marjan.hr

PLOVI I LOVI

PODJELA MORSKIH RIBA

ribePODJELA MORSKIH RIBA

Anatomija riba

Ribe su stanovnici voda kopna, mora, oceana, a neke čak izlaze na kopno. Imaju aerodinamičan oblik tijela koji im omogućava lakše kretanje kroz vodu. Odlikuju se raznolikošću boja, veličina i oblika, ali se na svima razlikuje glava, trup i rep. Imaju jedan par prsnih i trbušnih peraja. Leđne, repna i jedna ili više podrepnih peraja su neparne. U koži su smještene brojne žlijezde čija sluz prekriva površinu tijela i pridonosi smanjenju otpora pri plivanju. Strujanje vode osjećaju bočnom prugom. Hladnokrvni su organizmi koji se razmnožavaju vanjskom oplodnjom. Ženke legu jaja (ikru), koje mužjaci prekrivaju spermom (mliječ). Dijele se na hrskavičnjače (Chondrichthyes) koje cijeli život imaju hrskavični kostur (najpoznatiji su morski psi, mačke i raže) i košutnjače (Osteichthyes) koje imaju pravi kostur i u koje spada 90% svih poznatih vrsta riba. U Jadranu je zabilježeno nešto više od 400 vrsta i podvrsta riba. Zbog intenzivnog, neselektivnog, ali nažalost i ilegalnog ribolova mnoge vrste riba u Jadranu postaju sve ugroženije. Naročito su ugrožene hrskavičnjače, veliki predatori poput tunja i sabljana, te ekonomski značajne vrste poput oslića.

:

PLAVA

BIJELA

LANDOVINA

PLAVE RIBE su ribe selice. Hrbat im se istice plavom bojom.,nekad svjetlijom, nekad tamnijom. Sezona lova je nocu kad nema mjeseca. U sitnu plavu ribu

SRDELE

ŠNJUR

INČUN

IGLE

PAPALINE

LOKARDE

SKUŠE

A krupna plava riba je:

TUNA

PALAMIDA

GOF

IGLUN

LAMPUGA

LICA

LUC

RUMBAC

BJELA RIBA

ARBUN

GAVUN

GIRA

KOVAČ

OSLIČ

LUBIN

ZUBATAC

LASTAVICA

LIST Još ima pauk, salpa, špar, ugor, cipal, glavoc, kanjac, kirnja, murina, pic, škrpina, ušata, komarca, ovcica, šarag, trlja(barbun), grdobina…. LANDOVINA—– se ubrajaju morske ribe vecih dubina. Koža u vecine tih riba nema izrazito velikih ljusaka , vec je pokrivena nekom vrstom oštrih hrapavih koštanih izraslina.a neke su :

MORSKA MAČKA

MORSKI PAS

GOLUB

ŽUTULJA

RAŽA ……

GLAVONOŠCI ( mekušci )—nemaju kosti, a samo neki imaju hrskavicu.To su:

LIGNJE

LIGNJUNI

SIPE

HOBOTNICE

MUZGAVCI ……. Lignja-je glavonožac koja ima duguljasto tijelo od osam krakova dva su dvostruko dulja od ostalih Sipa ima unutrašnjoj strani nešto izbocenu sipinu kost.Na glavi ima dva duga kraka i osam kratkih krakova pomocu kojih pliva.Hobotnica ima osam krakova s dva reda prstenastih priajnaljkih s kojima hvata hranu.To su :

HLAP

JASTOG

RAKOVICA

ŠKAMP

KOZICA

Ažurirano 17. siječnja 2015 — 20:17

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme