepila posebno pravljena za lijepljenje tog materijala. Ako se baš moraju koristiti za lijepljenje poroznih, mekanih materijala, primjerice pjenoplastike (od koje se prave plovci i varalice) treba ih pomiješati sa sodom bikarbonom, koja će poslužiti kao punilo.

aljepilo1

Vrijeme sušenja CA ljepila ovisi o debljini sloja. Naneseni u tankom sloju stvrdnjavaju se brzo, za 5 do 10 sekundi. Srednje debeli sloju ljepila se stvrdne za 9 do 20 sekundi, a debeli sloj za 15 do 45 sekundi. Međutim, vrijeme potpunog sušenja, čime ljepilo postiže najbolje držanje, traje puno duže – od 8 do 24 sata, ovisno o vrsti i debljini sloja ljepila te materijala koji se spajaju.

 

Od debljine sloja ljepila ovisi i elastičnost njegovog spoja – što je sloj deblji to je spoj manje elastičan. Inače, njegovi spojevi nisu osobito otporni na savijanje, a najmanje podnose velika smična naprezanja, odnosno slabije su otporna na udarce nego na potezanje.

 

RAZARAJU MNOGE MATERIJALE
Prije upotrebe univerzalnog ljepila dobro je provjeriti kako ono djeluje na materijale koji se žele spajati. Naime, neka od tih ljepila otapaju pojedine vrste najlona i plastika, što može znatno oslabiti spoj. Pri izboru univerzalnog ljepila provjeriti treba i miriše li. Većina njih ima jak miris koji ne prija ribama, a nestaje tek poslije tjedan dana nakon nanošenja.

aljepilo2

Kvaliteta CA ljepila ovise i o načinu te dužini njihovih skladištenja. Većina njih su upotrebljiva 6-9 mjeseci ako se čuvaju na sobnoj temperaturi. Nakon toga stvrdnu. Ako se čuvaju na 4 stupnja Celzijeva upotrebljiva su do godinu dana. Zato ih je najbolje držati u hladnjaku na temperaturi 2-8 stupnja. Ljepila koje se rade na bazi cianoetila traju duže, u hladnjaku do 2 godine.

 

U slučaju potrebe, CA ljepila se najbolje i najlakše uklanjaju acetonom, ali ima i drugih metoda. Hlađenjem, u zamrzivaču primjerice, to ljepilo postaje izraziti krhko, pa je zalijepljene dijelove moguće jednostavno odlomiti.

aljepilo3

Na kraju, dobro je znati nešto i o djelovanju ovih ljepila na pamuk i vunu. Naime, u doticaju s njima oslobađa se velika količina topline, katkad i dovoljna da trenutačno zapali pamučni ili vuneni predmet. Uz to se oslobađaju i pare koje iritiraju sluzokožu. Zato krpe od tih materijala ne treba koristiti za uklanjanje viška CA ljepila. Sličan efekt ima i kombinacija CA i sode bikarbone pa se, odlučite li se koristiti je kao punilo, pobrinite za odgovarajuće mjere sigurnosti.

Ažurirano 23. ožujka 2016 — 20:02

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme