marjan.hr

PLOVI I LOVI

OSNOVE RADA S POLIESTEROM

 

Mjesto gdje je napuklina dobro pobrusis da dodjes do zdravog “mesa”. Nakon toga je bitno da taj dio pustis da se dobro posusi.

Ne smije biti mokar inace niti poliester niti epoxy nece stvrdnuti. Onda opet lagano pobrusi da si siguran da si skinuo sve masnoce i prljavstine sa mjesta gdje ces nanositi poliester ili epoxy.

Osobno radim s poliestrom jer sasvim zadovoljava moje potrebe i jednostavan je za rad. Kod epoxy smola moras jako paziti na omjer komponenti, inace neces postici zeljenu cvrstocu. no zato je puno cvrsci, bolje se laminira, bolje se spaja sa drvenim djelovima

… Dakle kupis poliester, staklenu vunu, ubrzivac (katalizator), mali pinel (kist) i eventualno talk.

Uzmes staklenu vunu i skarama iskrojis komadice nesto vece od napukline koju krpas.

Zamijesas poliester (dodas malo talka, ako zelis dobiti kit. ako te gustoca samog poliestera zadovoljava onda bolje nemoj) i kapnes par kapi ubrzivaca u poliester. Dobro zamijesas. Nemoj raditi prevelike doze jer ce ti se sve skupa stvrdnuti jos dok mijesas ako si ubacio “koju kap” ubrzivaca vise.

Moja preporuka je da ne radiskolicine vece od 1 dcl. U to kapnes kap do dvije ubrzivaca.

Pinelom namazes tanki sloj poliestera u napuklinu i oko nje te sada unutra naguras staklenu vunu. Zatim na to stavis vunu.

Onda opet premazes vunu s vanjske strane. Nanosi tanke slojeve poliestera i premazuj pinelom dok ne istisnes sve mjehurice zraka, pa onda opet vuna i tako dok nisi zadovoljan.

Ako je napuklina veca i vidi se s unutrasnje strane ponovis istu stvar iznutra.

Mozes i u samu napklinu nagurati vune (ako nisi vec to napravio izvana) i natopis sve s poliesterom da povezes vanjski i unutrasnji sloj. Vuna ti citavoj prici daje cvrstocu –> armatura.

Radi u staklenim (ili nekim drugim postojanim) posudama jer ce ti se plasticna casica od npr. jogurta rastopiti.

Slijedeci dan izbrusis svoje remek djelo da se povrsina izgladi i poravna s okolinom. Meni se obicno pojave sitne rupice u izbrusenom sloju. Valjda su to mjehurici zraka koji se se zadrzali ili je kod stvrdnjavanja poliestera doslo do povlacenja materijala nisam nikada doznao. Mozes ev. ako ponovo s kistom nakapati u te rupice jos malo poliestera pa opet pustiti do sutra …

Sto si vise poliestera stavio u napuklinu i veca ti je izbocina, teze ce ti biti brusiti. Nije neka frka ako kasnije brusis kutnom brusilicom, ali ako brusis rucno i povrsina je malo veca moglo bi se zakomplicirati.

Kada pocnes brusiti pazi da se ne porezes na sada stvrdnutu staklenu vunu jer stvrdnuta vlakna iz vune vire nakolo.Stvar je opcenito vrlo jednostavna i ako se drzis osnovnih smjernica biti ces vrlo zadovoljan rezultatima.

Da bi zadovoljstvo bilo potpuno, napravis to sa svim napuklinama na brodu i kasnije opituras cijeli brod.

 

Ažurirano 10. siječnja 2015 — 14:01

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme