marjan.hr

PLOVI I LOVI

JIGWOBBLER VARALICA

preneseno s web portala

Dubrovnik Press

PIŠE:  01. 

 

Isprovocirati nezainteresiranu grabljivicu da napadne ponuđeni mamac, posebice umjetni, često nije lako, osobito u hladnijem dijelu godine. Jedan od načina da se u tome uspije je upotreba hibridnih varalica. Ti su križanci dobiveni kombiniranjem konstruktivnih osobina različitih vrsta varalica, što ih često čini privlačnijim od standardnih umjetnih mamaca.

 

Po učinkovitosti i širini primjene među hibridima se izdvajaju dva modela. PrvI je nastao križanjem teturavaca i „mrdavaca“, varalica od mekane plastike, najčešće oblikovanih tako da izgledom oponašaju kojeg glavonošca. Drugi je „jigwobbler“, kod nas skoro nepoznati kružanac.

 

TETURAVAC NA OLOVNOJ GLAVI

 

Kao što se i iz imena može zaključiti, „jigwobbler„ je kombinacija metalne glave („jigg“ ) i teturavca („wobbler“).

P656 Jigwobler

No, ne radi se o jednostavnom spoju tih elemenata. Prsten za spajanje glave s ostatkom pribora je na kraju dugačke žice, što smanjuje mogućnost zapinjanja i petljanja ostatka pribora s varalicom prilikom njenog odbacivanja.

 

Zadnji dio glave i prednji dio teturavca, spojeni pomoću dva prstena, oblikovani su tako da se ne dodiruju bez obzira ima li teturavac pokrete lijevo-desno ili gore-dolje. Zbog istog razloga zaranjajuća pločica je smještena ispod „glave“ teturavca. Time se sprječava lupkanje, što plaši ribu.

img1188 Jigwobbler

Zbog težine glave varalica brže ili sporije tone na bilo kuju dubinu, što znači da se njome može loviti u svim slojevima mora. Zato je idealna za ispitivanje nepoznatih lovnih terena.

 

Ma kako brzo varalica tonula, njen zadnji kraj ima pokrete. No, oni su posebno intenzivni kad se varalica povuče. Učestalost i vrsta pokreta teturavca ovisi o obliku, brzini povlačenja varalice, veličini i obliku „spojlera“…
NIKAD NE MIRUJU
Izraženije pokrete od onih izrađenih iz drva ili tvrde plastike, imaju teturavci napravljeni od mekane plastike. Međutim, takvi se brže troše pa su oblikovani tako da se mogu brzo mijenjati jednostavnim umetanjem u utor tvrdog prednjeg dijela.

 

Na pokrete ove varalice utjecaj ima čak i međusobni položaj prstena koji spajaju dijelove varalice. Kad je prsten na njemu zakrivljen na dolje, teturavac ima učestalije pokrete gore-dolje. Kad je, pak, zakrivljen na gore, te su kretnje manje intenzivne, ali još uvijek dovoljno izražene da uzrokuju vibracije koje bočnim linijama osjete i ribe izvan užeg lovnog područja.

F7817 Jigwobbler

Čak i s najjednostavnijim, pravocrtnim jednoličnom povlačenjem ova varalica ima atraktivne kretnje. Oni koji žele nešto više mogu je povlačiti tek nešto kompliciranijim načinom s povremenim stajanjem, tj. pauzama u pravocrtnom povlačenju.

 

Zapravo, što god varaličar napravio sa strunom u lovu „preko prsta“ ili vrhom štapa, ta varalica će imati manje ili više primamljive pokrete.
VARAJU I MIRNE RIBE
Iako se pojavila tek prije četiri godine, ova je varalica jako brzo stekla je povjerenje brojnih varaličara diljem svijeta, kako sa slatkih voda tako i mora. Razlog tome je što su se pokazali prikladnim za sve načine varaličarenja, s obale i s plovila, kako u  mirovanju tako i pokretu, penduli. Prevarit će sve priobalne i grabljivice otvorenog mora, ali i mnoge „mirne ribe“. Zbog velike težine u prednjem dijelu i kompaktnosti, ova varalica se u „spinningu“ lako i precizno odbacuje na velike daljine.

Ažurirano 23. ožujka 2016 — 19:58

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme