marjan.hr

PLOVI I LOVI

LOV SARUNA

preneseno s  web portala DUBROVNIK PRESS.HR

Za obilan ulov u ovo doba treba potražiti SARUNE

RIBOLOVNI PETAK (79): Za obilan ulov u ovo doba treba potražiti širune

Piše:   

 

Udičarima skromnog znanja koji žele obilnije loviti u ovo doba godine, meštri od udice preporučit će da potraže širune, vrlo brojne i za ishranu uvijek raspoložene ribe. Također, preporučit će da ih love iz plovila, jer se najčešće drže dubljeg mora, rijetko manje od stotinjak metara od obale. Najčešće se zadržavaju između dna i sredine dubine mora, gdje progone sitnu plavu ribu. Češće su nad brakovima te pjeskovitim i ljušturastim nego nad ostalim dnima, ali, zapravo, nisu previše izbirljivi u tom pogledu. Također, ni doba dana nije presudno za uspješnost lova širuna, jer su oni „uvijek gladni“. Ipak, najbolje se love noću, ali samo pod umjetnim svjetlom, ali taj je način ribolova zabranjen sportsko- rekreativnim ribolovcima.

 

LOVI SE SVIM TEHNIKAMA

 

Saruni se iz plovila najčešće love bulentinom. Ako je jato Saruni vrlo brojno, a uglavnom je takvo, najbolje je loviti klasično kompletiranim priborom s tri priveza (primule) dužine 40 do 80 cm. Najduži treba biti najdalje od olovnice na dnu. Donji, najkraći privez treba vezati tako da njegova udica bude neposredno poviše olovnice. Ovisno o dužini štapa, razmak između ostalih priveza može biti duplo, a minimalno desetak centimetara veći od njihove dužine.

P420 arun

Priveze treba raditi od najlona debljine 0,18 do 0,22 mm, a osnovu završnjaka od neznatno debljeg najlona. Lovi li se na većim dubinama, zbog smanjenja mogućnosti zaplitanja pribora bolje je koristiti završnjak, sistem, sa samo jednom udicom. No, ma koliko ih bilo, udice trebaju biti dugovrate i tanke, širine luka 7 do 11 mm, najbolje oblika „crystal“ ili „aberdeen“.

 

Sve spojeve na završnjaku je najbolje izvesti vrtilicama ili perlicama, koje će omogućiti veliku pokretljivost pribora i tako ublažiti posljedice velike borbenosti plijena. A da bi pribor stigao i zadržao se na željenoj dubini, treba ga opteretiti olovnicom. Njena težina treba biti što manje, najčešće je dovoljna ona teška tek 10 do 30, najviše do 50 grama.

F21361

Loviti se može „preko prsta“, ali je neusporedivo lakše i učinkovitije loviti štapom i rolom. Najprikladniji su lagani ili srednje teški specijalno pravljeni za lov bulentinom, „boat“ klase dužine do 2,5 m. No, posve je prikladan i je kraći (do 3,3 m) štap posebno pravljen za lov ometcem, tzv. bolonjez. Bez obzira koji se štap koristio, na njega treba montirati do srednje veliku rolu velike brzine, napunjena osnovnim najlonom promjera 0,25 mm. Još bolje je, osobiti za lov na većim dubinama, osnovnu strunu izraditi od PE višenitke, ne deblje od 0,16 mm.

 

ABRUMAVANJE POMAŽE

 

Lov širuna je najbolje početi primamljivanjem. Abrum se može napraviti od svih mamaca, ali je usitnjena srđela najučinkovitija. Za cjelodnevni ribolov dovoljno je oko pet kilograma primame, najbolje smještene u vreću od povrća i spuštenu ne previše duboko, čak i pod samu površinu, na dva do tri metra pod plovilom. Širuni će tragom primamme veoma brzo prići plovilu i površini. Na kojoj su dubini lako i brzo će se utvrditi. Veoma rijetko nad samim dnom, a kako vole uzimati hranu u pokretu, loviti je najbolje iz neusidrenog, plovila prepuštenog kurentu, struji mora.

F26484

Vrsta mamca neće biti presudna za uspjeh lova, ali hoće način njenog postavljanja na udici. Najbolje ju je nadjenuti tako da mamac visi preko udice. Naime, širun se hrani u pokretu, pa iako će progutati sve što je jestivo draži su mu pokretni zalogaju. Zato je najbolje mamčiti trake inćuna, srdele, lignje, lignjuna, ali i cijele kozice. Mamac treba biti dugačak tri od pet centimetara, a vrh udice mora viriti iz njega.
Osim širuna, opisanim načinom i priborom lovit će se i druge male grabljivice, u prvom redu vrnuti i lokarde. Sve te ribe vrlo su agresivne i brojne pa se vrlo brzo može naloviti dozvoljena dnevna količina od 5 kg, što treba imati na umu. Također, na umu treba imati i to da je zakonom propisana minimalna lovna dužina širuna 15, a vrnuta 18 cm. Osim toga, iako propisi to ne nalažu,i svaki pravi sportski ribolovac trebao bi u more vratiti i nedorasle plavice, one kraću od 15 cm.

Ažurirano 15. rujna 2015 — 17:58

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme