marjan.hr

PLOVI I LOVI

VARALICA (LEPTIR)

 

Činjenice da su leptiri vrlo dugovječni te da se mogu koristiti u svim slojevima mora, dodatni su argumenti da ih je dobro imati u kolekciji varalica

VARALICA-LEPTIR-AG.-0-6

Unatoč sve većoj upotrebi plastičnih, metalne varalice još uvijek imaju svojebrojne poklonike. U Makarskom primorju mnogi osobito rado koriste tzv. mak, varalicu oblika izdužene žlice. No, neopravdano malo koriste jedna druga, također vrlo učinkovitu, trajni  i jeftinu metalna varalica- tzv. leptir.

 Napadaju je i „miroljubive“ ribe

Tom varalicom osim sitnijih poput iglice, šaruna, ušate.., leptirom se mogu varati i plavica, skuša i ostale srednje velike morske grabljivice, ali i krupnije, čak i „morski vuk“– lubin. Što više, kao malo koju drugu varalicu, leptira će napasti i neke tzv. mirne ribe, ponajprije cipal.Činjenice da su leptiri vrlo dugovječni te da se mogu koristiti u svim slojevima mora, dodatni su argumenti da ih jeleptir2 dobro imati u kolekciji varalica. Oni koji to požele, kako bi izbjegli nepotrebni trošak i razočaranje, dobro je da nešto znaju o leptirima, barem ono osnovno, a navedeno u daljnjem tekstu. Kretnje ove varalice u plovidbi izgledaju poput leta insekta čije ime nose.Te kretnje proizvodi „krilo“ –metalna pločica koja leluja lijevo-desno ili se okreće oko tijela od žice. S oba kraja tijela je prsten, jedan za spajanje s ostatkom pribora, a drugi za nošenje udice. Osim krila, na tijelu je još i dodatni uteg.Krilo je manje ili više izduženog ovalnog, elipsastog oblika. Njegov oblik i izduženost određuju osovine varalice. Šire pruža veći otpor i okreće se pod većim kutom u odnosu na tijelo varalice, što stvara dojam veće širine varalice. Primjerice, pločica dužine dvije širine okreće se pod kutom od 60 stupnjeva. Zbog povećanog otpora takvo krilo se vrti i pri sporom povlačenje pa je najbolje rješenje za sporo i varaličarenje u mirnoj vodi.Pločica vrlo izduženog oblika pruža najmanji otpor pa rotira pod kutom od oko 30 stupnjeva. To varalici, osobito ako pločica samo leluja, daje duguljasti izgled sitnih ribica koje su glavna hrana jadranskih grabljivica. Osim toga, izduženo krilo pruža manji otpor pa je varalicu s njim nužno brže povlačiti, zbog čega je najpogodnija za brzo i varaličarenje u struji mora.

 Za sve dubine i brzine

Osim o izduženosti, otpor pa zato i brzina okretanja pločice ovisi i o tome dali je ona ravna ili udubljena, odnosno ispupčena. Neravne, pločice tzv. francuskog tipa pružaju veći otpor. Pločica se na tijelo može postaviti direktno ili posredstvom vrtilice u obliku presavijenog  metanog prstena. Direktno postavljena proizvodi trenje. To je usporava, leptir3ali i proizvodi zvuk koji dodatno provocira većinu grabljivica.Na tijelu leptira, osim pločice, je i dodatni uteg. Kod lakših modela je u vidu staklene, plastične ili metalne perlice, jedne ili više njih. Kod težih modela uteg je metalni i ovalnog, kapljastog, valjkastog ili kojeg drugog oblika. Veoma često je poprijeko izbrazdan kako bi proizvodio zvukove, u čemu je najuspješniji uteg oblika zvona. Uteg je uvijek iza pločice kako bi pri odbacivanju varalice sprječavao zapinjanja udice za strunu koja nosi varalicu. A udica je trokraka, vrlo rijetko jednokraka za specifične situacije.Leptir varalice se proizvode od nehrđajućih metala. Tijelo od  mjedi (mesinga) i, sve češće inox-a, a krilca i od mjedi, inox-a i bakra. Obvezno su visokog sjaja, poneki i obojeni. Koje će boje biti ovisi o svjetlosnim uvjetima. Kako smo o boji leptira i ostalih metalnih varalica pisali ne tako davno, sada ponovimo samo da u lošim svjetlosnim uvjetima potrebno koristiti varalice srebrnog sjaja, a u mutnoj vodi leptire čija su krila prekrivena reflektirajućom, halografskom folijom.

Na žalost, proizvođači ove varalice obilježavaju na razne načineVećina daje podatak o njihovoj težini, a neke, poput „Mepps“-a, najpoznatijeg proizvođača leptira, brojevima od 000 ili 00 do 5 ili 6, ovisno o modelu, s tim da najmanji broj označava i najmanju odnosno najlakšu varalicu u paleti. Prema toj brojčanoj podjeli,

  • za lov iglica treba koristiti leptire veličine 00,0 i 1,
  • za lov šaruna, skuše, plavice broj 1 i 2,
  • lubina barem broj 1…

 tekst ŠimeDuvančić

Ažurirano 31. siječnja 2015 — 13:10

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme