marjan.hr

PLOVI I LOVI

LOV FRATRI

 preneseno s  web portala DUBROVNIK PRESS.HR

U ljetnoj noći na udicu će najčešće fratar doći

RIBOLOVNI PETAK (81): U ljetnoj noći na udicu će najčešće fratar doći

Piše:   

 

U najtoplijem dijelu godine ribe se spuštaju u dublje, hladnije i tamnije more te danju smanjuju aktivnost. Zato je udičariti najbolje bulentinom i noću. Ako je noć s mjesečinom, ribe tijekom nje postižu vrhunac aktivnosti, dok se u vrijeme mraka najintenzivnije hrane u svitanje. Takav dnevni ritam imaju manje ili više sve ribe, osobito manje, od kojih je među najcjenjenijima i sada najaktivnijima fratar.

 

PO MJESEČNI

 

Fratar se dobro prilagodio devastaciji mora i klimatskim promjenama pa je brojan skoro kao i prije. Ima ga svuda, bez obzira na vrstu dna, što osobito vrijedi za manje primjerke koji se u jatima zadržavaju i u plitkom zatvorenom moru. Odraslim ne prija brojno društo, a i nerado zalaze u plićake. U ovo doba godine najčešće se zadržavaju nad dnima od pet do dvadeset metara pod površinom. Spuštaju se i dublje, a preferiraju tvrdo, osobito dno s procjepima. Znatno su oprezniji i nepovjerljiviji od mladih primjeraka. Zbog svega navedenog, jasno je da je noć s mjesečinom najbolje vrijeme za ljetnje udičarenje fratara. U rujnu fratri će još više pojačati aktivnost, osobito krupniji, a onda će se sve slabije loviti.

F25801 Fratar

Osim noći s mjesečinom, dobrom ulovu fratara udicom pogodovat će i mirno more bez ili tek s laganim vjetrom. Krupniji primjerci se najintenzivnije hrane početkom noći, a sitniji pred i tijekom izlaska sunca.

 

OČENAŠ

 

Loviti se može ometcem i bulentinom, oba sa završnjakom tipa „očenaš“ – s olovnicom na kraju i dvije ili tri udice poviše njega. Za lov s obale, udice se montiraju na priveze dužine 20 do 25 cm od najlona debljine 0,25 do 0,30 mm. Privezi se raspoređuju na metar dugi predvez iste debljine, s tim da donja udica stoji oko pet centimetara ispod olovnice. Njena težina ovisi o dubini i stanju mora gdje se lovi, a rijetko prelazi 10 grama težine. Tako kompletirani završnjak preko vrtilice s kopčom spaja se s osnovnom strunom debljine 0,35 do 0,40 mm. Na posve isti način, ali od najlona tanjeg za 0.05 mm, najbolje je kompletirati i bulentin za lov iz plovila usidrenog uz obalu.

 

Loviti se može „preko prsta“, ali je bolje koristiti lagani štap s rolom, najbolje onaj klase „beach“ i „beach ledgering“, odnosno onaj namijenjen lovu ometcem ili ometcem za daleko bacanje. Akcija mu mora biti brza (A), a vrh iznimno osjetljiv. Za lov s obale najbolje onaj dužine do 4,5 m , a iz broda 2,5  do 2,7 m.

 

PROHODNA OLOVNICA

 

Za lov na izrazito hridinastim terenima, zbog smanjenja mogućnosti zapinjanja, puno je bolje koristiti pribor sa samo jednom udicom na kraju završnjaka, identičan onom za lov komarče, s kliznom, prohodnom olovnicom na osnovnoj struni. Takav pribor znatno se može poboljšati dodavanje plovka na osnovnu strunu. Plovak može biti fiksni ili klizni, ali obvezno izduženog oblika. Ako se lovi noću, koristiti treba svjetleći plovak, s ugrađenom led diodom i „baterijom“, ili s kemijskom ampulom. Ako se, pak, noću lovi s obale klasičnom „fermom“, od velike je koristi svjetlosni indikator trzaja.
Bez obzira kako se lovilo i kompletirao pribor, koristiti treba udice veličine 12 do 10, odnosno širine luka 8 do 12 mm. To mogu biti „kristalke“, univerzalne udice za lov s obale, ali prednost treba dati onima s nešto kraćim vratom. Barem podjednako dobre su i udice oblika „Limerick“, kakve se koriste u lovu komarče.

 

VELIKI MORSKI CRV

 

Neusporedivo najučinkovitiji mamac za noćno lov fratra je veliki morski crv jer on i svjetluca u noći. Umjesto njega mogu se koristiti i svi ostali crvi, osim cjevaša. Preporučujemo korejske koji se iznimo učinkoviti, a mogu se živi kupiti u mnogim obalnim prodavaonicama ribičke opreme. Izvrstan mamac jesu i kozica, rak samac i pjeskulj, mušula, komadi glavonožaca i trpa. Osim onim čime se inače hrani, fratar se može loviti i drugim mamcima, ponajprije pastelom. Međutim, što god to bilo treba obilato pokrivati udicu.

F11263 Veliki crv

Prije ribolova , osim o mamcima dobro je razmišljati i o primami. Naime, rezultati lova fratra znatno se mogu poboljšati brumavanjem. Za izradu primame mogu se koristiti standardni sastojci poput mušule i ribljih otpadaka, ali im je dobro dodati i zdrobljene ježince, koje fratar, poput komarče zna razbijati kad je gladan. Što više, primama se može raditi i od samih ježinaca. Umjesto da ih se drobi, treba im samo proširiti analni otvor na vrhu oklopa te iglom ili žicom kroz njega promješati sadržaj. Zatim ih treba razbacati po lovnoj zoni. Tako pripremljeni ježinci dugo će ispuštati mirisne oblačiće, što će natjerati fratre, ali i komarče, da preplivaju duge dionice tragom mirisa.

 

NE TREBA ŽURITI

 

Fratru ne treba kontrirati odmah na prvi znak uzimanja. Naime, on najčešće prvo malo gricka zalogaj pa ga drži plitko u ustima i okušava. Najčešće zalogaj i ponese, ponekad i više od metra, pa tek tada proguta. Ako poslije povlačenja izostane trzaj, znak gutanja, to znači da riba oklijeva. Na gutanje se može potaknuti laganim kratkotrajnim privlačenjem mamca.

 

Iako je jedna od rijetkih riba čiji se broj nije značajno smanjio, zakon fratra ipak štiti od prelova obvezom vraćanja u more svakog kraćeg od 18 cm. Ako je prvi ulovljeni manji, najbolje je promjeniti mjesto riblova, jer su svi fratri u jednom jatu gotovo istih dimenzija.

Ažurirano 15. rujna 2015 — 17:59

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme