marjan.hr

PLOVI I LOVI

Kako odabrati štap za lov na lignje skosavanjem

RIBOLOVNI PETAK (88): Kako odabrati štap za lov na lignje skosavanjem

 Preneseno s portala Dubrovnik Press

PIŠE: 

 

Počinje sezona lova na lignje, a s njom i kupovina odgovarajuće opreme. Najviše se, dakako, kupuju varalice, baš kao što se najčešće lovi skosavanjem – povremenim spuštanjem i podizanjem pribora. No, naši ribolovci sve češće pribavljaju i štapove iako lov s njima, baš u lovu lignje tom tehnikom, u odnosu na onaj „preko prsta“ ima najmanje prednosti. Kako bi dobre osobine štapa došle do izražaja valja znati pravilno ga odabrati. Isto vrijedi i za rolu, bez koje nema lova lignje i ostalih glavonožaca štapom. Evo kako ga izabrati.

 

KRAĆI I SREDNJE BRZI

 

Kako u trenutku kad lignja ispliva na površinu trzajem ne bi uzrokovao kidanje kraka plijena, štap za lov lignje ne smije biti krutog vrha – „brze“ akcije A. Nije dobro ni ako je posve savitljiv – „spor“ (akcije D), jer se s takvim teško kontrira, odnosno udica dobro zabada u žilavo meso glavonošca. Zato je za lov lignje najbolje koristiti štap srednje, akcije B ili C.

aDSC5741 Lignjaljeto

Dužina štapa za lov iz plovila ovisi o raspoloživom prostoru u njemu. No, iako se i na malim plovilima može loviti štapom dužine do 3, čak i 3,5 m, za lov lignje su dovoljni oni dugi od 1,1 do 2,1, najviše 2,5 m. Težina bacanja ovisi od toga na kojoj će se dubini loviti, ali je za priobalni lov, koji je najčešći kod nas, u pravilu posve dovoljan štap težine bacanja 20 do 60 grama.

 

VAŽNA JE TEŽINA

 

U lignjolovu skosavanjem pribor se cijelo vrijeme drži u rukama pa je važno da štap bude što lakši kako ne bi izazivao bolove u rukama. A štap ne može biti lagan ako je poput plastičnih plovila izrađen od „fiberglasa“ – staklenih vlakana. Male težine može biti samo onaj od ugljičnih vlakana, čija upotreba, međutim, znatno poskupljuje štap. Kompromisno rješenje, kako cijene tako i težine, je štap od kombinacije tih vlakana.

aF20222

Kad je u pitanju vršnjak – vršni dio štapa, ako je on višedijelan, kompromisa ne bi trebalo biti. Vršnjak izrađen od stakloplastike je osjetljiviji i otporniji na pucanje, pa mu treba dati prednost nad onim ugljičnim.

 

Za kvalitetu štapa nije važno od čega mu je izrađen rukohvat. Međutim za cijenu jest. Rukohvat od pluta je znatno podiže, baš kao i broj dijelova štapa. Višedijelni teleskopski su skuplji, ali, što je još gore, i skloniji pucanju. Zato je najbolje ako su kratki, dugi do 1,3 ili 1,5 metra jednodijelni, a oni duži od najviše dva dijela.

 

O težini treba voditi računa i pri odabiru role za lov liganja s obale. Najbolja je ona bacačka – plitkog kalema i veličine 20 ili 30. Broj kugličnih ležaja u njoj je posve nevažan, ne treba ih biti više od 3 do 5. Najvažnije je da rola dobro slaže strunu, kako se ona ne bi mrsila.

 

Ažurirano 6. listopada 2015 — 14:26

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme