marjan.hr

PLOVI I LOVI

HRANA ZA KRALJICU

Vrijeme je lova komarče. Uspjeh u tome ovisi o mnogo čemu, između ostalog i o mamcu. Kako ga odabrati? Odgovor na to jednostavno pitanje je teško dati jer „kraljica“ voli raznovrsnu i na razne načine „spakiranu“ hranu

F1310

Preneseno s portala Dubrovnik Press

  • Tekst i foto: Šime Duvančić
Slomljeni oklopi

sime duvancicPriroda je „prvu damu“ jadranskih riba obdarila čeljustima kojima bez teškoća drobi školjke, puževe i rakove. Zato se, ali i zbog lake dostupnosti, ti mamci najčešće rabe za lov komarča. Nešto je teže pribaviti lakirku (rumenku), komarčama neodoljivu školjku koja ima dosta žilavo, ali iznimno ukusno i crveno, dobro uočljivo meso. Veči se komadi režu na filete, a manji mamče kao i dagnja. I dagnja se nadijevati može na puno načina. Za lov na terenim gdje nema sitnih riba koriste izvađene iz „tvrdog pakiranja“.Ako, pak, u zoni ribolova ima puno i drugih riba, bolje je mamac ostaviti u oklopu. On može biti slomljen ili neznatno otvoren. Udica se u mamac postavlja tako da joj vrh viri iz školjke između „dlačica“, bisepsnog snopa kojim se dagnja drži za podlogu. Zatim se oklop stisne obmotavanjem specijalnom niti ili gumicom za domaćinstvo, najbolje crne boje. Mamčenje se može izvršiti i tako da se školjka samo djelomično otvori. Kroz otvor se pažljivo izvuče najžilaviji dio školjke, stopalo i uži dio tijela pa u njega postavi udica. Nakon što se sve skupa vrati u oklom, isti se obmota privezom (pjokom) ili gumicom, ako mamac treba daleko bacati. Obmotati se treba i školjka iz koje djelomično viri meso. Takav način mamčenja ima prednost što mamac dirkaju sitne ribe, što izaziva pozornost komarče pa ona brže prilazi mamcu. U tom slučaju svaki jači trzaj znači da je za mamcom posegnula „kraljica“. Zbog istih razloga kao i dagnja, i volak se može nadijevati bez ili sa slomljenim oklopom.

F13845

Živi rakovi

S pedočom, rak kosmelj (grmej) i njegovi srodnici su zasigurno najčešće rabljeni „tvrdo pakirani“ mamci za lov komarči. Kosmelj je pogodan za lov na svim vrstama dna, ali je najlovniji na miješanom, pjeskovito-kamenitom. Kad se, pak, lovi na čistom pjeskovitom, bolje je rabiti blijedog, sivorumenkastog raka od koće, a tada odlično poslužiti može i zelenkasti rak s muljevitog dna. F5479 susa na dvije udiceSpušta li se u podnožje priobalnog braka ili u purić, najbolje je koristiti rakove crvenkastog oklopa, jer su najlakše uočljivi. Svi spomenuti rakovi mogu se mamčiti na više načina te s više udica. Broj udica ovisi o konstrukciji završnajaka i veličini raka-mamca te očekivanoj veličini plijena. Iskusni „komarčerosi“ za lov komarči teških do jednog kilograma mamče na tri male udice (širine luka do 10 mm). Za lov velikih, koje nemaju problema s veličinom zalogaja radije rabe jednu udicu širine luka do 20 mm ili dvije neznatno manje. Iako može zdrobiti bilo kojeg i koliko od pomenutih, ali i drugih rakova, komarča ipak više voli one s mekanim oklopom. Zato, ako se može birati, prednost treba dati tek „preodjenutim“. Takvi rakovi imaju svijetlucavi oklop bez priraslih napasnika. Isto tako, komarča će prije posegnuti za živim rakom, osobito pokretnim. Zbog toga mnogi mamče dva manja, okrenut jedan prema drugom. Kako ne vole dijeliti životni prostor, tako namamčeni rakovi se međusobno bore, umjesto da traže zaklon od komarče, koju iznimno privlače takve borbe. Zbog istog razloga, što veće aktivosti raka, mnogi ga mamče tako štu udice pomoću elastične strune ili gumice vezuju uz oklop raka. No, taj cilj,velika aktivnost raka može se postići i pravilnim klasičnim mamčenjem, probadanjem. Nadijevanje jednom udicom se vrši njenim zabadanjem ispod jednih kliješta ili kod zadnje noge. Kad se mamči na dvije, jedna se zabada blizu zadnje noge, a druga u očnu šupljivu s druge strane. S tri se mamči tako da se jedna zabode u blizini zadnje noge, druga sa suprotne strane, a treća kod očne šupljine. Kad se, pak, na jednu udicu mamči više malih rakova, najbolje ih je nanizati probadanjem od trbuha prema leđima. No, ma kako se mamčilo, vrhovi udica uvijek moraju viriti izvan mamaca.

F14775

Brža kontra

Tvrde obroke komarča uzme, zdrobi, ispljune i poslije kratkog vremena usisava, uglavnom samo mekše dijelove. Ako se u lovu takvim mamcima na vrijeme ne kontrira, među težim neusisanim dijelovima naći će se i udice. Zato u ribolovu s ovim mamcima kontrirat treba prije nego kad se rabe mekani mamci. Naime, mekane mamce napadaju i druge ribe pa komarča, da bi na miru jela, odnese metar-dva dalje i tek potom drobi. Rakove i neošišćene školjke druge ribe i ne pokušavaju jesti pa ih komarče drobe čim ih uzmu. Zato je u lovu tim „oklopnjacima“ potrebno relativno brzo kontrirati. A kad se treba kontrirati ovisi o vrsti i veličini mamaca, lovi li se danju ili noći, po mjesečini ili bez nje, itd. Bržu kontru treba davati u lovu sa sitnijim i mekšim rakovima te u ribolovu noću.Najvažnije je osjetiti kad je komarča zdrobila mamac kako bi se izbjegla prerana kontra.

Ažurirano 16. rujna 2015 — 18:55

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme