marjan.hr

PLOVI I LOVI

PARANGAL I VRSTE

Parangal-z-150-trnki_53e2ab700646c.

PARANGAL

Parangal je alat namjenjen lovu pridnene i pelagijske ribe ,a koristi se u gospodarskom i sportskom ribolovu.Prednost mu je u odnosu na klasicnu kancanicu što obuhvaca vecu površinu ulova za razliku od lova kancanicom na mjestu.
Parangali se djele na:
Stojeci
Plivajuci
Pridneni
Plutajuci
Iako parangal ne spada bas u sportski ribolov, ribolov parangalom pruza posebne gušte i mnogi koji vole more i ribolov cesto love parangalima.

Nosač parangala

Untitled - 4Untitled - 5

u potpunosti izrađen od inoxa po sistemu ‘uradi sam’ dolazi nam iz Zagreba. Okvir nosača je izrađen od punog inoxa promjera 14 milimetara, promjerom obruča prilagođenog standardnim kofama. Nosivi dio je prilagođen postojećem ispolcu na brodu, pri čemu ga nije teško prilagoditi bilo kojem ispolcu ili čak otvoru na razmi. Ovakav nosač ima veliku prednost nad ostalima jer može rotirati. Na taj ga način možemo dovesti u položaj u kojem je kofa vani, preko ograde, što je osobita pogodnost kod manjih barki s ograničenim prostorom. Osim toga, s ovakvim je nosačem parangal visinom u potpunosti prilagođen ribolovcu. Nema prinudnog položaja, ukočenih leđa i nažuljanih koljena. Kad nije u funkciji nosač se jednostavno spremi u kabinu do sljedećeg polaganja ili dizanja parangala.

Nije to ni sport, ni rekreacija vec jednostavno želja za lipim bokunima tj ribama Lipo je kad cujes ribu doli na 40 metara dubine kako tuce, otima se, a u isto vrijeme osjetis i drugu, jos vecu odma iza nje.
Lovi se s nekoliko konstrukcija za razlicite namjene. Ima jedan “univerzalan” parangal, koji lovi sve, od fratra, preko podlanice, kantara, tabinja i arbuna pa sve do zubaca i ugora Ima 100 udica (kad ga se slozi; a to posli padne na 90 ili cak manje zbog zapinjanja itd.) mustadovih parangalki (aberdeen) broj 11 i to prokromskih.

One obicne (pocincane valjda..) brzo zaruzinaju pa treba kupiti prokromske, ali ne postoje zakrivljene prokromske pa ravne obavezno klijestima treba zakrivit jer tako dosta bolje love.
. Veze se klasicnim cvorom na najlonske pioke promjera 0,50-0,60 mm (ovo zadnje najprije). Pioke (prame) su mi duge 1 metar ili nesto kace i rasporedjene su mi u razmacima od nekih 4-5 m na osnovu koja je od konopa za parangal debljine 1,5-2 mm. Parangalski konop je najbolje da bude tamnih tonova, zelene, ili smede boje, moze i crni.Ako smo ga uzeli bjelog onda ga moramo obojat,a to ce mo najbolje napravit ako bjeli konop umocimo u boju za bojanje robe (kupuje se u ducanima boja i lakova).
Kavecale (sinjale) necu objasnjavati samo cu reci da parangal ne kacim za olovo (uteg) od kavecala nikakvom kopcom, kao sto sam vidio da mnogi rade, nego mi je na kraju osnove od parangala omca koju provucem kroz alku za vezivanje na olovu a onda cijelo olovo kroz omcu.

Prejednostavno, a nemoras se brinuti da ti kopca (gambet npr.) zaruzina ili se otkaci kod zapinjanja za stijene . Ovaj parangal dobro nadivati lignjom. Dobre su patagonijske i jos neke iz leda ali najbolja je naša friška lignja ješkati parangal. Puno bolje lovi. Osim lignje, dobro ga je jeskat srdelom, ili friskom ili onom koja je bila par dana u ledu a nikad usoljenom. I to jednu srdelu rezat na 3 jesk e.

PLIVAJUĆI

Copy (21) of Untitled - 23
Dobra kombinacija je kad ovakav parangal najeskate i sa srdelom i sa lignjom, dakle svaka druga udica je lignja, odnosno srdela. Iako ovaj parangal lovi sve, najcesca lovina su kantari, kanjci, arbuni, pagari, skrpine, ugori, pokoji fratar, sarag, podlanica i pic, a dogodi se i zubonja.

Treba ga bacat na terenima izmedju 20 i 40 metara dubine, bilo na brakovima, bilo uz otoke itd. Bilo bi dobro da je dno kamenito i mijesano, jer me landovina ne zanima, a i nikad ne bacam parangal ciljano za arbune na pijesak.

Obicno se drzi u moru oko 2 sata prije neg go se vadi, mada ako ga jeskate sa friskom lignjom moze stajati i dulje. Parangalima lovim samo danju, Sljedeci parangal je najlonski, tj. osnova mu je od najlona debljine 0,90 mm na kojoj su svakih 5-6 metara na metar dugim piokama od najlona 0,70 mm vezane mustadove prokromske parangalke broj 9 (50 komada).

Ovaj parangal je dobar za lov podlanica u kraju ili za zubace i pagare na njihovim standardnim pozicijama, a dogodi se i veliki ugor. Jeska ju se sa srdelom, i to jednu srdelu rezat na 2 jeske.

Ako se ima dosta srdela, dobro ju je i cijelu jeskati na udicu S ovim parangalom uglavnom se lovi nabrojane vrste Ima i jedna konstrukcija slicnu ovoj prethodnoj, razlika je jedino u tome sto je osnova od parangalskog konopa 1,5-2 mm. S njime se radi uglavnom dublje od 20 m, kao kad se lovi s prethodnim parangalom zubace, pagre, velike kantare i ugore. Radi se o tome da je s najlonskim parangalima (najlonska osnova) tesko raditi na vecim dubinama jer najlon lako proklizava kroz prste, a pogotovo kad pri dizanju svaku srdelu koja nije pojedena skidate pa zamastite prste.
Ako ste mislili da je u svijetu parangala sve napravljeno, varate se. Ovaj najnoviji proizvod i izum talijanskih ribara oduševit ce sve ljubitelje parangala svojom jednostavnošcu, brzinom i prakticnošcu rukovanja! Svi koji su barem jednom koristili parangal znaju koliko efikasan on može biti. Narocito kada uvjeti na moru nisu baš idealni. A u ribolovu je obicno baš tako. U životu su jednostavne stvari najcešce i najprakticnije, što nam dokazuje i ovaj patentirani nacin konstrukcije parangala gdje je mogucnost zaplitanja najlona svedena na minimum, a brzina i jednostavnost rukovanja ne mogu se ni usporediti s obicnim parangalima. Radi se o kolutu koji se montira na rub broda paralelno s površinom vode. Na njegovoj gornjoj strani nalaze se kolutovi s pretincima u koje se odlažu udice i ješka. Na kolutu se nalazi i kocnica kojom možemo regulirati brzinu odmatanja koluta prilikom polaganja parangala, a nepovratni mehanizam smješten na dnu koluta sprecava nekontrolirano odmatanje najlona prilikom namatanja koluta pomocu rucice montirane na vrhu.

Kada pocnemo s odmatanjem parangala vadimo udice iz vanjskog ruba koluta sve dok ne dodemo do kraja, a tada vadimo taj vanjski kolut i nastavljamo sa sljedecim. Princip je isti i prilikom namatanja. Udice se pocinju slagati u pretince unutarnjeg koluta sve dok se on ne popuni, zatim stavljamo sljedeci kolut koji ujedno ucvršcuje predveze, i tako sve do vanjskog ruba koluta.

Parangal od 100 udica moguce je spustiti u more za 10-ak minuta, a nešto malo više potrebno nam je za vadenje. Narocito je prakticna mogucnost namatanje dva parangala od 50 udica na kolut sa 100 pretinaca ili dva parangala od po 30 udica na kolut sa 60 pretinaca. Proizvodac nam nudi gotove modele od 100, 90, 60, 50 i 30 kvalitetnih Mustad udica iz serije 2315 DT. Standardna osnovna linija na svim parangalima je debljine 0,70 mm, debljine predveza su 0,35 mm, duljine 1,6 m s razmakom izmedu predveza od 4,5 m. Parangal sa 50 udica, predviden za lov zubataca, ima debljinu osnovne linije od 1,00 mm, predveza 0,50 mm, duljine 1,6 m s udicama Mustad 2315 DT velicine 10. Moguce je naruciti parangale s debljinom osnovne linije od 0,20 do 1,00 mm, te velicinom udica 10 do 15. A oni ribici koji i sa time nisu zadovoljni imaju mogucnost kupnje praznih kolutova na koje ce namotati vlastitu ¨ubojitu¨ kombinaciju!

Ako na terenu di ga bacate ima korenta, parangal je potrebno bacati (vozeci) niz korenat jer ce se u suprotnom napraviti “drob” pa ce vecina udica pasti na isto misto a i najcesce se zamrsi. Naravno, ako je korenat jak, nije uputno na takvom mjestu bacati parangal jer ga korenat “zabije” u skrape i onda se s njim mozete oprostiti.
Nemojmo zaboravit ni na parangale za ugore i slicne nocne ribe uzme se traina konop 2mm na kojemu se vežu pjoki 0,70 dužine oko 0,5m na cijem se dnu veže veca udica.kod ovog parangala pjok je udaljen jedan od drugog 3,5m.Na udice se uglavno ješka srdela i to srdela na 2ili3 komada ovisi o velicini udice,i na pravim terenima mogu napravit pomor ugora
VISECI PARANGAL

Copy (3) of Untitled - 23

U zadnjih nekoliko godina pravu se ovakvi parangali koji su više uncikovitiji od oni klasicni kod ovih parangala udice ne leže na dnu,pa manje zapinju a s druge strane ribe vide mamac pa postoji veca mogucnost lova

Prilikom bacanja parangala, dobro ga (konop, osnovu) je malo namociti da se ne mrsi. Kada parangal dizete s dna koje je kosina, parangal uvjek vadite s vanjske, dublje strane kosine, tj. ako dodje do vucenja i suljanja parangala po dnu, neka se uvjek vuce prema dubini jer tako uglavnom nece zapinjati. Ako zapne, potrebno je uvijek s brodom doci iznad mjesta na kojem je zapelo. Najgora je situacija kad se dodje iznad mjesta na kojem je zapelo i kad se pokusa oditi, parangal se samo provlaci ispod skrape za koju je zapeo, “prodiva” se, tj. kako osnova prolazi ispod skrape tako pioke jedna po jedna zapinju o skrapu i pucaju.. Znalo se dogoditi da tako puknem 10ak pioka i onda osnova zadije do kraja i parangal pukne.. onda trci na drugi kavecal spasit ostatak parangala.. Ili kad se parangal jako zadije a doli cuješ veliku ribu.. Parangale rijetko bacam na dubine izmedju 10 i 20 metara, jer je na vecini terena na kojima se krecem u tom rasponu dno gotovo u cijelosti prekriveno gustom posidonijom u koju upadnu udice s jeskom i riba ih ne primjecuje. Ili bacam u plitko za podlanice, ili dublje od 20 metara za ostalu ribu. Nemojte korisititi premale udice za parangale. Jer s parangalom lovite zubace, ugore,gofove, kirnjama..

PLUTAJUCI PARANGAL

Copy (2) of Untitled - 23

 

Ovakvi parangali su se pokazali veoma dobri za lov mola (oslica).Znaci na konop debljine 2mm vezujemo prame(pjoke)visine 1,5m debljina najlona 60mm na vrh stavljamo udice po volji od 4-10 velicina 10cm ispod udica postavimo pluto može poslužit i cepovi vinski boca.Na udice se postavljaju cijeli incuni ili papaline,a može i srdela na 3 komada.Inace ovi parangali se bacaju navecer,a dižu ujutro.

 

 

 

Ažurirano 25. siječnja 2015 — 14:06

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme