marjan.hr

PLOVI I LOVI

UDICA

 

ud

 

Sportsko-rekreativni ribolov je nezamisliv i nemoguć¦ bez udice. Ona je stara koliko i ovaj naš sport samo što se vremenom radilo na njenom poboljšanju, kako u pogledu strukture materijala tako i na njenom izgledu proizvoda. Udica ima mnogo, izdvojit će mo “Kamasaki”, “Mustad”, “Dam” i “Zlatni lav”. Velicina udice koju će¦ te koristiti usko je vezana sa vrstom ribe koju planirate da lovite. Ima ih sa jednim, dva, tri pa i ¨četiri kraka, boje su bijele, žute, posrebrene pa čak i crvene. U zavisnosti od veličine udice urađene su i tablice za njihovu numeraciju, ali postoje dvije: “Reditch” i “Kendol”. Neke zemlje koriste Kendol tablicu dok se veći broj zemalja opredijelio za “Reditch”. Sudeći po nekim indicijama svi ć¦e uskoro preć¦i na “Reditch”skalu. Udice možemo podijeliti na dobre i loše. Bolje su one jake i čvrste koje će pući kada dostignu točku izdržljivosti nego one koje će se ispraviti.
Udica je pribor sitan ali bitan. U vodu pada sva prića o štapovima, najlonu, plovcima i svemu ostalom, ako na kraju predveza ne visi dobra udica.
Ima mnogo firmi koje proizvode kvalitetne udice (Mustad na primer).
Ono što je vema bitno pri odabiru udice je sledeće¦e:
1. Udica mora biti oštra. Nije točno da su sve nove udice oštre. Zato, ako možete, provijerite.
2. Pogledajte da li udica poseduje jezičak koji sprečava lako spadanje ulova. Ako spadate u onu grupu ribolovaca koja lovi na udice bez kukice, preskoćite ovu stavku.
3. Dobro pogledajte da li je ploćica na vrhu vrata dovoljno široka, da vam udica jednostavno ne isklizne sa najlona.
4. Ukoliko lovite krupniju ribu, vijerovatno imate potrebe za krupnijim mamcima. Tada je poželjno da udica ima šire koljeno, kako bi na nju moglo da stane dva ili više crviča
5. Veličinu udice prilagodite velićini ribe koju lovite

Da li čete koristiti papagajke (zakrivljene udice) ili ne, da li da budu bijele ili neke druge boje, da li sa dužim ili kraćim vratom, da li kovanice ili ne, zavisi od vašeg osobnog iskustva.

Ažurirano 18. veljače 2015 — 19:09

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme