marjan.hr

PLOVI I LOVI

VARALICE ZA LOV LIGANJA

Postoje tri vrste varalica za lov liganja , a koje mnogi kad pričaju o varalicama miješaju što je što.
Prva i najpoznatija je :

Peškafonda

image

to je olovna varalica imitacija ribice presvučena tkaninom različitih boja a na kraju toga nalazi se vijenac s iglicama za kojim se kaće lignje. Na ovu varalicu lovi se najveći broj liganja.

Druga je:

Skosavica

Copy of Untitled - 23                           ili                    SOFT GIRA-240x158

plastična ili silikonska varalica presvučena tkaninom raznih boja u imitaciji raznih riba: gavun trlja, gira, glavoć itd. može biti plivajuća ili tonuća, tonuće su one koje ispod glave imaju olovni stabilizator od 1,5 do 4grama olova ona se najviše upotrebljava u lovu sipa, muzgavaca, liganja puštajući se niz morsku struju.

Treća je varalica:

Rapala (panula)

RAPALA

silikonska koja ispod glave ima plastični stabilizator, a na dnu te varalice nalazi se dvi krune iglica koja se upotrebljava za panulavanje a zovemo je rapala po najpoznatijoj firmi u svijetu koja proizvodi te varalice.

Doduše ima još jedna koja se nekad upotrebljavala i sada ponekad: radi se o štapiću od 6,7cm od drva, a koji na kraju ima jednu do dvije krune, sada se rade od plastike ili od inoxa. Na nju se stavlja najčešće srdela tako da se provuće kroz cijelo tijelo od glave prema repu i veže se za najlon. Na ovu varalicu stavlja se uvijek sviježa srdela tako da se zna i ugor ulovit na nju. Slika dolje pokazuje kako ta varalica izgleda.

Ažurirano 20. siječnja 2015 — 16:55

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme